Konyhalál

Egyszerű vaníliás keksz

vaníliás keksz

 

 

Egyszerű keksz – gasztoajándékként vagy csak úgy otthoni nassolásra.

Most direkt olyan kekszet kerestem, amihez nem kell sütőpor, mert ki akartam próbálni az új sütipecsétjeimet. Szépen megmaradt a keksz formája és a belepecsételt minták is. A vaníliás a legegyszerűbb változat, én egy részébe kevertem kakaóport is, de díszíthetjük pl. kókuszreszelékkel is.

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 vaníliarúd kikapart magja

 

Elkészítés:

A vajat felkockázzuk és az összes hozzávalóból gyorsan tésztát gyúrunk.

Folpackba csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk és kekszeket szaggatunk belőle.

160 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük.

 

 

Próbáld ki a narancsos-diós, a színes csíkos és a cicás kekszet is! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

vaníliás keksz

 

Forrás: http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2014/12/vanilias-keksz.html

Narancsbomba + narancsmécses egyszerűen

narancsos vanilias süti konyhalal

 

Egyik kedvenc sütikrémem a vaníliás-kakaós csíkos kekszes krémes süti vaníliás krémje lett. Már többféle módon variáltam, lett belőle kókuszos, gesztenyés-meggyes és sárgabarackos is (és még vannak vele további terveim is…), ráadásul elég szilárdra köt ahhoz, hogy szállítani lehessen (még BKV-n is, ami ugye már egy hard kiképzés lehet a sütiknek :P), szóval nekem ez egy igazi jolly joker! Most naranccsal kombináltam, így is szuper, nézzétek, főzzétek! 

 

Hozzávalók:

3/4 cs vaníliás pudingpor

1 tojás

4 ek cukor

1 ek liszt

7 dkg margarin/vaj

3,5 dl tej

10 g zselatin (majdnem fél zacskó)

2 narancs

kb 15 db háztartási keksz vagy babapiskóta

 

Elkészítés:

Egy kb. 16-20 cm-es formát benedvesítünk és kibélelünk folpackkal. A nedvesítés azért kell, hogy minél jobban megtapadjon rajt a folpack. Igyekezzünk úgy elegyengetni, hogy minél kevesebb ráncolódás legyen rajta.

A narancsot meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb legyen rajta a fehér rész és felszeleteljük.

A szebben sikerült szeletekkel beborítjuk az edényünk felületét.

Egy másik edényben a pudingport, zselatint, cukrot, tojássárgáját, lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadva a többi tejet sűrűre főzzük. 

A tűzről levéve amíg még forró, belekeverjük a margarint/vajat is, majd óvatosan a tojásfehérje felvert kemény habját is. A krémbe lehet további narancsdarabokat is szórni.

Belekanalazzuk a fémgömb edényünkbe úgy, hogy a narancsszeletek ne mozduljanak el.

A tetejét (ami a sütink alja lesz) elegyengetjük és végigrakjuk keksszel/babapiskótával. Enyhén meg is lehet nyomkodni, hogy “belekössön” a krémbe.

Legalább egy fél napra hűtőbe tesszük, utána egy tányért a tetejére rakva óvatosan, de hirtelen mozdulattal átfordítjuk. A folpackot leszedve tálalható.

 

Ha pedig sikerül úgy meghámozni a narancsot, hogy a két félrészt egyben szedjük le, egy fél deci olaj segítségével illatos mécsest/lámpást is varázsolhatunk belőle, kész a gyertyafényes vacsora (desszert része). 

 

A Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni!

 

Vaníliás sablé keksz

Hozzávalók:
22,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
vanília vagy vaníliaaroma
1 cs só
32 dkg liszt
kristálycukor opcionálisan
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliát, sót és a lisztet.
Hengert formázok belőle (nálam négyszögesedett a kör …) és folpackban a hűtőben pihentetem pár órát.
Kristálycukorba hempergetjük a rudat (én ezt kihagytam) és felszeleteljük kb 1 cm-es korongokra.
180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsiben kb 25 percig sütjük (amíg elkezd barnulni a széle). Kicsit megnőnek, hagyjunk helyet köztük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

Forrás: http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2008/09/23/Vanilias_sable_diamant/

Vaníliás krém mikroban

 

 

Miután számomra is kiderült, hogy lehet pudingot mikróban főzni, ki akartam próbálni, mit lehet még készíteni benne. Pl. Chez Sandra G.-től ezt a finomságot:

 

Hozzávalók:
1,25 dl tej
1 tojás
2,5 dkg cukor
fél vaníliarúd kikapart magja

 

Elkészítés:
Habverővel keverjük el a hozzávalókat, öntsük két kis mikrózható tálkába és rakjuk be a mikroba 10 percre alacsony (180 W) fokozatra.
Ha remegősre összeállt, tegyük 3 órára a hűtőbe.

 

Konyhalál Facebook oldal itt 🙂

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!