Konyhalál

Zserbó

finom zserbó karácsony sütemény konyhalál

A bejgli és a habcsók után jöjjön még egy tipikusan karácsonyi süti, a zserbó, de anyu “tollából” és – nem mellesleg – sütőjéből, én itt is csak a főkóstoló és a közzétevő vagyok 🙂

Hozzávalók:

tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

3 dkg élesztő

1,5 dl tej

3 kávéskanál porcukor

3 tojás sárgája

1 csipet só

töltelékhez:

kb 60 dkg sárgabaracklekvár

35 dkg darált dió

20 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

tetejére:

csokimáz – tortabevonó

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztben a margarint elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, tojássárgákat, sót és alaposan összegyúrjuk.

A tésztát négyfelé osztva kinyújtjuk a lapokat.

Az elsőt tepsibe terítjük, ezt megkenjük lekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert dió 1/3 részével, erre jön a következő, majd a 3. lap, ezeket ugyanúgy megkenjük lekvárral, megszórjuk cukros dióval. A tetejére jön a 4. lap.

Jó fél órát kelesztjük.

Villával megszurkáljuk néhány helyen a tésztát.

180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt kisütjük.

Ha kihűlt a tészta, csokimázzal bevonjuk a tetejét.

Aki egyszerűbben szeretné megoldani a zserbó-kérdés, annak ajánlom a zserbógolyót vagy a zserbós linzertekercset, bár arról hiányzik a csoki, úgyhogy az duplán csalás 🙂

Konyhalál Facebook oldal itt elérhető.

Kakaós és zserbós linzertekercs

linzer csiga

Én sem maradhattam ki a blogokon végigsöprő linzertekecs-lázból 🙂

A kakaós a blogolóknál egyértelműen mindenki kedvence volt, Gabriellánál találtam zserbósat is, ehhez épp volt otthon minden, úgyhogy ez lett a párja a kakaósnak. Hát, nálam is a kakaós lett a befutó, de a zserbós is szorosan ott liheg mögötte 🙂

Hozzávalók (2 rúdhoz):

tésztához:

40 dkg rétesliszt

25 dkg vaj vagy margarin

2 dl tejföl

1 csipet só

kakaós töltelékhez:

1 ek olasztott vaj

4 ek cukor

1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

zserbós töltelékhez:

4 ek sárgabaracklekvár

10 dkg darált dió

5 dkg cukor

1 kisebb citrom reszelt héja

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a tejföllel és a sóval összedolgozzuk egy cipóba. Két részre osztjuk és 15 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra. Az egyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk cukorral és kakaóval. A másikat megkenjük baracklekvárral, erre szórjuk a diót, cukrot és citromhéjat.

Szorosan feltekerjük a tésztákat és sütőpapíros tepsibe rakjuk (egy tepsibe a kettőt).

190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőnél 170 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Nem szabad megvárni, hogy megbarnuljon a teteje, fehér marad a tészta akkor is, amikor már megsült!

Kis szikkadás után nagyon szépen szeletelhető, omlós lesz a tészta.

Konyhalál Facebook oldal itt! 🙂

photo934

Zserbógolyó és banános-szőlős-zabpelyhes bonbon

 

bonbon1

 

Nóri barátnőmmel ismét a tettek mezejére léptünk, már ami a bonbongyártással való próbálkozásainkat illeti és az első alkalom után nem adtuk fel, jöhetett a második etap!

Most a zserbós változat lett kiszemelve, a banános-zabpelyhes, középen egy-egy szőlőszemmel az alapanyagok felmérése utáni gyors kitaláció.

 

A zserbógolyóval ezennel be is nevezek a Szofika által kiírt SAD! 19. fordulójára, melynek témája Dió vs. mák. Nálam ezúttal a dió nyert, de még az is lehet, hogy a mák idővel egyenlíteni fog … 🙂

 

 

Zserbógolyó

hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack/esetünkben mazsola

15 dkg darált dió

2 ek narancslikőr/narancslé

1 ek víz

2 ek porcukor

1 ek baracklekvár

+ a bevonáshoz: étcsoki

+ ha esetleg nem lenne kellően gyúrható a végeredmény, akkor darált keksszel lehet segíteni rajta

 

Banános-zabpelyhes szőlőszemekkel

hozzávalók:

1 banán

kb 10 dkg zabpehely ledarálva

1-2 ek rum

kis narancslé

+ a bevonáshoz: étcsoki

+ ha esetleg nem lenne kellően gyúrható a végeredmény, akkor darált keksszel lehet segíteni rajta

 

Elkészítés:

Mindkét esetben a hozzávalókat kis gombócokká gyúrjuk. A zabpelyhes esetében kilapítjuk és beburkoljuk vele a szőlőszemeket.

A csokit felolvasztjuk, temperáljuk, a gombócokat két villa segítségével belemártjuk, sütőpapíros tepsire vagy rácsra szedjük és hüvös helyen hagyjuk megdermedni.

 

“hogy is volt a recept?”

20131013 157

a mazsolát beáztatjuk a narancslébe, a diót elkeverjük a lekvárral

20131013 159

20131013 160

“ne sajnáld belőle a rumot!”

20131013 163

mehet bele a villával összetört banán

20131013 164

“mondtam, hogy ne sajnáld a rumot!” 🙂

20131013 165

szemezgetés

20131013 171

hopp, itt valaki el akart bújni …

20131013 168

olvad a csoki

20131013 173

félkész állapotban

20131013 174

csillog a csoki

20131013 180

20131013 193

20131013 196

bonbon2

bonbon3

bonbon4

bonbon5

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/zserbogolyo.recept

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!