Konyhalál

Vaníliás krémtúró málnával

Vaníliás krémtúró málnával

 

A retro vaníliás krémtúró ugye milyen finom volt? Elkészíthetjük ezt is házilag néhány perc alatt!

Én most fokoztam az élvezeteket, megspékeltem egy jó adag málnapürével 🙂

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

2 tojás sárgája (maradék tojáshehérje-hasznosító ötletek: itt)

2 dl tej

5 dkg cukor/nyírfacukor

egy csipet só

fél vaníliarúd kikapart magja (vagy egy csomag vaníliáscukor)

nagy marék málna

 

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral és a sóval habosra keverjük.

A tejjel folyamatos kevergetés mellett kis lángon melegítjük addig, amíg be nem sűrűrödik. Ez kb 5-7 perc.

A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót. A lehető legsimább állapotot botmixerrel érhetjük el.

A málna egy részét villával összetörjük és a krémtúróval rétegezve üvegpoharakban tálaljuk. A tetejét egész málnaszemekkel díszítjük.

Málnaidőszakon kívül mazsolával is érdemes kipróbálni.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt!

 

 

Vaníliás krémtúró málnával

Vaníliás krémtúró málnával

Vaníliás krémtúró málnával

 

 

Forrás: http://www.chefviki.hu/2013/03/vanilias-mazsolas-kremturo.html

Konyhalál KözösKedd – 16. tojássárgája

Tojássárgája

 

 

A KözösKedd játékomban minden kedden megadok egy témát, ezzel kapcsolatban várom a Ti kipróbált receptjeiteket, hogy ebből egy nagy közös gyűjteményt szerkesszek másnapra.

 

Múlt héten a maradék tojásfehérje elhasználására kerestünk ötleteket, most pedig nézzük a másik felét, olyan recepteket várok, amikhez vagy csak  

T O J Á S S Á R G Á J A  

kell vagy több tojássárgája, mint fehérje.

 

Szabályok:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom. Kérem, hogy kép ÉS link is legyen! Egy bejegyzésbe egy recept (kép és link) kerüljön. Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

Várom receptjeiteket!

 

 

A kollekció:

Receptek az ételek nevére kattintva elérhetők.

 

Gizi receptjei: Sajtroló

sajtroló

 

 

Gizi receptjei: Fehér csokoládés mousse meggyel

1

 

 

Gizi receptjei: Vaníliás karika

vaníliás karika

 

 

Receptnapló: Túrós levél

túrós levél

 

 

Receptnapló: Zserbólinzer

zserbólinzer

 

 

Receptnapló: Lángos

lángos

 

 

Rozmaring & Ibolya: Süllő Mornay-módra

1

 

 

Rozmaring & Ibolya: Fonott kalács/briós

1

 

 

Receptnapló: Néró sütemény

néró

 

Egy kicsi bors: Franciasalátás sonkaalagút

1

 

 

Abroszra való: Dán briós diós mogyorókrémmel töltve

dán briós

 

 

Abroszra való: Briós

briós

 

Abroszra való: Baracklekváros linzer

linzer

 

Bonnie konyhája: Katalán krém

katalán krém

 

 

FromJuci: Főzött vaníliakrém

főzött vaníliakrém

 

 

FromJuci: Tiramisu

tiramisu

 

 

FromJuci: Epres-pudingos torta

1

 

 

Dina világa: Tojáslikőr

tojáslikőr

 

 

Dina világa: Tojáslikőrös malakoff torta

tojáslikőrös malakoff torta

 

Katanya konyhája: Néró-süti

néró-süti

 

Konyhalál: Szalagos fánk

szalagos fánk

 

 

Konyhalál: Citromos-kókuszos keksz

citromos-kókuszos keksz tojássárgája

A mi szalagos fánk(unk)

szalagos fánk

 

Anyu főz (süt) rovatunk folytatódik 🙂 Én csak fotóztam és kóstoltam…

A farsangi időszakban mindig készül fánk, néha máskor is. 

 

Ismeritek a fánk történetét?

“Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott….., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. 

