Konyhalál

“Svéd diótorta”

svéd dió1

“Kis” csalás … svéd mandulatorta dióból 🙂 A mandulás változatot még nem kóstoltam, szóval nem volt összehasonlítási alapom, mindenesetre ez a verzió is finom, olcsóbb, mint a mandulás és nagggggyon diós. Szinte olyan, mintha kétfajta krémből állna a torta, a diós tészta is teljesen megpuhul.

A tortát Apukám kapta a szülinapjára, ez meg a másik “csalás”, közel sem tűnik annyinak, mint a torta felirata 🙂

A zserbógolyó  mellett ez is passzol a SAD! 19. fordulójára, melynek témája: dió vs. mák. Nálam még mindig a dió a nyerő! 🙂

 

Hozzávalók:

tésztához:

12 dkg nádcukor

30 dkg őrölt dió

4 tojásfehérje

krémhez:

4 tojássárgája

3 dkg keményítő

2 dl tej

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 cs vaníliáscukor

 

Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd egybeforgatjuk a dió és cukor keverékével. Nekem itt a hab teljesen összeesett.

A masszát két egyenlő részre osztjuk és tortaformában (kb 20 cm-es átmérőjű legyen) sütőpapíron 170 C-on 15-20 perc alatt kisütjük.

Közben a tojássárgákat a tejjel, keményítővel, porcukorral és vaníliával kikeverjük.

Folyamatosan kevergetve felfőzzük a krémet, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint.

Ha kihűltek a tortalapok és a krém, összeállítjuk a tortát.

A tetejét meg lehet szórni darált dióval.

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide 🙂

 

svéd dió2

 

svéd dió3

svéd dió4

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sved-mandulatorta-dioval

Svéd citromtorta muffinformában

 

Amikor megláttam Teller-cake Zsuzsánál ezt a svéd citromtortát, egyből tudtam, hogy ezt sürgősen meg kell csinálnom, annyira jól nézett ki, hogy olyan jó kis tömör, szaftos a belseje. Nem is csalódtam benne, nagyon finom savanykás, igazi nyári sütemény.

Hozzávalók:

15 dkg margarin
2 tojás
15 dkg nádcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és lereszelt héja
10 dkg liszt
egy marék meggy/cseresznye

Elkészítés:

A margarint felolvasztjuk.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, ehhez jön a citrom leve és héja, majd kisebb fokozatra kapcsolva váltakozva a liszt és a margarin.
A tésztát muffinkapszlikba vagy egy kb. 20 cm átmérőjű kivajazott-kilisztezett formába öntjük.
Megszórjuk kimagozott meggyel vagy cseresznyével.
160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tetejét meg lehet szórni kis színes kókuszreszelékkel.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!