Konyhalál

Banánhab – az ötperces desszert

 
banánhab
 
 .
.
 

Jaj de jó a habos sütemény! De mi a lényeg a habos sütikben? Hát a hab!

Hát most tessék, itt van, 100 % élvezet, 0 % „hordozóanyag”, azaz tészta, az úgyis csak „felesleges” 🙂

Igazi villámdesszert, 5 perc és eheted is.

 

Hozzávalók:
2 érett banán
1 tojásfehérje
2 ek méz (el is hagyható)
1/4 citrom leve
1 vaníliás cukor

.

 

Elkészítés:
A banánokat villával összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és habverővel addig verjük, amíg viszonylag kemény hab válik belőle.
A tetejét meg lehet szórni csokireszelékkel és szeletelt mandulával.
Rögtön fogyasztjuk. Tényleg érdemes utána rögtön enni, mert a banán megbarnulhat, illetve a hab kissé összeeshet.

 

 

Kattints ide 20 kihagyhatatlan banános édesség receptjéért!

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, és iratkozz fel heti egy hírlevélért a blogon jobb oldalon található Blogkövetés funkcióra!

 

 .
 
 
 
banánhab

banánhab

 
 .
 

Forrás: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2009/04/extrakonnyu-bananhab.html

Színes csíkos tortácska

Színes csíkos torta

 

Nem tudom, Veletek szokott-e ilyen történni, hogy valamit megláttok és azt azonnal meg kell csinálnotok.

Így jártam én is ezzel a tortával.

Szuper piros ételfesték van, a “fekete” részhez mák van, a krémhez mascarpone van, mehet a torta. Ja, alkalom nincs, amire lehetne sütni. Sebaj, megcsináltam a kb. másfél személyes változatát 🙂

A hozzávalóknál ennek a kicsinek a mennyiségeit írom le, egy “normál” méretű (értsd: több személy is tud enni belőle), minimum háromszoroznám az anyagokat a sütőforma nagyságától függően.

 

Hozzávalók:

tésztához:

2 tojásfehérje

40 g cukor

45 g finomliszt

15 g mák

30 g olvasztott vaj

piros ételfesték

krémhez:

15 dkg mascarpone

5 dkg kókuszreszelék

5 dkg porcukor

 

Elkészítés:

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, közben kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, amíg jó kemény hab lesz belőle.

Kettéosztjuk.

Az egyik felébe 30 g lisztet szitálunk, óvatosan elkeverve, majd 15 g olvasztott vajat csorgatunk és ételfestékkel elkeverjük.

A fehérje másik felével ugyanígy járunk el, ott azonban csak 15 g lisztet + 15 g mákot teszünk hozzá, utána jön az olvasztott vaj.

Ilyen kicsi tortácskánál a masszákat csak egyenletesen felkentem egy tepsiben sütőpapírra. Nagyobb mennyiségnék természetesen sütőformában érdemes sütni. Mindkét színből 2 réteget kell sütni vagy utólag kettévágni.

160 C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc kell a nagyobb mennyiségnek, én olyan 15 perc múlva kivettem.

Amikor kihűlt, egy kb 10 cm átmérőjű formával a piros és a fekete tésztából is 2-2 kört kiszúrtam.

A krémhez összekevertem a mascarponét, kókuszt és a cukrot. Habzsákba töltöttem és megpróbáltam egyenletesen felvinni a tésztára. Érdemes a szélekkel kezdeni, utána már csak ki kell tölteni a közepét.

Ráhelyezzük a másik színt, utána újabb réteg krém és így tovább.

A tetejére lehet pl. kis csúcsokat nyomni.

 

 

További tojásfehérje hasznosító recepteket itt találsz.

 

Konyhalál Facebook oldalához itt csatlakozhatsz! 🙂

 

Színes csíkos torta

 

Színes csíkos tortácska torta

 

 

 ilyen kicsi 🙂

Színes csíkos torta

 

színes csíkos torta

 

Konyhalál KözösKedd – 15. tojásfehérje

Tojásfehérje

 

 

A KözösKedd játékomban minden kedden megadok egy témát, ezzel kapcsolatban várom a Ti kipróbált receptjeiteket, hogy ebből egy nagy közös gyűjteményt szerkesszek másnapra.

A nagy sütés-főzések során gyakran megmarad hol tojásfehérje, hol tojássárgája, visszatérő probléma, hogy mi is legyen ezekkel. Ezen a héten olyan recepteket várok, amelyekkel a megmaradt tojásfehérjéket lehet fogyasztani. Tehát vagy csak

T O J Á S F E H É R J E  

kell bele vagy több tojásfehérje, mint sárgája.

 

Szabályok:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom. Kérem, hogy kép ÉS link is legyen! Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka

 

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

Várom receptjeiteket!

 

 

A kollekció: 

(A receptek az ételek neveire kattintva érhetők el.)

