Konyhalál

Szuperpuha sajtos pogácsa

 

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂

Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.

Próbáljátok ki ti is!

 

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél dl langyos tej

1 ek liszt

1 tk cukor

80 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg disznózsír

2 dl tejföl

2 tojás

1 ek só

1 tömlős sajt – lehet ízesített is

20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)

kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag

 

Elkészítés:

Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.

Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.

Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.

Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.

A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.

Letakarva pihentetjük 20 percig.

Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyed órát ismét állni hagyjuk.

A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Támadááás! 🙂

 

Fűszeres sajtchips

 

Végtelenül egyszerű rágcsálnivaló, amiből rögtön készítheted is a következő adagot.

Ahol árulnak sajtos kiflit, ott általában megy a vásárlók között a “harc” a nagyobb leeső sült sajtdarabokért. Természetesen én is ringbe szoktam szállni érte 🙂 Na, most pedig megsütöttem magamnak, itt a színtiszta élvezet 🙂

 

Hozzávalók:

reszelt sajt

fűszerek, pl grillfűszer, chilli

szezámmag

 

Elkészítés:

A sajtból nagyjából azonos méretű kör alakú halmokat rakunk egy sütőpapíros tepsire, megszórjuk fűszerrel és szezámmaggal. A sütőben megpirítjuk.

Mártogatóssal tálaljuk – a legegyszerűbb a fokhagymás tejföl.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

 

Füstölt sajtos-sárgarépás szendvicskrém

Füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Hurrá, hamarosan itt a suli (na nem nekem…). Jöhet a tízóraicsomagolás a gyerekeknek. Ha már unja a felvágottas-szalámis szendvicseket – amiknek nagy része nem is túl egészséges – jöhet egy újfajta krém a kenyérre, kiflire. Kicsit édeskés-kicsit füstölt ízű-kicsit sós, így talán jobban megeszik a gyerekek a répát, de neked is üdítő lesz az íze a munkahelyen két meeting között.

Én a tüzijátéknézéshez készítettem, ettük házi kenyérrel, de chipsszel és ropival is 🙂

 

Hozzávalók:

3 kisebb-közepes répa

2 gerezd fokhagyma

10 dkg füstölt sajt (répával megegyező súlyban)

1 ek majonéz

5 ek tejföl

bors

ha krémesebbre szeretnétek, mehet bele egy fél tömlős natúr sajtkrém is – így még finomabb volt, ezt már utólag raktam bele

 

Elkészítés:

A répát, sajtot, fokhagymát lereszeljük (én nagylyukú reszelővel csináltam a répa miatt).

Hozzáadunk annyi majonézt, tejfölt, hogy krémes állaga legyen.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 

 

További kencéket, szendvicskrémeket, mártogatósakat itt találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sargarepas-szendvicskrem-fustolt-sajtosan

Füstölt sajtos túrógolyó sütés nélkül

füstölt sajtos túrógolyó

 

 

Édességekből vagy egy csomó szuper sütés nélküli, de sósságból nem nagyon. Vagy csak nekem nem jut eszembe. De a lényeg az, hogy nagyon megörültem ennek a tök egyszerű sajtos golyónak, aminek az elkészítése max negyed órát vesz igénybe.

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

15 dkg füstölt sajt

1 marék dió

bors

pirospaprika

 

Elkészítés:

A túrót összetörjük, a sajtot lereszeljük, a diót megpirítjuk szárazon serpenyőben vagy mikróban is lehet egy tálban.

A diót kisebb darabokra vágjuk.

Mindent összekeverünk, ízlés szerint fűszerezzük.

Golyókat formázunk belőle. Ezek maradhatnak pucéran is, de darált dióba is forgathatjuk őket. Ti ne bénázzátok el, mint én, hogy azt hiszitek, van otthon darált dió, de az Dejó, vagyis cukrozott diópótló – még jó, hogy elolvastam felhasználás előtt. 😀

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

füstölt sajtos túrógolyó

 

Forrás: http://izutazas.blogspot.hu/2016/03/fustolt-sajtos-turogolyo.html

 

Expressz töki pompos

Expressz töki pompos

 

Villámgyorsan készítsünk töki pompost. Vagy langallót. Vagy kenyérlángost. Vagy vakarékot. Mennyi neve van! 

Én kb 10 éve hallottam először, hogy “tökipompos”, így egyben meghallva azt hittem, valami külföldi szó 🙂 És félig tényleg igen, mert szlovák eredetű étel, de töki, mert Tökről terjedt el vagy lett ismert, a pompos pedig szakított tésztát jelent.

És igen, az igazi pompos krumplis kelt tésztából készül, ami amúgy nem igazán expressz. De miért ne szegjünk “szabályokat”? A “magyar pizzán” a feltét lényeges, az pedig ezen is ott van. Viszont kelesztett tészta helyett bolti levelest tésztát használunk, amire csak fel kell dobálni a jó kis magyaros ízvilágú cuccokat, betolni a sütőbe és jó negyen óra múlva ehetjük is.

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (a legjobb a sütőpapírra nyújtott változat) (27,5 dkg)

kb 1,5 dl tejföl

1 gerezd fokhagyma

15 dkg húsos császárszalonna

1 fej hagyma (nagyobb)

15 dkg sajt (pl. trappista)

 

Elkészítés:

A leveles tésztát tenyérnyi darabokra szeleteljük. Ha nem készre nyújtott a tészta, akkor 2-3 mm vastagra kell nyújtani.

A fokhagymát összezúzzuk és összekeverjük a tejföllel. Ez mehet is a tésztára.

Csíkokra vágjuk a hagymát, a szalonnát kockákra, ezeket rászórjuk a tejfölre.

A sajtot lereszeljük, ez kerül az egész tetejére.

180 °C-a előmelegített sütőben kb 15 perc alatt kisütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és a heti hírlevélért iratkozz fel blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Expressz langalló

image

 

 

Forrás: http://www.gasztrotipp.hu/2010/09/expressz-toki-pompos/

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!