Konyhalál

Csajos zebra muffin

zebra muffin zebra cake

 

Óóóó, mesebeli Afrika! Énekelhettem volna, miközben ezeket a muffinokat díszítettem, de szerencsére nem tettem 🙂 

Valami egyszerű, de látványos díszítés után kutattam és ez pont passzolt a tesómmal közösen írt Pink Zebra blogunk nevéhez, mert bár nem pink, de zebra 🙂 Olvasgassátok azt is, ha tetszett, akkor meg kövessétek is – ez itt a reklám helye!

Ezzel a bejegyzéssel nevezek a SAD! – Süss, Alkoss, Díszíts! bloggerjáték 31. fordulójára, melynek témája: A Föld körül. Bár zebrát az állatkerten kívül nem láttam, de azért jó álmodozni most is a jó kis afrikai melegről, tehát én az Afrika-szekciót fogom képviselni ebben a játékban. Ha kíváncsiak vagytok az általam “elkövetett” fordulóra – pont két éve csináltam -, nézzétek a Face control! témára érkezett “jópofa” sütiket, ugyanis itt a feltétel az volt, hogy legyen arca az ételeknek. 

 

De hogyan is készül a zebra muffin?

A tésztája a már sokat próbált egyszerű gesztenyetortáé – muffinformában kisütve. 9 db muffin lett belőle. Aki szereti a gesztenyét, annak mindenképp ajánlom a kipróbálását, kb olyan, mintha gesztenyepürébe harapnánk, hiszen liszt sincs benne, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Most nyírfacukorral készítettem, így picit egészségesebb lett (mondjuk pont a burkolattal szerintem több cukrot “adtam vissza”).

Na szóval, kisültek a muffinkák, hagytam őket kihűlni.

A bevonáshoz fehér és fekete kész Unidecet (tortabevonó massza, kb olyan, mint a fondant, de lehet fondantot vagy marcipánt, esetleg hamis marcipánt használni, viszont számítsunk rá, hogy marcipánnál sosem lesz olyan szép fehér a zebra alapszíne!) használtam, a fehérből egy kis darabot ételszínezékkel megfestettem pirosra.

A fehéret porcukron kinyújtottam. A tetejét is porcukroztam, hogy ne ragadjon a sodrófához. Egy kicsivel lehet vastagabbra hagyni, mint amilyennel dolgoznánk egyébként (tehát olyan 5-6mm vastag legyen).

A fekete Unidec-et vékonyra nyújtottam, ebből elég egy kicsi adag is. Fogtam egy éles kést és szabálytalan hosszúkás csíkokat vágtam belőle, úgy, hogy a szélei elvékonyodjanak, mint a zebra csíkjai.

zebra muffin zebra cake

A fehér fondant felületét alaposan lesöprögettem ecsettel, hogy ne maradjon rajta porcukor, így jobban tapadnak majd egymáshoz a rétegek. A fekete csíkokat egymással nagyjából párhuzamosan felrakosgattam. Fogtam egy sütőpapírt, rátettem az Unidecre és azon keresztül kicsit nyújtottam a masszán, hogy egymáshoz tapadjanak a felületek. Érdemes a csíkokkal párhuzamosan nyújtani, így nem torzul a minta oldalirányban.

zebra muffin zebra cake

Pogácsaszaggatóval (ami muffin méretű) kiszaggattam a zebramintás Unidecet. Egy kis lekvárral lehet segíteni, hogy a muffinon maradjon, de ha nem nagyon mozgatjuk a kész sütiket, akkor nem is feltétlenül szükséges.

A virágot – ettől lesz csajos 🙂 – a legegyszerűbb szerintem így lehet formázni: Egy kis golyót ellapítok, ennek egyik oldalára cseppentek egy cseppnyi (több tényleg nem kell!) vizet, ezzel az oldalával lefelé ráragasztom a zebrás felületre. A másik fele elég ragacsos volt a festékbegyúrástól, így azt nem nedvesítettem. 5 apró golyócskát formáztam és a lapított kör szélére nyomkodtam őket. Egy kicsi kilapulnak, így lesznek szirom formájúak. A közepére egy-egy szórócukor gyöngyöt nyomkodtam.

