Konyhalál

Palacsinta, piknik, salsa

palacsinta piknik pancake

 

Van összefüggés!

Ez most egy palacsinta- és programajánló bejegyzés, 2 in 1.

 

Aki már régóta követi a blogomat, láthatta, hogy a sütés mellett salsázással töltöm időm egy nagy részét.

Budapesten erre rengeteg lehetőség van, órák, workshopok, fesztiválok, táborok és persze a bulik. Ha jön a jó idő, nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek is. Sőt, még köztereken is táncolhatunk, a bámészkodó turisták nagy örömére, így az Erzsébet téren vagy a Budai Várban is időről időre találkozni lehet “néhány” salsázóval. 

Ha már elkezdtetek tanulni salsázni vagy még csak fontolgatjátok vagy semmi ilyesmi nincs tervben, egyszerűen csak megnéznétek ezt a sok őrültet, akik akár 40 fokban, akár esőben is ott vannak, akkor július 19-én vasárnap délután 5-től gyertek az Erzsébet térre. Lesznek animációk (ide bárki be tud állni), páros táncok és ruedák is (csoportos körtánc). 

 

 

Erzsébet téri salsa

                                                          Hadaghian István képe

 

Erzsébet téri salsa

                                                                 www.salsafoto.hu

 

Balázs, az események szervezője – aki egyébként ingyenesen szervezi ezeket a bulikat, mert őrült imádja csinálni – most palacsinta pikniket hirdetett, azaz hozza mindenki az otthon készített pallerokat és ott ossza meg azzal, akivel szeretné. A fűben le lehet ülni, az eszegetés közben lesz látnivaló is.

Facebook esemény: Palacsinta piknik

 

Szóval, a főszervezőnk kérésére jöjjön néhány palacsintarecept és -ötlet:

tejmentes palacsinta

 

Soha nem sütöttél még palacsintát, meg amúgy sem vagy (még) a konyha ördöge? Részletes leírást adtam a kezdőknek az alap palacsinta recepthez, így nulla “szaktudással” is elkészítheted! Ráadásul tejmentes, tehát a laktózérzékenyek sem maradnak ki a jóból.

Ha ez már megy, akkor süss pufi tésztás amerikai palacsintát!

Paleozol? Nem probléma, jöhet a csak két hozzávalóból álló banánpalacsinta, avagy paleocsinta. Ezzel a gluténmentes diétát tartó barátokat is megkínálhatjátok!

Mvel nyár van, jól esik a citrom frissítő íze. Próbáltad már, milyen a palacsinta citromos töltelékkel? Szerintem isteni!

Haladóknak jöhet a tiramisu palacsinta! Tiramisu vagy palacsinta? Mindkettőt imádjuk, miért kéne választani? Legyen mindkettő egyszerre!

Extra haladóknak és extra szerelmeseknek ajánlom a szívecskés palacsintát! Azért nem nehéz elkészíteni, szívecskét rajzolni mindenki tud 🙂

Ínyenceknek erősen kipróbálandó a duplán mogyorós banános palacsinta!

Ha nem vagy édesszájú, akkor sem kell lemondanod semmiről, süss céklás palacsintát!

A palacsintatésztát használhatjuk máshogy is, például mártogassunk bele almát, extra finom bundás almát ehetünk utána.

Ha ez mind nem lett volna elég, válogassatok a gasztrobloggerekkel közös receptgyűjteményemből, melynek témája természetesen a palacsinta.

 

Remélem, mindenki talált kedvére valót, nincs kifogás, érkezz palacsintával! 🙂

 

 

Ha igazán stílusos akarsz lenni ezen a délutánon, a partnereiddel letáncolod a pancake (azaz palacsinta) nevű salsafigurát. A videón 1:28-nál látható.

 

És itt egy videó a 2012-es palacsinta piknikről. 3:10 környékén engem is lehet látni egy tánchoz nem annyira praktikus nyakba- és kézrevalóval 🙂

 

 

Az Erzsébet téri salsa eseményeiről itt értesülhetsz. 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövegésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Nyerj Netpincér kuponokat vagy rendelj féláron, részletek itt!

 

Kubai salsa láz és kubai kenyér

kubai salsa

 

38.3 °C … ekkora lázban voltam (vagyok), hogy kenyeret sütök 🙂 A kubai – és nem csak a kubai – salsától pedig már 7. éve lázban vagyok. Így amikor megláttam a kubai kenyér receptet és nem is tűnt bonyolultnak, tudtam, hogy el fogom készíteni. A láz miatt most a salsa helyett maradt az otthonlét, két fekvés között meg is sütöttem. 

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
300 g forró víz
szezámmag

Elkészítés:
A lisztet, sót, cukrot összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a forró vizet és gyorsan összegyúrjuk.
Opcionálisan leégetjük a kezünket az átforrósodott keverékkel 😀
Kötelező jelleggel kubai salsazenét hallgatunk ráhangolódásképpen 🙂

 

Rugalmas, puha tésztát kapunk.
Olajjal kikent lábasba rakjuk, lefedjük és 30 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
A sütőből kivéve kissé megformázzuk, sütőpapíros tepsire rakjuk, vizes kézzel átsímogatjuk, megszórjuk szezámmaggal és éles késsel keresztben megkarcoljuk.
Visszatesszük a 30 fokos sütőbe úgy, hogy a sütő aljába egy edénybe 1 liter forró vízet teszünk. A sütő hőfokàt felvesszük 200 fokra és 40-45 percig sütjük.

Végezetül itt egy rueda is, ez egy kubai salsa körtánc, ahol egy leader mondja be a figurákat, így bulikban is lehet táncolni. Versenyeket is rendeznek ebben a kategóriában. Itt viszont most minden extra nélkül “csak” táncolnak:

 

amikor én is részt vettem egy rueda versenyen …

És a salsa lehet nem csak kubai, hanem los angelesi vagy new yorki is …

salsa Temesváron
salsa Hawaii-on … vagyis a Balatonnál
salsa a strandon
salsa majdnem a földön koppanó fejjel
salsa törött kulcscsonttal 🙂

Salsa bárhol, bármilyen körülmények között 🙂 Azt hiszem, a képeken látszik, hogy nem kifejezetten egy szomorú dolog ez, próbáljátok ki…! 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!