 

Gizi receptjei: Habcsóktorta mascarponés eperkrémmel

1

 

 

Gizi receptjei: Kókuszos macaron

1

 

 

Gizi receptjei: Csokoládéval töltött habcsók

1

 

Abroszra Való: Gyümölcskenyér narancsmázzal

gyümölcskenyér narancsmázzal

 

 

Abroszra Való: Angyalok eledele torta

angyalok eledele torta

 

 

Abroszra Való: Boszorkányhab

1

 

ildi KOKKI: Habcsók

habcsók

 

 

ildi KOKKI: Tonkababos ganázzsal töltött macaron

tonkababos ganázzsal töltött macaron

 

 

Csató Anna: Mozaik süti

mozaik süti

 

 

Szani konyhája: Csokis-mézes-grízes habcsók torta

1

 

 

Kiss Imréné Magdi: Pavlova torta

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
2o dkg porcukor
1 teáskanál ecet
pici só
1/2 ev.kanál kukorica keményítő
1/2 teáskanál vanília kivonat
Töltelék:
2-3 dl tejszín
Gyümölcs tetszés szerint

Elkészítés:
A tojásfehérjéket pici sóval habbá verjük. A porcukrot kis adagokban hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a vaníliát, az ecetet és a keményítőt. Addig verjük a habot míg szép fényes lesz és megáll. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, egy 20 cm átmérőjű kört kijelölünk rajta és egy kicsit beolajozzuk.  Rátesszük a habot, elsimítjuk a kör formájára úgy, hogy a szélei magasabban legyenek, mint a közepe. Egy kis mélyedés legyen a közepében. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra és 70-75 percig sütjük. Ha kész, a sütő ajtaját kis résnyire kinyitjuk és ott hagyjuk, hogy kihűljön. Óvatosan áttesszük egy tálcára és díszítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a gyümölcsöket összevágjuk kisebb darabokra. A tejszínt a mélyedésbe halmozzuk elsimítjuk, rátesszük a gyümölcsöt még egy réteg tejszín,és a tetejét megszórjuk sok gyümölccsel. Lehet úgy is díszíteni, hogy csak egy réteg tejszín és a tetejére gyümölcs. Nagyon finom.

1

 

Rozmaring & Ibolya: Tufahije – bosnyák desszert

tufahije

HahoPihe konyhája: Angyalkalács

angyalkalács

 

 

HahoPihe konyhája: Mákos palacsinta

mákos palacsinta

 

 

Bonnie konyhája: Macaron

macaron

 

 

Bonnie konyhája: Citromkrémes pavlova

citromkrémes pavlova

 

 

Rendes csajok: Macaron

macaron

 

 

Rendes csajok: Macaron 2.

macaron

 

 

Rendes csajok: Uvima gyümölcskenyere

uvima gyümölcskenyere

 

 

AranyTepsi: Püspökkenyér

1

 

 

Tűpárna és habverő: Kókuszmacaron

nigella kókuszmacaron

 

 

Tűpárna és habverő: Almás rétes paleo-módra

almás rétes paleo-módra

 

Szofika a konyhában: Négercsók

négercsók

 

 

Szofika a konyhában: Narancsos-mascarponés mogyorótorta

1

 

 

Szofika a konyhában: Citromos polentatorta

citromos polentatorta

 

 

Culin’Art: Eszterházy-torta

Ezterházy-torta

 

Konyhalál: Gesztenyés pavlova-torta

gesztenyés pavlova

 

 

Konyhalál: Epres boszorkányhab

boszorkányhab

 

 

Konyhalál: Banánhab

banánhab

 

 

Gesztenyés pavlova

pavlova 2

 

Már megint – vagy még mindig – gesztenye! Most egy habkönnyű édesség formájában, melynek az elkészítése is ugyanilyen “habkönnyű”.

A blogkóstoló 14. fordulójában Böbe konyhájából válogattam. Sütöttem már korábban is pavlovát, akkor a “tésztája” márványos, a krémje pedig szilvás volt, most kipróbáltam Böbe gesztenyés változatát is. Utólag már sajnálom, hogy miért feleztem meg az adagot, ő az általam leírtaknak a duplájával számolt. Kivéve a porcukrot, ahova ő csak 2 dkg-ot írt, ez nekem túl kevésnek tűnt (lehet, hogy csak elírás?), én ezt 12 dkg-ra növeltem.

 

Hozzávalók:

3 szobahőmérsékletű tojásfehérje

12 dkg porcukor

1 ek (alma)ecet

1 ek étkezési keményítő

fél cs gesztenyemassza

tejszínhab

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, közben több adagban hozzáadjuk a porcukrot, ecetet és a keményítőt.

A végén egy fényes, nagyon tömör habot kapunk.

Sütőpapírra borítunk egy edényt, körberajzoljuk, majd a papírt megfordítva a tepsire helyezzük. Erre kanalazzuk a habot és nagyjából elegyengetjük kanállal. Nem kell tükörsimának lenni, ez úgy is szép lesz, ha egyenletlen.

150 °C-ra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük. 

Ha kihűlt, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk reszelt gesztenyepürével.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

pavlova 3

pavlova 1

 

pavlova 4

 

pavlova 5

Epres boszorkányhab

 

 

Eredetileg málnával készítik, én most eperrel próbáltam ki. 

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
15 dkg eper/málna
2 ek porcukor
pici só

Elkészítés:

A tojásfehérjét a sóval félkeménnyé verjük, folyamatos verés közben kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Az epret egy kicsit összetörjük villával és az is megy a krémbe a habverés közben.
Poharakba töltjük és 2-3 óra alatt lefagyasztjuk.

 

Forrás: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2011/07/boszorkanyhab.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!