Konyhalál

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

Korábban a pulyka elképzelhetetlen volt a karácsonyi asztalon, mert a hagyomány szerint a szárnyasok hátrafelé kaparnak, így elviszik a szerencsét, míg a disznó előre túr, ő hozza. De manapság már, talán az amerikai hálaadási és karácsonyi gesztenyés pulykák már itthon is teret kaptak, sokaknál része ez is karácsonyi menünek. De ha nem is ilyenkor, egy vasárnapi ebéd alkalmával biztosan sikeres lesz a gesztenyével és aszalt szilvával szervírozott pulykának.

 

 

Hozzávalók:

30 dkg pulykamell

10 dkg gesztenye

10 dkg aszalt szilva

15 dkg rizs

olaj

3 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

Egy lábosban kb 2-3 evőkanál olajat hevítünk, hozzáaadjuk a rizst és kevergetjük addig, amíg a rizsszemek át nem olajozódnak. Utána a rizs térfogatának duplája meleg vizet hozzáöntünk, sózzuk és borsozzuk és lefedve, nem kevergetve közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs beszívja az összes vizet.

A gesztenyéket puhára főzzük.

A pulykamellet kb 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kis vízzel felöntve megpároljuk.

Nyársra húzzuk felváltva a pulykamellet, gesztenyét és aszalt szilvát. Én egyébként fordítva csináltam, először nyársra húztam, utána egyben pároltam mindent, majd pirítottam, de talán külön-külön jobb megoldás.

Tapadásmentes edényben a vajat felhevítjük és minden oldalról megpirítjuk benne a nyársakat.

 

 

Az alapanyagokat a KitchenBox biztosította. Aki nem ismeri a szolgáltatásukat: ők ételalapanyagokat és a hozzájuk tartozó recepteket szállítják házhoz. Én sokáig nem értettem, hogy miért jó ez, és azt hiszem, nem is én vagyok a célcsoportjuk, de biztos sokan vannak, akik nem szeretnek vagy nincs idejük bevásárolni és az előkészítéssel bajlódni, de a saját főzttel “villantani” akarnak (szerintem tipikusan jó lehet férfiaknak, akik először hívják meg vacsorázni magukhoz a barátnőjüket:)), valami különleges ételre vágynak, de nem szeretnének mondjuk csak ezért háromféle drága fűszerből nagyobb kiszerelést megvenni vagy akiknek mindig nyűg kitalálni, hogy mi is legyen a menü, szóval nekik a KitchenBox jó választás. Én ezeket nagyjából szeretem csinálni, bár ha lenne egy olyan szolgáltatásuk is, hogy főzés után el is mosogat valaki, tuti előfizetnék 😛

Nekem most több bloggerrel együtt az volt a feladatom egy játék során, hogy megkaptuk az alapanyagokat, de receptet nem, ezt nekünk kellett hozzá kitalálni. 2 alapanyagot a küldöttekből nem volt muszáj használni, de kettőt hozzá is tehettük. A csomagban érkezett még rum és gesztenyeméz is, ami izgatta a fantáziámat, de végül nem használtam. Bors viszont nem volt, amit egyébként hiányoltam is, így én ezt hozzátettem. Majd a zsűri kiválasztja a szerintük legkreatívabb ételt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz a fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

 

Sültszilva-leves

Sültszilva-leves

 

Süss levest!

Nem vagyok egy nagy levesező, én tulajdonképpen simán ellennék/elvagyok leves nélkül. Éppen ezért eddig még csak gyümölcsleveseket készítettem, mert azok azért jó hidegen simán lecsúsznak 🙂 Volt a blogon már banános körtelevesalma-kiwileves pirított dióval, citromleves habgaluskával és hideg kiwileves is, épp ideje volt elkészíteni most szilvával is. Ennek most az adja a különlegességét, hogy a szilvát előtte meg kell sütni, ami ugyan hosszabbítja a munkafolyamatot, de higyjétek el, megéri, mert nagyon finom, kicsit karamellizált zamatot ad a levesnek.

 

Hozzávalók:

0,5 kg szilva

1 dl narancslé (eredetileg vörösbort írt a recept, de szerintem bármilyen gyümölcslé jó lehet helyette)

1 ek cukor

2 szem szegfűszeg

1 dkg vaj

1 ek citromlé

sziruphoz:

5 dl víz

2 ek cukor

csipet só

csapott teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjból a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget.

200 °C-os sütőben kb 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat.

A szirup hozzávalóit felforraljuk és kb 5 percig főzzük.

