Konyhalál

Töltött lepénykenyér

 

Ha valami meg van töltve, az mindig finom! Én sem értem, hogy miért ízlik jobban, ha belül van a “lényeg” és nem mellette. De ugye, hogy te is jobban szereted pl. a hot-dogot, mint a virslit egy kiflivel, vagy szilvásgombócot a nudli és pár szem fahéjas szilva helyett? Akkor ezt is kedvelni fogod, kipakolhatod a maradékot a hűtőből, rögtön bele a vékony kelt tésztás lepényekbe!

 

Hozzávalók (4 darabhoz):

50 dkg liszt

2 dkg friss élesztő

3 ek olaj

3 dl víz

1,5 kk só

tölteléknek: paradicsomszósz, tejföl, sajt, gomba, sonka, kukorica, stb

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyújuk, letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Majd 8 egyenlő részre osztjuk és serpenyő méretűre nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.

Egy tésztáta vékonyan rápakoljuk a tölteléket, egy másikkal lefedjük, az oldalánál alaposan összenyomkodjuk, különben szétnyílhatnak sütés közben.

Száraz, forró serpenyőbe tesszük és pár perc alatt mindkét oldalát átsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://napfenyesfuszer.blogspot.hu/2012/10/toltott-lepenykenyer.html

Sós négyes

 

Ez tulajdonképpen a klasszikus sós perec, csak annál sokkal jobb.

Hogy miért jobb? Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de a perec formázása nekem túl macerás, egyszerűen nem tudok olyan hosszú tésztarudat sodorni, hogy egy normális perec kijöjjön belőle. Másrészt nem túl gazdaságos sütni, 2 perec ferne max egy nagy tepsibe. És magunkkal vinni sem praktikus, ha a munkahelyen szeretnénk tízóraizni belőle, a boltinál pl. össze is kell törnöm, hogy beleférjen egy zacskóba. Ja, én én a puhább részeket szeretem jobban és mivel ezek egymás mellett sülnek, a hosszanti részeken több lesz a puhaság. Szóval ezután lehet, hogy nem is fogom strapálni magam pereceléssel (bár ki tudja… :)), ez a sós négyes nekem abszolút bevált!

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

fél ek só

0,7 dl olaj

sós mázhoz:

1,5 ek liszt

1 ek só

kevés víz

 

 

Elkészítés:

Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A többi hozzávalók hozzáadva alaposan összegyúrjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

16 egyenlő részre osztjuk, egyforma hengerek sodrunk belőle, 4-4 darabot egymás mellé teszünk sűtőpapírral bélelt tepsibe.

200 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg enyhén elkezd színesedni.

Közben a mázhoz a liszthez és sóhoz annyi vizet adunk, hogy sűrűn folyós legyen.

A forró rudakra csorgatjuk a mázat és néhány percre visszatesszük még a sütőbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/11/sos-negyes.html

Szuperpuha sajtos pogácsa

 

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂

Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.

Próbáljátok ki ti is!

 

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél dl langyos tej

1 ek liszt

1 tk cukor

80 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg disznózsír

2 dl tejföl

2 tojás

1 ek só

1 tömlős sajt – lehet ízesített is

20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)

kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag

 

Elkészítés:

Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.

Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.

Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.

Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.

A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.

Letakarva pihentetjük 20 percig.

Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyed órát ismét állni hagyjuk.

A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Támadááás! 🙂

 

Fűszeres sajtchips

 

Végtelenül egyszerű rágcsálnivaló, amiből rögtön készítheted is a következő adagot.

Ahol árulnak sajtos kiflit, ott általában megy a vásárlók között a “harc” a nagyobb leeső sült sajtdarabokért. Természetesen én is ringbe szoktam szállni érte 🙂 Na, most pedig megsütöttem magamnak, itt a színtiszta élvezet 🙂

 

Hozzávalók:

reszelt sajt

fűszerek, pl grillfűszer, chilli

szezámmag

 

Elkészítés:

A sajtból nagyjából azonos méretű kör alakú halmokat rakunk egy sütőpapíros tepsire, megszórjuk fűszerrel és szezámmaggal. A sütőben megpirítjuk.

Mártogatóssal tálaljuk – a legegyszerűbb a fokhagymás tejföl.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

 

Egyszerű gombás táska

gombas taska

 

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető sós süti, krémes gombás töltelékkel.

Nemrégiben készítettem tejszínes-laskagombás pennét, ami annyira ízlett, hogy azóta már harmadszorra készítettem el. Most éppen csiperkéből. A pennére valóból egy kis adagot “megmentettem” és leveles tésztából készült táskákba tettem. 

Mivel egy adagnyi leveles tésztából készíthető táskákhoz kevés kell a gombából, ekkorka adaghoz önmagában felesleges nekiállni, azt javaslom, hogy “csippentsetek le” ti is a tésztához való adagból egy kicsit, a többi pedig egyétek pennével, így lehet mondjuk egy jó kis vacsora után finom reggelink is belőle.

 

Hozzávalók:

20 dkg csiperkegomba

2 dkg vaj

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 csipet só

bors ízlés szerint

1+1 ek liszt

7+7 dkg trappista sajt

1 csomag leveles tészta – javaslom a hűtött (nem fagyasztott) készre nyújtottat

25 dkg penne tészta.

 

Elkészítés:

A vajon megpirítjuk az apróra kockázott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a szintén apró fokhagymát.

Majd mehet hozzá a szeletelt gomba, só és bors. Pár percig pirítjuk.

Ráöntjük a tejszínt és főzzük pár percig.

1 evőkanal lisztet rászórunk és egyenletesen elkeverjük.

Na, itt jön az, hogy a gomba kb ötödrészét rakjuk külön, ez a kis rész megy a táskákba, a többi már készen is van, ehetjük a pennével, megszórva kb 7 dkg reszelt sajttal.

A kisebbik részbe szórjuk még kevés lisztet, ennek nem szabad folyósnak lennie, különben nehezen marad meg a batyuban. Egy kevés reszelt sajtot is keverhetünk bele, az még jobban segít, hogy “megkössön”.

A leveles tésztát – ha nincs készre nyújtva, akkor vékonyra nyújtjuk – kb 10×15 cm-es téglalapokra vágjuk.

A közepére halmozunk kevés gombát, ráhajtjuk a tészta két oldalát, megfordítjuk, hogy alulra kerüljön az illesztés, a két végét pedig villával alaposan összenyomkodjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk.

Aki nem tojásallergiás, az kenje le a tetejüket kis tojással, sokkal szebb lesz, mint az enyém.

A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét – az enyémen füstölt sajt van, többször jártam már úgy, hogy nem akart szépen olvadni, hanem inkább ég, hát, most is az történt (még szerencse, hogy szeretem a jól megsült sajtot).

 

 

Ha tetszette a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gombas taska

 

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Azért is örültem a megkeresésüknek, mert ócsai cég, tehát a szülővárosomban működnek. Tevékenységükben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, egészséges életmód, ezek fontosságára a GoPink! akcióval hívják fel a figyelmet már 5. éve. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva rózsaszín tálcákba csomagolják a gombákat és minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatják a mellrák elleni munkát.

gombas taska

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!