Konyhalál

Sütőben sült diós túrófánk

sütőben sült diós túrófánk

 

 

Ha nyár, akkor kirándulás, utazás, piknik! És ha már megyünk valahova, nem árt felkészülni valamilyen útravaló nassolnivalóval. Mivel magunkkal visszük, akár a meleg autóban, akár egy hátizsákba gyömöszölve, fontos, hogy jól szállítható legyen, azaz bírja a meleget, ne romoljon meg hamar hűtés nélkül sem, ne kenődjön, ne morzsálódjon, egy falásra bekapható legyen. És szerintem ilyen esetekben a sós süti a megfelelő, mindig ez fogy el először, ha van mellette édes alternatíva is.

Íme az én javaslatom a piknikhez, utazáshoz, két éve ilyen jött velünk kb Rovinj határáig, meg már nem érkezett… 🙂

 

Hozzávalók:

0,5 l tej

5 dkg vaj

1 dkg só

20 dkg Nagyi Titka finomliszt

20 dkg túró

4 kicsi vagy 3 nagy tojás

10 dkg dió

7 dkg reszelt sajt (füstölt trappista)

 

Elkészítés:

A tejben a vajat és a sót melegítjük, amíg a vaj el nem olvad.

Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a a lisztet. Addig keverjük, amíg el nem válik a massza az edény falától.

A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót.

Ha már langyosra hűlt, a tojásokat egyesével alaposan elkeverjük benne.

Közben a diót enyhén megpirítjuk (lehet akár mikróban egy tányéron is, félpercenként egy kicsit átrázva kb 2 perc alatt kész), kisebb darabokra tördeljük és szintén a masszába keverjük.

Két evőkanál segítségével egyforma halmokat rakunk sütőpapíros tepsire. A halmok kb fél evőkanálnyi méretűek legyenek, ha nagyobbak, nem sül át jól a belseje. Ebből az adagból kb 3 tepsivel lesz.

190 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt kisütjük.

 

 

Még több sósságra vagy kíváncsi? Kattints ide 15 egyszerű receptért!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

sütőben sült diós túrófánk

sütőben sült diós túrófánk

 

 

Fehér csokis túróhab

Fehér csokis túróhab

 

 

Pohárkrémet csinálni mindig siker! Egyrészt nem lehet elrontani, nincs olyan, hogy nem áll össze, sőt, a nem összeállt sütik “végső nyughelye” (vagy inkább új élete?) is lehet a pohárkrém. Másrészt úgy látom, a krémes sütiket nagyjából mindenki szereti, sőt, inkább ezekből a krémeket kedvelik jobban, a tészta csak ott van, mint szükséges “hordozóanyag”. Itt a hordozóanyag kikerült a rendszerből, maradt a krém, ami a fehér csokinak és túrónak köszönhetően egész különleges ízű.

 

Hozzávalók:

10 dkg fehér csoki

2-3 ek méz

150 ml mascarpone

15 dkg krémesebb állagú túró

150 ml habtejszín

1 lime

1 zselatin fix

savanykás lekvár vagy friss gyümölcs

 

Elkészítés:

A csokit felolvasztjuk (vízgőz felett vagy mikróban – néhány másodpercenként kivéve és megkeverve, mert hamar megég!) a mézzel.

A tejszínt kemény habbá verjük.

Ha a csoki lehűlt kissé, belekeverjük mixerrel a mascarponét, a túrót és a lime levét, végül a zselatin fixet is.

A felvert tejszínt óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

Vagy töltsük poharakba vagy egy nagyobb edénybe (később galuskákat szedhetünk belőle két evőkanál segítségével) és tegyük hűtőbe legalább 2 órára.

Gyümölcsökkel vagy savanyúbb lekvárral tálaljuk.

 

 

Ha szereted az egyszerűen elkészíthető pohárkrémeket, próbáld ki a poharas csokikrémetbanánhabot, a mascarponekrémes sült almát és a Rákóczi túrós pohárkrémet is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Játssz a nyereményjátékomon a 16 ajándék egyikéért, katt ide!