Ha nagyon penge akarsz lenni, készítheted a muffin belsejét is zebrásra, ehhez ajánlom a túrós zebratorta leírásának követését.

 

Nézd meg a muffin állatkertes bejegyzésemet is további egyszerű állatos muffinokért és az útmutatót, hogyan formázzunk állatfigurákat lépésről-lépésre.

 

 

Ha tetszett a leírás, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre!

 

zebra muffin zebra cake

 

zebra muffin zebra cake

 

Csíkos torta

Csíkos torta striped cake

 

Elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád!

 

Dóri barátnőmnek szülinapja volt, neki készült ez a minitortácska. A csíkozott burkolatot már kinéztem korábban, volt róla egy videó, amit se meg nem jegyeztem, se meg nem találtam. De sikerült rájönnöm magamtól a nyitjára, szóval nem nehéz, elsőre sikerült.

 

Alapja egy sütés nélküli kekszes massza, kb mint itt, gesztenyemasszából, darált kekszből, margarinból, rum(aromá)ból áll, ha szeretitek, lehet hozzá tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöt, maradék szaloncukrot, süti szélét stb. és mindezt annyi folyadékkal (tej, narancslé stb.) kell felönteni, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.

A masszát jól összenyomkodjuk, habkártyák vagy akár a kezünk segítségével kis tortaformát készítünk belőle.

 

A burkolat nálam Unidecből van, de készülhet fondantból, marcipánból is. Ne ijedjetek meg, leírni bonyolultabb, mint csinálni!

A felét megszíneztem piros ételfestékkel.

Két hosszabb egyenletes hurkát gyúrtam a piros és fehér részből. 

Ezeket egymás mellé tettem és együtt elkezdtem a két végét ellentétes irányba csavarni.

Közében kettéhajtottam és tovább csavartam a két végét ellentétes irányba.

Pár csavarás után látni fogjátok, hogy az eddig ferdén levő piros-fehér csíkok elkezdenek kiegyenesedni, azaz velünk párhuzamossá válni.

Ha ez megtörtént, akkor enyhén porcukros felületre fektetjük és saját magunkkal (és a csíkokkal) párhuzamosan, azaz fel-le elkezdjük nyújtani. Oldalirányban csak nagyon óvatosan nyújtsunk rajta, hogy ne deformálódjon a mintánk.

Ha kész a megfelelő méret, óvatosan áthelyezzük a tortára és kezünk segítségével az oldalához dolgozzuk. A felesleget levágjuk.

A levágott részeket összegyúrjuk, ebből készülhet a színben abszolút harmonizáló díszítés, de ez a fajta alap szerintem nem igényel sokat. Nálam került egy csík az aljára és a szülinaposnak névre szóló Dóri felirat.

 

További tortaburkolás-próbálkozásaimat itt megnézheted: 

a gumicukorimádó szülinapi tortája

virágos linzertekercs-torta

pompon torta

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

Csíkos torta striped cake

Csíkos torta striped cake

Csíkos torta striped cake

 

 

 

Puncstorta

 photo (47)

 

Nna, hát ez életem első puncstortája és életem első burkolt tortája is 🙂 Most ismerkedem az Unidec-kel (ez egy cukormassza, amivel “helyettesíthetjük” a marcipánt, még ízre is van némi hasonlóság), és hát rögtön belevágtam a közepébe és egy komplett tortára applikáltam rá 🙂 

Persze én is látom, hogy bőven lenne rajta mit javítani, a képzeletemben sokkal szebben nézett ki … de ez majd azért lesz jó, hogy majd ha egyszer tök profi leszek tortaburkolásban és – díszítésben (haha), visszajövök erre a postra nézelődni, hogy innen indultam 🙂

 

A tészta:

Hozzávalók (15 cm átmérőjű tortához):

6 tojás

12 dkg cukor

12 dkg liszt

1 nagy citrom reszelt héja

 

Elkészítés:

A tojások fehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük úgy, hogy a cukrot két részletben keverjük hozzá felverés közben.

