Konyhalál

Őszi almás sajttorta

almás sajttorta

 

Mostanában rákaptam a sajttortákra, mert ugye tök finomak és az elkészítésük sem egy nagy valami. Ráadásul jól lehet variálni a különböző ízeket, hozzávalókat. Ha már ősz van, most az almát választottam ízesítésként, így egy könnyedebb desszertet kaptam.

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

12 dkg darált keksz

6 dkg vaj

krémes réteghez:

26 dkg mascarpone/krémsajt

5 dkg cukor

2 kisebb tojás

15 dkg almapüré (2-3 almából)

1 csapott tk őrölt fahéj

6 dkg tejföl

1 tk keményítő

a tetejére:

1 alma

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a forma aljába nyomkodjuk egyenletesen.

Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, apróra daraboljuk és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. Itt lehet botmixerrel pürésíteni is, én csak kicsit összenyomkodtam villával, mert szerettem volna az almadarabokat érezni evés közben.

A mascarponét, cukrot összekeverjük, majd mehetnek bele egyesével a tojások, a tejföl, a fahéj, a keményítő, majd a végén a kihűlt almapüré.

Ráöntjük a kekszes alapra.

180 °C-ra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt (a gőz azért kell, hogy ne repedjen meg a sajttorta) és a tortánkat is.

20 percig sütjük, majd kivesszük, a sütőt visszavesszük 150 °C-ra és rárakjuk a torta tetejére az almaszeleteket (lehet diót is). Én a szeleteket fektetve szerettem volna rárakni, de valószínűleg kicsit vastagok is voltak, illetve még egy kicsivel folyósabb volt a tészta, mint kellett volna, így néhány szelet befordult lefelé, aztán már az összeset hozzájuk igazítottam.

További 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe pedig enyhén remegős. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és benne hagyjuk a tortát kihűlni.

4-5 órára a hűtőbe rakjuk.

 

 

Próbáljátok ki ezeket a sajttortákat is:

sajttorta 3 hozzávalóból

banános sajttorta

gesztenyepüré sajttorta

csokis sajttorta

 

 

Őszi almás sajttorta

 

 

Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/09/oszi-sajttorta-almaval.html

 

 

 

 

Gesztenyepüré sajttorta

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

 

Szereted a gesztenyepürét? És a sajttortát?

Mit szólnál a kettőhöz együtt? 🙂

Ez a torta egy játékfelhívásra készült, miszerint ha már New Yorknak van egy New York cheesecake-je, akkor Budapestnek is legyen egy Budapest cheesecake-je, erre vártak különböző megoldásokat. Szerintem a gesztenyepüré nagyon tipikus desszert Magyarországon, így találtam ki, hogy legyen a sajttorta is ilyen. Beküldtem, aztán pár nap múlva jött egy e-mail, melyben megírták, hogy a szervezőknek annyira tetszett a szervezőknek a recept és a fotó, hogy ezt tartották azon a héten a legkreatívabbnak és legínycsiklandóbbnak és ki szeretnék tenni a facebook oldalukra. Aztán nem tették ki az oldalra és a játékban az legjobb 11 közé sem került be (az első helyezettet még nem hirdették ki). Nem tudom, mi történt időközben…

A torta krémrésze mennyei gesztenyés, tényleg, mintha puha gesztenyébe harapnánk, a tetején pedig ott a “tejszínhab”, ami persze tojásból van, de jól imitálja a kis “felhőket” a gesztenyehegy tetején 🙂

 

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

6 dkg vaj

11 dkg darált keksz

gesztenyés részhez:

25 dkg krémsajt vagy mascarpone

20 dkg gesztenyepüré

1 dl tejföl

6 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 ek liszt

2 tojás

habhoz:

2 tojásfehérje

6 dkg cukor

 

Elkészítés:

A sütőformába alulra sütőpapírt teszük, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.

Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt elősütjük.

Közben a krémsajtot/mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.

Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Én nagyjából eloszlattam a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formáztam ilyen kis borzasra. A sütőbe a lenti részre raktam, hogy ne égjen meg a hab rajta. Kb 20 percig volt a sütőben, közben figyeltem, hogy ne égjen, barnuljon meg túlzottan a habréteg.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Szereted a gesztenyés sütiket? Kóstold meg ezeket is:

fekete-fehér gesztenyés torta

gesztenyés pavlova

gesztenyés-meggyes rétes

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

gesztenyés krémes sütés nélkül

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheesecake

 

 

Sajttorta 3 hozzávalóból

csokis sajttorta chocolate cheescake

 

Készítettem már többször sajttortát (legutóbb éppen szintén csokisat, de volt már gesztenyés és banános is), egyik sem volt bonyolult, de hogy ez csak 3 hozzávalóból áll … naná, hogy ki kellett próbálnom.

És most látom, hogy kicsit benéztem a receptet, mert eredetileg 12 dkg krémsajtot ír, én meg beleraktam kb 20 dkg-ot (de lehet, hogy volt az 22 is, mert kicsit megdézsmáltam a 25 dekásat … :)), de így is jól megsült és összeállt. Ezen kívül fehércsoki szerepel az eredeti receptben, azt meg nem kaptam a boltban, sebaj, lett étcsokiból. Tehát most az általam készített hozzávalókból és mennyiségeket írom le.