 

 

Fehér csokis túróhab

Fehér csokis túróhab

 

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2819-feher-csokis-turohab-erdei-gyumolcsokkel-recept.html

 

Füstölt sajtos túrógolyó sütés nélkül

füstölt sajtos túrógolyó

 

 

Édességekből vagy egy csomó szuper sütés nélküli, de sósságból nem nagyon. Vagy csak nekem nem jut eszembe. De a lényeg az, hogy nagyon megörültem ennek a tök egyszerű sajtos golyónak, aminek az elkészítése max negyed órát vesz igénybe.

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

15 dkg füstölt sajt

1 marék dió

bors

pirospaprika

 

Elkészítés:

A túrót összetörjük, a sajtot lereszeljük, a diót megpirítjuk szárazon serpenyőben vagy mikróban is lehet egy tálban.

A diót kisebb darabokra vágjuk.

Mindent összekeverünk, ízlés szerint fűszerezzük.

Golyókat formázunk belőle. Ezek maradhatnak pucéran is, de darált dióba is forgathatjuk őket. Ti ne bénázzátok el, mint én, hogy azt hiszitek, van otthon darált dió, de az Dejó, vagyis cukrozott diópótló – még jó, hogy elolvastam felhasználás előtt. 😀

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

füstölt sajtos túrógolyó

 

Forrás: http://izutazas.blogspot.hu/2016/03/fustolt-sajtos-turogolyo.html

 

A legegyszerűbb raffaello golyó

Raffaello

 

Nem tudom, van-e olyan, aki a raffaellot nem szereti… Tökéletesen el van találva, az íze, az állaga… ahh! Miért nincs ez kilós kiszerelésben? Ja, mert rámenne a havi fizetésem. 😀 

Mint sok más népszerű bolti édességnek, ennek is megvan a házi változata. Még gyerekkoromban a főzős-tejporos receptet használtuk, most már ezt a nagyon egyszerű és gyors változatát szoktam készíteni.

Erről ugyan már van fent recept a blogon, meglehetősen béna képpen, most ezzel próbálok meg szépíteni. 🙂

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

20 dkg porcukor

15 dkg kókuszreszelék

1 csomag vaníliás cukor

egy marék mandula

 

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, elkeverjük a porcukorral.

Hagyjuk egy kicsit állni, amíg egy kicsit folyós lesz.

Annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, hogy kézzel formázható legyen – ezt tegyük is meg, csináljunk belőle golyókat, a közepükben egy-egy szem mandulával.

Megforgatjuk a golyókat kókuszreszelékben.

Tálalásig hűtőbe rakjuk.

 

 

Ha szereted a kókuszos sütiket, nézz be ide is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Raffaello

 

Lisztmentes túrótorta

 

lisztmentes túrótorta

 

 

Készítsd el ezt a gyors és egyszerű túrótortát!

Lisztmentes, így gluténérzékenyek és diétázók is fogyaszthatják.

Önmagában is finom, de ha leöntöd valamilyen savanykás gyümölcsöntettel, mennyei lesz!

 

Hozzávalók:

35 dkg túró

2 ek natúr joghurt

1 citrom reszelt héja

10 dkg cukor (én nyírfacukrot használtam)

1 csomag főzős vaníliás pudingpor (használj gluténmenteset, ha lisztérzékeny vagy)

4 tojás

1 csipet só

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval.

A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá az összetört túrót, joghurtot, citromhéjat és pudingport.

Óvatosan keverjük bele a tojáshabot.

Kb 24 cm-es formába öntsük. Ez legyen vagy szilikon vagy sütőpapírral bélelt. Én két kisebb formába tettem, azért látszik magasnak.

180 °C-os sütőben kb 30 perc alatt süssük ki.

 

 

Próbálj ki még több lisztmentes édességet, például a banános paleocsintát, a banánkenyeret, a banános nutellafagyit és az egyszerű gesztenyetortát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

 

gluténmentes túrótorta

 

Forrás: http://chezsandra.cafeblog.hu/2013/02/08/lisztmentes-turotorta/

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!