A tojások sárgáját a másik 6 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a citromhéjat.

Ehhez keverjük óvatosan a fehérjét és a lisztet, vigyázva, hogy a fehérjét ne törjük össze.

Sütőpapírral kibélelt formába öntjük és 165 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.

Amikor kihűlt, levágjuk a tetejét, a magasabb alsó részt pedig “kibelezzük” egy kés segítségével úgy, hogy az oldalán és az alján maradjon egy lehetőleg vékonyabb tésztaréteg.

 

A puncsos belső rész:

Hozzávalók:

15 dkg cukor

0,75 dl víz

0,5 dl rum (én ehelyett kb 1 ek rumaromát használtam)

1 citrom

0,5 dl málnaszörp

3-4 ek baracklekvár

esetleg puncs aroma

 

Elkészítés:

A cukrot a vízzel addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad benne.

A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét.

Ha kihűlt beleöntjük a rumot, az aromát és a szörpöt.

A tészta belsejéből kiszedett piskótát összetördeljük kisebb darabokra és megöntözzük a cukros lével. Vigyázat, nem biztos, hogy rá kell önteni az egész mennyiséget, nekem egy része megmaradt, a tészta kellőképpen nedves lett így is. Hozzáadjuk a lekvárt és elkeverjük a masszát. Itt érdemes kóstolgatni, én utólag adtam még hozzá rumaromát és baracklekvárt is, amíg úgy éreztem, hogy eléggé ízes lett.

A piskótánk üreges belsejét és a tetejének a belső felét megkenjük baracklekvárral.

Az üreges részbe belekanalazzuk a puncsos masszát és szépen elegyengetjük simára a tetejét.

 

photo (44)

 

Ezután rátesszük a “kalapot”.

Egy éjszakára préselni kell a hűtőben. Ezt legegyszerűbb úgy, hogy a tortaforma alját a tortánk tetejére tesszük, arra egy befőttesüveget vagy egy nehezebb tányért helyezünk, így pár óra múlvára összepréselődik valamelyest a torta a krémmel.

Ha klasszikus puncstortát szeretnénk, akkor erre cukormáz jönne (20 dkg porcukor, kis málnaszörp és rum keverékéből), én azonban most Unideccel burkoltam.

Elsőnek felmelegítettem 2 ek baracklekvárt és vékonyan átkentem vele a tortát. Kicsit hagytam szikkadni.

Az Unidecet átgyúrjuk és átszitált porcukron vagy keményítőn egyenletes vastagságúra kinyújtjuk. Az ilyen kezdőknek, mint én, érdemes vastagabbra hagyni a masszát (min. 5 mm vagy inkább vastagabb legyen), mert aztán szakad vagy átlátszik. (Ezt én nyilván produkáltam is :))

A kinyújtott massza akkora legyen, mint a torta átmérője + magassága kétszer + kb 3 cm.

A kinyújtott massza tetejét és a nyújtófát is szórjuk meg némi porcukorral/keményítővel és óvatosan tekerjük fel a fára.  És egy határozott mozdulattal fektessük a tortára. Óvatosan lelapogatjuk, az oldalsó részén próbáljuk úgy formázni, hogy szintén egyenletes legyen a massza. Akinek van simítólapátja, azzal persze szebben el lehet dolgozni, mint csak kézzel.

Díszítésnek én kis kígyókat sodortam, azt feltekertem, enyhén benedvesítettem a hátoldalukat, ezzel szépen odaragad a burkolat felületére. Ez azért is jó, mert szépen eltakarja az esetleges hibákat a burkolaton.

 

A végén még rárepültek a Chocolart-tól kapott ehető ostyapillangók is 🙂

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide! 🙂

 

My beautiful picture

photo (49)

photo (55)

 

Forrás: http://vikiakonyhaban.blogspot.hu/2010/02/puncstorta-szulinapra.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!