A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utánízesítjük fahéjjal, citrommal.

 

 

Ha a szilvából inkább sütit készítenél, itt van 5 egyszerű variáció rá! 🙂

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

szilvaleves

 

Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu/2015/08/hideg-szilvaleves-vorosborban-sult.html

 

 

5 egyszerű szilvás sütemény

szilvás sütemény

 

Már hull a szilva a fáról …

De ha nincs saját fánk, amiről hullhat, akkor megvenni sem egy drága gyümölcs, ha már sokat ettünk belőle csak úgy, magában, akkor készítsünk belőle sütit is!

A szilva a szervezetünk számára is értékes gyümölcsnek számított. Javítja a szervezet ellenálló- képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Antioxidáns fenolja semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal védik a sejtfalat. Gazdag ásványi anyagokban: kálium, vas, magnézium; B2-, és C-vitaminban.

Hűtőszekrényben, mosatlanul akár 3-4 hétig is eláll. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.

 

Mutatok 5 egyszerű szilvás receptet, egyiket sem tart sokáig elkészíteni, a nyári melegben sem kell sokat a konyhában ácsorognunk, viszont finom, zamatos sütemények kóstolhatunk.

Süsd meg az összeset! 🙂

 

 

Szilvás galette

szilvás galette

 

Gyors bögrés kakaós süti szilvával

gyors bögrés kakaós süti szilvával

 

Egyszerű szilvás lepény leveles tésztából

egyszerű szilvás lepény leveles tésztából

 

Márványos pavlova torta szilva curd-del

márványos pavlova torta

 

Szilvalekváros libatepertős táska

szilvalekváros libatepertős táska

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Szilvás galette

szilvás galette

 

Mi is az a galette? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.

Nagyon egyszerű az elkészítése, a tészta alig pár hozzávalóból áll, 10 perc alatt összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon, nálam most a szilva volt soron.

 

Hozzávalók:

tésztához:

160 g liszt

110 g vaj

1 tk cukor

1 csipet só

3 ek jéghideg víz

töltelékhez:

6 db szilva

fél citrom lereszelt héja

2 ek cukor

1 ek liszt

fél tk fahéj

tészta megkenéséhez:

1 tojás

tészta alá sütéskor:

1 ek liszt

1 ek cukor

 

Elkészítés:

A lisztet, vajat, cukrot és sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet hozzáadagolva összegyúrjuk a tésztát.

Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A szilvát kimagozzuk, cikkekre vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.

A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen.

Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk egy kis liszttel és cukorral (kb 1-1 ek). Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

Ráhalmozzuk a szilvát úgy, hogy a szélén kimaradjon egy kb 2,5 cm-es sáv mindenhol.

A tészta széleit ráhajtogatjuk a szilvás részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó! Én annyit csináltam vele, hogy a tészta széleit előzőleg kiegyengettem, hogy ne legyen pl. szakadozott.

A tésztát megkenjük tojással.

190 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Hidegen és melegen egyaránt finom.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

 

szilvás galette

 

 

Forrás: http://gastronomica.blog.hu/2010/09/03/szilvas_galette

 

 

 

 

Gyors bögrés kakaós süti szilvával

Gyors bögrés kakaós süti szilvával

 

Néhány perc alatt összekevered, megszórod valamilyen gyümölccsel – a kakaó, csoki ízével szinte minden passzol -, utána már csak a sütést kell kivárni. Egyszerű süti rohanós hétköznapokra, de a vasárnapi ebéd után sem fogják visszautasítani! 🙂

 

Hozzávalók 18 cm átmérőjű formához (a bögre 2 dl-es):

1 bögre (2 dl) liszt

0,5 bögre (1 dl) tej

0,5 bögre (1 dl) cukor

100 g vaj

2 ek cukrozatlan kakaópor

2 teáskanál sütőpor

1 tojás

egy csipet só

4 szem nagyobb szilva (vagy egyéb gyümölcsök)

 

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk.

Kézi habverővel hozzákeverjük a tojást, cukrot, sót és tejet. Majd a liszt, sütőpor, kakaópor elegyét.

Sütőpapírral bélelt formába öntjük.

A tetejére rakjuk a gyümölcsöt.

180 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e).

 

 

Like-old a Konyhalál Facebook oldalát is! 🙂

 

Gyors bögrés kakaós süti gyümölcsös szilvás

Gyors bögrés kakaós süti szilvás gyümölcsös

 

 

Forrás: http://divany.hu/alapkonyha/2013/08/09/penteki_suti_szilvas-kakaos/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!