Konyhalál

Tökmag pesto

Tökmag pesto

 

“Tök” egészséges hozzávalókból “tök” finom rágcsálnivaló, illetve ahhoz kence, ami akár a zöldségeket, akár a pirítóst is feldobja.

 

Hozzávalók:

3 ek tökmagliszt (tökmagőrlemény)

5 ek tökmag- vagy olívaolaj

kb 2 dl víz

1 gerezd fokhagyma

pár szem dió

3-4 tk szezámmag

1 kis csokor metélőhagyma/vöröshagyma apróra vágva

oregánó, bazsalikom ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tökmaglisztet kikeverjük az olajjal, majd hozzákeverjük a vizet. A vizet érdemes több részletben adagolni, a tökmagliszt jól megszívja magát vele, szükség esetén lehet a végén is adni hozzá, ha nem érezzük eléggé folyósnak a kencénket.

A hagymát, fokhagymát és diót apróra vágva beleszórjuk a szezámmaggal együtt.

Pár óráig a hűtőben érleljük.

 

 

Konyhalál Facebook oldal itt!

 

 

Tökmag pesto

Tökmag pesto

 

 

Forrás: http://szanikonyhaja.blogspot.hu/2014/04/tokmagliszt-pesto.html

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Ez nekem az újdonságok korszaka, eddig juhtúrót sem kóstoltam, most eljött ennek is az ideje. 

Folytatódik a Batha-Porta biolisztjeinek tesztje, ma a tökmagliszt került sorra. Tökmaglisztet már használtam korábban is, például ennél a diós pogácsánál. Végül most ebből is expressz vajas tészta és abból töltött harapnivaló készült, mint a diólisztből a szilvalekváros-libatepertős táska, de úgy éreztem, hogy a tökmagliszthez jobban illik valamilyen sós töltelék.

A tésztának kisütve is nagyon szép kekizöld színe lett, sajnos a kép nem adja vissza ezt élethűen 🙁

 

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg tökmagliszt

15 dkg rozsliszt (a tökmagliszt és rozsliszt helyett is használhatunk búzalisztet is)

5-7 ek szódavíz

csipet só

10 dkg juhtúró

1 tojás

szezámmag (elhagyható)

kevés apróra vágott medvehagyma (elhagyható)

 

Elkészítés:

A lefagyasztott vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A lisztekkel, szódával és sóval összegyúrjuk.

3-4 mm-esre kinyújtjuk.

Kiszaggatjuk a kívánt formákra (késsel, derelyevágóval is kiszabhatjuk).

Ráhalmozzuk a juhtúrót. Én egy kis apróra vágott medvehagymát is nyomtam a tetejére.

Ráhelyezzük a felső tésztaréteget, alaposan lenyomkodjuk először kézzel, majd villával a széleket.

A tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk pl. szezámmaggal.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték csak itt, csak most, csak Nektek! 🙂

 

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Forrás: http://webcukraszda.hu/expressz-vajas-teszta/

 

 

Hungarian cake-pops – a pogácsanyalóka :) – A nagy céklavacsora 4.

Hoppá, feltaláltam valamit?! 😀 Remélem … :)))
Szóval ez a Teller-cake által kiírt SAD 13. fordulójára készült (meg a céklavacsorára természetesen), melynek témája a cake-pops. Mi is a cake pop? Sütinyalóka … Na, ha sós, akkor ér? 🙂
Úgy kezdődött, hogy a cake-popshoz kellene pálcika. De honnan? Ti honnan szerzitek be? És akkor jött az ötlet, hogy lehetne ropiból (alias sós pálcika), így legalább meg is lehet enni. És ha már a pálcika sós, akkor legyen a süti része is az, így született meg az ungarische cake-pops, a pogácsanyalóka.
A diós pogácsa tésztájából golyókat formáltam vagy némelyiket kilapítottam és került rá egy-egy fél dió.
Ha megsült, még melegen – teflonkezűek előnyben – beleszúrtam a ropikat.
Két színben pompáznak, a rózsaszínek céklásak, a zöldek tökmaglisztesek, jó sok dióval a tésztájukban is.
Nos, ez belefér a cake-pops kategóriába? 🙂

 

Céklás diós pogácsa – A nagy céklavacsora 3.

 

Ha már céklapörkölt és céklás brownie … nem bírtam leállni és mindent összecékláztam 🙂
Így lett a sima diós pogácsából rózsaszínes céklás és egy részéből zöldes színű tökmaglisztes is.
A sült dió iszonyat finom rajta, én a tésztájába is raktam pluszban egy jó adagot.


Hozzávalók:

10 dkg finomliszt (a tökmaglisztesnél 5 dkg finomliszt + 5 dkg tökmagliszt)
20 dkg rétesliszt
25 dkg vaj vagy margarin
10 dkg resztelt sajt
5 dkg apróra vágott vagy reszelt cékla
50-10 dkg darabos pirított dió (elhagyható, de inkább tegyétek bele! :))
a tetejére:
5 dkg reszelt sajt
8 dkg darabos dióbél
1 tojás

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és téglalapokat vágunk belőle.
A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és dióval.
Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Forrás: http://ottisfoz.szhblog.ro/2013/01/27/dios-pogacsa/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!