Konyhalál

Meggyes-tejfölös pohárkrém

meggyes-tejfölös pohárkrém

 

Egyszerű, könnyed édesség a pohárkrémek kedvelőinek.

Akadt a fagyasztóban még tavalyi meggy és mivel mindjárt jönnek a friss gyümölcsök, ideje végeznem a régiekkel. A tejfölről elsőre nem gondoltam volna, hogy egy kis porcukorral elkeverve mennyire finom édesség lesz belőle, de aztán a tejfölös-kekszes sütinél megbizonyosodtam róla, itt meg már bátran kevertem a meggyekkel.

 

Hozzávalók:

25 dkg meggy – nekem fagyasztott volt, de lehet befőtt vagy akár friss is

2 ek víz

1-2 tk keményítő

1 kk őrölt fahéj

4 dl tejföl

2 cs vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint

fél citrom reszelt héja

babapiskóta (én ezt kihagytam)

 

Elkészítés:

A meggyel kezdjük, mert kell idő, hogy kihűljön.

A meggyet a fahéjjal felforraljuk, majd kisebb lángon pár percig főzzük. Ha esetleg nem lenne semmi leve, egy kis vizet adhatunk hozzá. Ha túl savanyúnak érezzük, lehet hozzáadni 1-2 evőkanál cukrot, én nem tettem, direkt ilyen savanykás ízre vágytam.

2 evőkanál vízben kikeverjük a kemenyítőt, majd a meggyel elkeverjük, “rottyantunk” rajta egyet, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet. Megvárjuk, míg kihűl.

A tejfölt elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és ízlés szerinti porcukorral.

A poharak aljára összetördelt babapiskótát rakunk (én ezt kihagytam) vagy egyből a meggyet, erre a tejfölös krémet, majd a tetejére ismét meggyet.

Hűtőbe rakjuk 1-2 órára, majd fogyasztjuk.

Meggy helyett eperrel is készíthető.

 

 

Többféle poharas édességre vágysz? Kattints ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

meggyes-tejfölös pohárkrém

 

Forrás: http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2014/06/epres-makos-poharkrem.html

 

Reszelt (sült) joghurttorta

 

Végre egy süti, ahol nem kell figyelni rá, hogy minden szép egyenletes legyen, itt direkt törekedhetünk az egyenetlenségre, ugyanis a tésztát csak le kell reszelni és rászórni a tetejére.

A krém nagyon finom, puha, habos lesz, ugyanakkor “megáll a lábán”, nálam jól bírta az utaztatást is.

 

Hozzávalók (kb 25×34 cm-es tepsihez):
tésztához:
15 dkg margarin
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 csomag sütőpor
krémhez:
15 dkg cukor
1 kis pohár (175 g) tejföl
4 kis pohár (4 x 175 g) joghurt
5 ek liszt
4 tojásfehérje

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
A joghurtot (én citromos joghurtot használtam), tejfölt, lisztet, cukrot összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
A tészta felét belenyomkodjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe, erre jön a krém, majd a tészta másik fele nagylyukú reszelőn ráreszelve.
180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, csak utána vesszük ki a formából.

 

 

Konyhalál Facebook oldalához itt csatlakozz! 🙂

 

 

Forrás: http://krisztinakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/reszelt-joghurttorta.html

Szuperfinom pudingos-tejfölös süti

Pudingos-tejfölös süti

 

Uhh, hát ez egy nagyon finom sütemény! Kinézetre pedig igazán mutatós, csak úgy tobzódnak a színek, barna-sárga-pink és fehér! Nem egy nagy ördöngősség az elkészítése. Bár többféle tésztát és krémet kell keverni, meg lehet úszni 3 edény (plusz egy sütőforma) összekoszolásával (ez nálam fontos szempont, hogy ne kelljen sokat mosogatni). Viszont mind a 10 ujjunkat végig kell nyalogatni a kóstolás után, az biztos! 🙂

 

Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 dl olaj
1 dl víz
2 ek kakaópor
1 l tej
2 cs pudingpor 
1 l tejföl
6+2 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 tk fahéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, olajat, vizet, végül a tojások felvert habját.
Kettéosztjuk a masszát, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
A pudingport elkészítjük a tasakon szereplő leírás szerint. Vehetünk eleve színes pudingport (meggyes, puncsos) vagy megszínezhetjük meggylével, meggyszörppel.
Egy nagy tepsit kivajazunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral bélelünk.
Felváltva kanalanként rakosgatjuk bele a sárga és a barna tésztát.
Majd rákanalazzunk a meleg pudingot.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.
A tejfölt 6 ek porcukorral és vaníliás cukorral kikeverjük és a megsült, meleg tészta tetejére öntjük. Ha szállítani is szeretnénk, jobb, ha keverünk bele zselatin fixet is.
Megszórjuk fahéjas porcukorral.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 4-5 órára.

 

Konyhalál Facebook oldalát itt találod!

 

Ne maradj le egy izgalmas nyomozásról és finom süteményekről, kattints ide és nyerhetsz vele! Nyomozz! Süss! Nyerj!

 

Pudingos-tejfölös süti

Pudingos-tejfölös süti

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/pudingos-tejfolos-suti.recept

Egyszerű sajtos pogácsa

egyszerű sajtos pogácsa konyhalál

 

Nagyon jó állagú, puha, gyorsan elkészíthető pogácsa. Bár van benne élesztő, nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, nem kell várni vele.

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg margarin

2 dl tejföl

3 dkg élesztő

15 dkg reszelt sajt (a tésztába)

3 tk só (nálam: fokhagymás fűszersó kb a fele)

a tetejére:

1 tojássárgája

reszelt sajt

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. (A tejföl egy részét meglangyosítjuk mikróban és abban el lehet keverni az élesztőt.) Dagasztás és kelesztés nélkül! 

Ujjnyi vastagra nyújtjuk és kis szaggatóval kiszaggatjuk.

A tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (200 °C-on kb 20 perc).

 

Ha további pogácsákra is kíváncsi vagy, itt lehet nézelődni:

tojás és élesztő nélküli pogácsa

céklás-diós pogácsa

hungarian cake-pop, azaz a pogácsanyalóka 🙂

 

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide!

 

 

 

egyszerű gyors sajtos pogácsa

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/egyszeru-sajtos-pogacsa.recept

Tejfölös csodabogár + Blogkóstoló 7. forduló

A Blogkóstoló 7. fordulóján társamul Veát kaptam, akinek eddig még nem jártam a blogján. A tejfölös csodabogár receptjén akadt meg a szemem, mert olyan szép színes 🙂 Persze az enyém lehetett volna még színesebb is, na de majd legközelebb … 🙂 Annyit változtattam, hogy reszeltem bele narancshéjat, így az egésznek enyhe narancsíze lett.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
30 dkg cukor
1 nagy doboz tejföl (375 g)
2 tojás
1 cs sütőpor
10 dkg tortadara (én színesből csináltam – és kicsit kevesebből, mert sütés előtt már nagyon színesnek tűnt, de sütéskor “eltűnnek” egyes színek -, de lehet csokisból is)
3 narancs reszelt héja

Elkészítés:
A tojásokat kikeverem a cukorral, majd a tejföllel.
Hozzáadom a liszt és sütőpor keverékét, végül a tortadarát és a reszelt narancshéjat.
Sütőpapíros tepsibe öntöm – én a tetejére is szórtam tortadarát – és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt kisütöm.
Langyosra hűlve lehet szeletelni.

csokifondübe is mártogattuk
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!