Konyhalál

Sárgabarackos kekszes krémes sütés nélkül

sárgabarackos kekszes krémes sütés nélkül

Aki még nem próbálta a kekszes krémest, annak kötelező darab 🙂 Aki meg próbálta, annak szerintem eszébe jut, hogy miért nem evett ilyet régóta … Sütés nélkül készül, ideális a nyári melegben.

Már készítettem ilyet vaníliás-kakaós csíkos változatban, ezt a csíkozós “hagyományt” folytattam most barackos csíkokkal. Aztán volt márványos iskókuszos verzióban és egy “sima” gesztenyés, beledobált meggydarabokkal.  Extra finom! 🙂

 

 

Hozzávalók:

kb 30 dkg négyzet alakú háztartási keksz

1,5 cs vaníliás pudingpor

2 tojás (nekem most csak 1 volt, azzal is működik)

7 ek cukor

1 ek liszt

12,5 dkg margarin

7 dl tej

fél cs zselatin (12 g)

1 bögre sárgabarack

 

 

Elkészítés:

A pudingport, zselatint, tojássárgáját, cukrot és lisztet kevés tejjel csomómentesre keverek, majd hozzáadva a többi tejet sűrűre főzzük. 

A tűzről levéve, ameddig még forró, belekeverjük a margarint, kétfelé osztjuk, az egyik felébe az apróra vágott sárgabarackot is beletesszük és azután mindkettőbe a tojások kemény habbá vert fehérjét (felel-fele arányban).

Egy tepsi aljába egymás mellé rakjuk a kekszeket és rákanalazzuk az egyik krémet (ne öntsük, mert feljöhet a keksz), majd óvatosan a másik krémet és a tetejét is kirakjuk kekszekkel. Én most három réteget próbáltam kihozni, de talán a csak kettő látványosabban elkülönül.

Hűtőbe rakva 1 nap múlva megpuhul a keksz és a kekszek szélei mentén szeletelhető.

A krém állaga olyasmi, mint a cukrászdai krémesnek. Kisebb méretű tepsihez elegendő ez a mennyiség, egy gáztepsihez kb. a duplája kell.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

sárgabarackos kekszes-krémes
sárgabarackos kekszes krémes
sárgabarackos kekszes krémes
sárgabarackos kekszes krémes

Mennyei sárgabarackos mákosgubafelfújt

mákos guba

 

A mákos guba jellegzetes magyar édesség, hungarikum, de ismerik Németország keleti felén és Lengyelországban is.

Eredetileg karácsonyi étel volt, a sok máktól a sok szerencsét, sok pénzt várták az új évben. Ma már persze az év egész részében fogyasztjuk.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt elterjedt az a rémhír, hogy tiltott “gyümölcs” lesz a mák és ezzel a mákos guba is, de szerencsére csak a magasabb alkaloidatartalmú ipari mák termesztését kötötték szigorú szabályokhoz, a gubából pedig vígan lakmározhatunk továbbra is.

Én már régóta így készítem a gubát, sokkal finomabb, könnyedebb, mint a hagyományos verzió, nem sok plusz munkával. Próbáljátok ki Ti is, mennyei!

 

Hozzávalók (egy 25. 20-25 cm-es jénaihoz):
6 kifli
1 l tej
3 tojás
10 dkg mák
fél cs vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
6-8 ek sárgabaracklekvár
kis vaj/margarin

Elkészítés:

A tepsit/sütőformát kivajazzuk.
A kiflit felszeleteljük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgáját elkeverjük a cukorral, a pudingporral, a baracklekvárral és a tej 3/4-ével.
Ezt a kiflikre locsoljuk, összekeverjük, nagyjából be is szívja.
A tojásfehérjével összeforgatjuk a kifliket.
Egy réteg kiflit teszünk a tepsibe, jó alaposan megszórjuk mákkal, erre jön még egy réteg kifli, arra is mák.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Kb. félidőben rálocsoljuk a tej maradékát, hogy ne száradjon ki a teteje.
Baracklekvárral lelocsolva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nálam muffinformában és tepsiben is készült.

 

Konyhalál Facebook oldalt itt találod! 🙂

 

Gyere és játssz a Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjátékon!

 

mákos guba

mákos guba

 

mákos guba

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!