Konyhalál

Lisztmentes diós tejespite szederrel

Lisztmentes diós tejespite

 

 

A tejespite egyszerűen imádnivaló sütemény! Most épp lisztmentesen készítettem el, a liszt helyett diót használva, tehát a gluténmentes diétát tartók is nyugodtan fogyaszthatják.

Ennél is egy finom, kicsit szilárdabb pudingszerű tésztát kapunk, a kóstolóim úgy tippelték, hogy van benne túró is, gondolom, a diótól kapta ezt az érdekes állagot.

Ha egyszerű, gyorsan elkészíthető és gyorsan fogyó süteményt szeretnétek, készítsétek el ti is!

 

 

Hozzávalók:

2 dl natúr joghurt

3 tojás

15 dkg darált dió

2 ek cukor

egy nagy marék szeder (használj helyette akár másfajta savanykás gyümölcsöt is)

 

Elkészítés:

A tojást habosra keverjük a cukorral, majd mehet bele a joghurt és a dió is. 

Egy kb 30×15 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát (kicsit sűrűbb, mint a palacsintatészta), meg szórjuk szederrel.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük (ha a tepsit megmozgatva már nem “hullámzik” a tészta, akkor jó.)

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Próbálj ki másfajta tejespitéket is: a kókuszos-meggyest, a túrósat, a meggyes-mákosat és a banánosat is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Lisztmentes diós tejespite

 

Lisztmentes diós tejespite

 

 

 

Szedres-gesztenyés-krémsajtos blondie

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

 

 

Még az eperszezonban készítettem egy epres-krémsajtos blondie-t, ami annyira ízlett, hogy most “kissé” megvariálva újra megsütöttem. Eper már sajnos nincs, helyette most érik a szeder, plusz még találtam a fagyasztóban gesztenyepürét, azt gondoltam, az is jól passzol a szeder savanykásságával, úgyhogy került bele az is 🙂 

Egyszerűen elkészíthető, izgalmas ízvilágú krémes süti, szerintem te is újra fogod sütni! 🙂

 

Hozzávalók:

blondie-hoz:

10 dkg fehér csoki apróra vágva

10 dkg margarin

2 tojás

3 dkg cukor

8 dkg liszt (én gluténmentes lisztből készítettem, de természetesen búzalisztből is lehet)

1 csipet só

krémsajtos réteghez:

12,5 dkg mascarpone (vagy más krémsajt)

12,5 dkg gesztenyepüré (gluténmentes, ha lisztérzékeny vagy)

1 tojás

1 cs vaníliás cukor

tetejére:

egy nagy marék szeder

 

Elkészítés:

A fehér csokit és a margarint vízgőz felett felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg langyosra hűl.

A blondie-hoz a 3 dkg cukrot a 2 tojással elkeverjük, majd mehet hozzá a langyos margarinos csoki.

Végül elkeverjük az egészet a liszttel.

Egy sütőpapírral bélelt, kb 30×15 cm-es tepsibe (ez kisebb, mint a normál!) öntjük. 

A krémsajtos réteghez a hozzávalókat összekeverjük és óvatosan a krémsajtos rétegre kanalazzuk (a blondie-réteg is nyers még!). A kanál domború felével el lehet oszlatni viszonylag egyenletesen a felső réteget.

Megszórjuk szederrel.

180 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Én a tetejére a sütés kezdetekor ráborítottam egy sütőpapírt, úgy, hogy nem érjen bele a tésztába, így szép világos marad a felső réteg.

Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.

 

 

Szedres édességet ennél? Kóstold meg a szedres blondie-t, a lila vargabélest, a török kókuszos szederpudingot és a gyümölcsös-diós halavát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt jobbra), ne maradj le semmiről!

 

 

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

 

Szedres blondie

Szedres blondie

 

 

Érik a szeder!

Én imádom a színét, hogy olyan agresszív, ez persze nem az esetleg leevett ruhákon mutat jól, hanem valami világos színű étellel kombinálva. Legyen az az étel nagyon világos, igazi szőke, azaz blondie, ami a brownie fehér csokis változata. A gyümölcs enyhe savanykássága jól passzol a csoki édes ízével.

Gyorsan összekeverhető tésztája van, pikk-pakk megvagyunk vele!

 

Hozzávalók:

10 dkg fehér csoki

10 dkg vaj/margarin

2 tojás

3 dkg cukor

1 csipet só

8 dkg liszt (én rizslisztet használtam, de használhatsz búza finomlisztet is)

10 dkg szeder (vagy eper, málna, ribizli is lehet)

 

Elkészítés:

A csokit összetördeljük kisebb darabokra és a vajjal/margarinnal együtt megolvasztjuk mikróban. Érdemes kb 20 másodpercenként kivenni és átkeverni.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük.

A már langyosra hűlt csokis keveréket hozzádjuk, majd a lisztet és a sót is és simára keverjük.

Sütőpapírral bélet, kb 20×20 cm-es tepsibe öntjük.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

 

 

Szedres édességet ennél? Kóstold meg a lila vargabélest, a török kókuszos szederpudingot és a gyümölcsös-diós halavát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

Szedres blondie

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/epres-blondie

 

 

Lila vargabéles

lila vargabéles

 

 

 

Akik követik a blogomat, láthatták, hogy szeretem a színes sütiket. Ez a lilás-rózsaszínes vargabéles csak természetes “színezővel” készült, szederrel. A látványon kívül még az ízét is feldobja, a túróhoz nagyon jól passzol a savanykássága.

 

 

Hozzávalók:

kb 15 dkg cérnametélt

30 dkg túró

10 dkg cukor

2 tojás

5 dkg vaj

1 citrom héja

1 cs vaníliás cukor

1 nagy marék szeder

 

Elkészítés:

A cérnametéltet enyhén sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A túrót, 5 dkg cukrot, a puha vajat, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és a szedret jól elkeverjük.

A tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszát.

Egy kisméretű (az enyém kb 20×30 cm-es) tepsit/jénait kivajazunk, beleöntjük a krémet és elsimítjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.

(Én kicsit sok tésztát tettem fele, majdnem 20 dkg-ot, legközelebb csökkentem a mennyiséget, a tojások is átlag alatti méretűek voltak, szóval tésztásabb lett, mint szerettem volna.)

A tepsi aljára és a tészta tetejére tehetünk réteslapot is.

 

 

Kövesd a Konyhalál blog Facebook oldalát is! 🙂

 

lila vargabéles

 

 

 

itt Madárka már “csőrre” töltve várakozik a kóstolásra 🙂lila vargabéles

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/egy-tepsi-sutemeny/1453-vargabeles-recept.html

Török kókuszos szederpuding

 

Hozzávalók:
1 l tej
3/4 bögre liszt
3/4 bögre cukor
20 dkg szeder
3/4 bögre kókuszreszelék
1 tojás
vanília
15 dkg háztartási vagy más édes keksz

Elkészítés:
A tejet, lisztet, cukrot, vaníliát és tojást folyamatos kevergetés mellett forraljuk, amíg össze nem sűrűsödik, mint a puding.
Óvatosan hozzákeverjük a szedret.
Egy tál aljára kekszet tördelünk, erre öntjük a pudingot.
Hűtőben tároljuk tálalásig.

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/torok-szederpuding.recept

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!