Konyhalál

Virsli kisokos – milyen virslit vegyünk?

virsli

 

Évente kb  harmincezer tonna virslit vásárolunk, ez háztartásonként mintegy 7,3 kg-ot jelent, ám a virsli igazi szezonja a december, a szilveszter. 

Mit nevezünk virslinek?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint: legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 %.

Az első “virslit”, a frankfurtert Johann Georg Lahner készítette 1805-ben kétféle húsból, marhából és disznóból. Ehhez sót, fűszereket és vizet adott, majd ezt juhbélbe töltötte és enyhén füstölte. Innen indult világhódító útjára, amit szinte mindenhol frankfurternek hívnak, a mi virsli szavunk a würstchen (kolbászka) szóból ered.

Az Élelmiszerkönyvbéli meghatározást nemrégen szigorították, de így is viszonylag lazák a követelmények a virslivel szemben. A hús egy része helyett mechanikailag szeparált húst használhatnak, amit a szakszlengben az eljárás szerint fehér vagy rózsaszínt takonynak(!) hívják, szóval el lehet képzelni… Ennek nagyobb a víztartalma is, tehát nehezíti a készítményt. Az előírt fehérjetartalmat szójafehérjével vagy vérplazmával növelhetik, a fűszerek helyett aromákat vagy kivonatokat használhatnak, a színezéshez színezékeket, a kívánatos húsíz eléréséhez ízfokozókat; a füstölés nem lehetséges a műanyag bél miatt, így ezt füstaromával “helyettesíthetik”.

 

Milyen virslit vegyünk?

A párszáz Ft-os virslitől nyilvánvalóan nem várhatunk csodát.

Viszont a drága sem jelenti magától értetődően azt, hogy minőségi termék.

Nézzük meg mindegyiknék az összetevőket.

A törvényváltozás után nemrég óta 51 %-osnak kell lennie minimum a virsli hústartalmának. De az igazi élvezeti szint kb 80 % felett kezdődik!

A virslik általában elég sok adalékanyagot tartalmaznak, amiket kerüljünk, az a szója és a mechanikusan szeparált hús. De általában láthatunk az összetevők között nátrium-glutamátot (E621), azaz ízfokozót, nitrites pácsót, ami a hús rózsaszínűségét segít megtartani , trinátrium-citrátot, ami a sókoncentrációéft, savasságszabályozásért és a nedvesség megtartásáért felel, aszkorbinsavat, ami az idő előtti barnulást akadályozta, polifoszfátot, ami a virsli roppanósságát segíti elő. Szép kis lista… Igyekezzünk ezekből minél kevesebbet megenni.

A négylábúaknak általában tartalmasabb, ízletesebb a húsa, viszont drágábbak is, mint a szárnyasokból készült virslik.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Virsli

 

Forrás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Virsli

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20141226-hogyan-vasaroljanak-jo-virslit.html

http://hvg.hu/gasztronomia/20131228_Virsli_vurstli_frankfurti_becsi_baromfi_

 

Hogyan működik az alkohol? – vicces és igaz

hogyan működik az alkohol

 

Szilveszterkor kötelező pezsgővel köszönteni az új évet. De vannak, akik biztos, ami biztos alapon mindenféle más alkoholt is bevetnek már jó előre és éjfél után is. 🙂

Nekik ajánlom ezt a videót, amelynek a szövegén szétröhögöd magad, de ugyanakkor igaz is. Talán egy-két embert a mértékletességre tanít…

 

 

 

Ez is hasznos lehetÍgy kérd a sörödet 22 nyelven!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Újévi malac muffin

Újévi malac muffin

 

Szilveszteri buliba vagy az újévi lakomára malac dukál! Még az édesség terén is …

Egyszerű díszítőelemekkel egy sima muffinból is malackát varázsolhatunk.

 

Nálam a muffin tésztája az egyik kedvencem volt, abszolút gesztenyés, mintha gesztenyepürét ennénk. Az egyszerű gesztenyetortát sütöttem meg, a tésztáját muffinkapszlikba adagolva. Ez a tészta azért is jó, mert nem nő meg annyira, szép egyenletes lesz a felülete.

Az arcot készíthetjük hamis marcipánból vagy fondantból, melyet egy kis piros ételszínezék vagy málnaszörp és kakaópor segítségével megszínezünk. Fehér marad a szemgolyó, rózsaszín a fülek és az orr és barna a pupilla és az orrnyílás.

Ha kíváncsi vagy a muffin állatkertem többi állatkájára is, kattints ide!

 

 

Ilyen egyszerűen lesz malacunk az új évben!

Jó disznólkodást mindenkinek! 😉

 

 

Nézd meg a szilveszteri óra-sütit és a szilveszteri évszámos piskótatekercs receptjét is!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

 

 

BÚÉK!

 

BÚÉK

 

 

Boldog új évet és elôtte jó mulatást kívánok mindenkinek!

Madárka már bulizik 🙂

 

Szilveszteri citromos-narancsos óra-süti

Szilveszteri házibuliba készültem ezzel a sütivel.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 vaníliáscukor
1 csipet só
25 dkg liszt
3 tojás
2 tk sütőpor
1 citrom
1 narancs
20 dkg porcukor
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a citrom levét és lereszelt héját, végül a sütőporos lisztet.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük
A narancs levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük és annyi porcukrot adunk hozzá, hogy sűrűn folyós legyen és ezt a süteményre locsoljuk, amíg még meleg.
A “majdnem éjfél”-t mutató órát plasztik csokiból formáztam, a még langyos tésztára tettem és amikor kezdett megpuhulni, finoman rányomkodtam, így nem esik le szállítás közben sem.
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂


Szilveszteri színes feliratos piskótatekercshez katt ide!

 

 

Forrás: http://levinmodra.blogspot.com/2010/10/hokoszonto-sutemeny-narancsos-szelet.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!