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.” 
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből) 

 

És akkor jöjjön a recept: 

 

“Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 kanálnyi porcukor

8 dkg margarin

3-4 dl tej

1 tojás + 1 tojássárgája

1/2 csomag élesztő (3 dkg)

csipet só

1/2 dl rum

 

Elkészítés:

Nálam gyorskelesztőben készül a tészta. Ennek megfelelően írom le a menetet.

A margarint beleteszem a gyorskelesztőbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.

Ha felolvadt a margarin, akkor adom hozzá a porcukrot, a tojást és a tojássárgáját, sót.
Elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt.
Jöhet bele a többi (kb. 3 dl langyos tej és a rum).
Végül belekeverem a lisztet. Lágy (galuska) tésztát kapunk.
Liszttel megszórom a tésztát, ráteszem a gyorskelesztő tetejét és legalább fél órát hagyom langyos helyen (én a mikróba szoktam betenni, amit előtte használtam a tej felmelegítésére, így még langyos a belseje).
Kb. fél óra múlva a gyorskelesztő teteje lepattan – jelzi, hogy kész a kelt tészta. (Ha egy egész órát marad benne, az sem baj.)
szalagos fánk

Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom – szaggatom.

 

szalagos fánk

A deszkán 2 cm-nyi távolságra rakom egymástól a fánktésztákat, hogy a következő fél órában ne érjenek össze a kelesztés ideje alatt (konyharuhával letakarva állnak).
szalagos fánk
Nagyobb edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítek. A tészta közepét ujjal benyomom, a forró olajba teszem úgy, hogy a deszkán alul lévő oldal az olajban felülre kerüljön. Fedő alatt 1-2 perc sütés, majd fordítás következik. A másik oldalt fedő nélkül sütöm 1-2 percig. Ha aranybarnára sült, kéztörlőpapírra kiszedem, majd porcukorral megszórom. (Ha jól sikerül, akkor még szalag is lesz rajta – ha nem, akkor venni kell hozzá a boltban szalagot!)
Lekvárral vagy anélkül – nagyon finom!”
Sütőben sült fánk nutellával töltve – recept itt!
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
szalagos fánk
My beautiful picture
Az udvaron fotóztam, így volt extra érdeklődés is a fánkra 🙂
“Adjál nekem is fánkot!”
“De nincs is a kezedben semmi … :(“
pipik

Mákos pohárkrém

Hozzávalók:
5 dl tej
10 dk mák
5 ek keményítő (nálam fele vaníliás pudingpor volt)
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 vaníliásukor
1 citrom héja
1 csipet só
 
Elkészítés:
A tejet a mákkal, a citromhéjjal, a sóval és a cukrokkal felforralom. Kis vízben feloldom a keményítőt, majd a tejhez adom, végül a tojássárgáját is belekeverem. Lehűtve tálalom, málnával, ribizlivel, vmilyen bogyós gyümölccsel lenne igazán finom, ezt szimbolizálja most jobb híján a franciadrazsé-bogyó 🙂
 
 
 
 
 
 
 
 

Citromos-kókuszos keksz

 

 

Forrás: http://csakapuffin.blogspot.com/2011/03/kokuszos-lime-os-keksz.html

Hozzávalók:
10 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék (nekem kicsit megszaladt a kezem, lehet, hogy ha tényleg 5 dkg-t rakok bele és finomabbra reszeltet, akkor puhább lesz a kekszem)
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 citrom héja és leve
1 tojássárgája
1-2 ek víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára.
Kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Azért választottam ezt a receptet, hogy kapott IKEA-s állatos tésztaszaggatókat végre ki tudjam próbálni, de erre nem ez a keksz a legideálisabb 🙂 A kókusz miatt elég “szőrösek” lettek az állatok, ami a mókus és a medve esetében megbocsátható, na de a csigánál … 😀 
180 °C-os előmelegített sütőbe rakom sütőpapíros tepsin, nekem kb. 20 perc volt a sütés, amikor barnulni kezd, akkor van kész.

Naaaaaaaggggggggyon citromos ízű! 😛

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!