 

Hozzávalók:

20 dkg krémsajt (mascarpone vagy más)

10 dkg étcsoki

3 tojás

 

Elkészítés:

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot.

Olvasszuk fel a csokit, keverjük össze a krémsajttal és a tojássárgákkal.

Óvatosan keverjük össze a fehérjével, vigyázva, hogy ne törjön össze nagyon a hab.

Egy kapcsos formát (és 16 cm-eset használtam, megsülve a tészta kb 3 cm magas lett) kívülről becsomagolunk alufóliával. Én duplán csomagoltam, biztos, ami biztos.

Beleöntjük a tésztát. A tortaformát egy tepsibe állítjuk, melybe 1-2 cm magasságig vizet töltünk.

175 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a sütőt lekapcsolva további 15 percig benne hagyjuk (az ajtó kinyitása nélkül).

Ha kihűlt, szeletelhető.

Nekem az aljától nem vált el olyan szépen a tészta, tehát érdemes egy vékony késsel alul is végigvágni vagy itt is a szokásos darált keksz-vaj párosából “tésztát” készíteni alulra (bár akkor már nem 3 hozzávalós lesz).

 

 

Ezzel a recepttel nevezek a VKF! 70. fordulójára, ez egy bloggerek közti játék, a neve Vigyázz, Kész, Főzz! Az aktuális házigazda által megadott témában sütnek-főznek a nevezők, ez most éppen a sajt.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

csokis sajttorta chocolate cheescake

chocolate cheescake csokis sajttorta

 

Forrás: http://timikekonyhaja.blogspot.hu/2013/11/sajttorta-3-hozzavalobol.html

 

Csokis sajttorta

Csokis sajttorta chocolate cheescake

 

A sajttorta sokak kedvenc tortája, az enyém is (az egyik), mert könnyen elkészíthető és nagyon krémes.

Létezik sütés nélküli és sült változata is, én még csak sütöttet készítettem, ezúttal éppen csokisat.

Nagyon szépen összeáll, jól szállítható és szeletelhető.

 

 

Hozzávalók (18 cm-es formához):

tésztához:

12,5 dkg darált keksz – legjobb pl a zabkeksz, de a sima háztartási is megteszi

5 dkg szobahőmérsékletű vaj

krémhez:

50 dkg krémsajt (a drágább mascarpone helyett most fedeztem fel a Lidl 1 kg-os vödrös krémtúróját, 8-900 Ft körül van az ára, ez is tökéletesen megfelel sajttortákba)

12 dkg cukor

3 egész tojás

3 tojás sárgája (a megmaradt tojásfehérje felhasználására itt találsz tippeket)

17,5 dkg tejföl

fél lime leve (lehet citrom is)

15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki

 

Elkészítés:

A kekszet és a vajat összekeverjük és a kapcsos forma aljába nyomkodjuk. Én kézzel megpróbálom mindig a legegyenletesebbre nyomkodni, főleg a szélét, mert ugye az fog a legjobban látszódni.

Alufóliába alaposan becsomagoljuk a forma alját duplán.

A krémsajtot simára keverjük a cukorral és egyesével a tojásokkal és tojássárgákkal.

Végül mehet bele alaposan elkeverve a tejföl, a limelé és az előzetesen felolvasztott csoki is (lehet vízgőz felett vagy mikróban néhány másodpercenként megkevergetve). Én raktam bele egész csokidarabokat is, ezek megbújtak a krémben.

A kekszes alapra öntjük.

Egy magasabb falú tepsibe helyezzük, melybe forró vizet töltünk 2-3 cm magasságban.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de belül még kissé remegős.

 

 

Próbáld ki a gesztenyés és a banános sajttortát is!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

Csokis sajttorta chocolate cheescake

Csokis sajttorta chocolate cheescake

 

Csokoládés sajttorta chocolate cheescake

Csokis sajttorta chocolate cheescake

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/csokolades-sajttorta

 

 

Banános sajttorta (cheescake)

banános sajttorta felirat2

 

Hmm, sajttorta is, meg banános is egyben? Ide vele! 🙂

 

Hozzávalók: 

tésztához: 

180 g Győri csokis keksz 

90 g vaj

krémhez:

2 banán

40 dkg natúr sajtkrém

3 tojás

80 g cukor

150 ml tejföl

1 vaníliarúd kikapart belseje

50 ml habtejszín

 

Elkészítés: 

Ha kapcsos tortafomában készítjük, akkor kibéleljük 3-4 réteg alufóliával az alját és az oldalát, erre sütőpapírt szabunk.

A kekszet morzsásra aprítjuk a vajjal együtt és belenyomkodjuk a forma aljába.

A krém hozzávalóit botmixerrel összekeverjük és a tésztára öntjük. Én reszelt csokival díszítettem a tetejét.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük, ilyenkor remegős lesz a teteje.

Csukott sütőajtónál hagyjuk kihűlni, akkor remélhetőleg nem repedezik meg a teteje. 

Fogyasztás előtt hűtsük le.

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide!

 

banános sajttorta felirat1
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!