Konyhalál

Így kávéztunk a 80-as években

 

Kávé.

Sok ember napja el sem indulhat anélkül, hogy ne inna egy csészényit ebből az aromás fekete italból. Enélkül használhatatlanok. 

Manapság már hiper-szuper kávégépek garantálják otthonunkban is a kávéházi élményt vagy ha azt nem, akkor legalább a kávé egy gombnyomásra való elkészültét. Választhatunk sokszáz kávéféléből, megtalálhatjuk a kedvencünket a sokféle pörkölési eljárás, származási hely vagy akár ízesítés szerint.

Na, de hogyan is nézett ez ki jó 30 évvel ezelőtt? Én akkor gyerek voltam, így nyilván nem kávéztam, de a szüleim rendszeresen, így azért nekem is van jónéhány emlékem.

 

Hogyan kávéztunk otthonainkban? Először is el kellett mennünk a közértbe (pestiek) 

vagy az ABC- be (vidékiek)

Ott a korábban látott reklámok alapján…

kiválasztottuk azt a kávét, amit hazavinnénk.

 

A gyerekek Maci kavét ihattak.

Na de akkor még nem őrölve árulták a kávét, viszont szinte minden boltban megtalálható volt a mák- és diódaráló mellett a kávédaráló is. A jellegzetes hanga hozzátartozott a boltokhoz. És milyen jó volt a finom kávéillatban a kosarak tartalmát elpakolni!

Ha a boltban elmulasztottad, akkor az otthoni elektromos…

vagy kézi darálóddal kellett őrölni.

Aztán mehetett a kávé a kotyogósba.

Amiből ilyen kiöntőbe folyt ki (rosszabb esetben robbant és beterítette az egész – frissen festett – konyhát).

Innen ment az aranyszegélyű kávéspoharakba

vagy a nászajándékba kapottkávéskészletbe.

Dobtunk bele kockacukrot…

öntöttünk bele a műanyag tejkiöntő segítségével a zacskós tejből…

és a tetejére mehetett a legnagyobb királyság, a szifonos tejszínhab!

Ha ez mind megvolt, elégedetten dőlhettünk hátra, hogy az iszogatás közben megcsodálhassuk a saját kezűleg készített, kávé ihlette falidíszünket. 🙂

 

 

Szeretnél még nosztalgiázni? Nézd meg, hogy milyen volt a konyhánk, illetve, hogy miket ettünk a 80-as években: 1. rész, 2. rész!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Ismered a régi ételneveket? – kvíz

régi ételek kvíz

 

Bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, Kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsánka, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús. Tudod, mit jelentenek ezek a szavak? Mind-mind  krumplilepény tájegységenként változó vagy éppen régies megnevezése.

De most, hogy már ezt mind tudjuk :), más ételekről fog szólni a kvíz. Olyan régi ételneveket válogattam össze, amiről nem biztos, hogy ma is meg tudja mondani mindenki, hogy milyen fajta ételekről van szó. Szóval, egy játékra invitállak benneteket, tippeljétek meg, mit jelent  megadott ételnév, majd jelöljétek meg. A program jelzi, hogy eltaláltad-e, zöld a helyes, piros a rossz válasz. Játsszunk! 🙂

 

 

Ha van kedved, írd meg kommentben, hogy hányat találtál el a 10-ből! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://www.sticker.hu/vendegfogadas/kisszotr.htm

http://www.fortepan.hu

 

Ételautomata – retro vagy újdonság?

automata büfé

 

Az már megszokott, hogy a metróaluljárókban, állomásokok vagy a munkahelyünkön automatákból vesszük az üdítőt vagy csokit, de még forró kávét is ihatunk.

De egy-két éve odáig jutottak a fejlesztések, hogy akár friss pizzát vagy sült krumplit is ehetünk automatából. És azt mondják, nem egy “kici kínai szakác” ült a dobozban, hanem tényleg automata a gép 😉

Viszont számomra meglepő, hogy régen is mennyi fajta ételautomata volt, amelyek mára már eltűntek. Úgy tűnik, akkor ebben látták a modernséget, hogy mindenhez gépet kreáltak, egy részük biztosan felesleges volt…

 

 

Az újdonságok

 

Pizzaautomata

pizzaautomata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Let’s Pizza nevű brit ételautomata lánc volt az első, aki non-stop “nyitvatartó” automatákat készített. Többféle feltéttel lehet választani a pizzát, a gép azonnal elkezdi a dagasztást, formázást, rárakja a feltétet és ki is süti, mindezt 2 és fél perc alatt!

Így működik:

 

Sült krumpli automata

sült krumpli automata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausztráliában olyan népszerű a sült krumpli, hogy ennek készítésére is kitaláltak automatát, mellyel 2 perc alatt hozzájuthatunk a napi betevő adagunkhoz, amihez különböző öntöteket is választhatunk.

 

Homárhorgászó automata

homár automata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emlékeztek azokra az áruházakban levő “nyerőgépekre”, amibe pénzt bedobva elindult egy kar, ami a mi irányításunkkal vagy felmarkolt egy plüssállatot vagy nem. De inkább vagy nem. Emlékszem, milyen elbűvölve néztük ezeket Németországban gyerekként, amikor itthon ilyenek még nem léteztek. (És élelmes magyar gyerekként az utcákon levő rágó/édességautomatákba a német márkával megegyező méretű forintokat dobáltunk, működött, mindenhol automatázni akartunk :D). De visszatérve a homárokra. Ugyanaz a rendszer, mint a plüssállatoknál, csak itt étteremben van felállítva a gép, az élő homárokat lehet “kihorgászni” és ha kifogtad, megsütik neked. Írtam már korábban egy ilyen japán étteremről, ahol te foghatod ki magadnak a halat vacsorára, de az kevésbé bizarr, mint ez a gépesített változat.

 

Lángosautomata

lángosautomata

Ez nyilván magyar fejlesztés, a részletei itt megtalálhatóak. Hárman fogtak hozzá a gép megépítéséhez, kb 50 millió ft-nyi összeget öltek bele, míg elkészült. Itt azért kell némi emberi segédlet is hozzá, percenként egy lángost tud kisütni.

Bemutató a Fábry-Showban:

 

És mi volt régen?

 

Automata büfé

automata büfé

Azért az Utasellátó kitett magáért, mint egy űrhajó kabinja! 🙂 Ha kicserélnék a képen látható padokat, meg a lambériaszerűséget, még akár teljesen modern képnek is tűnhetne!

 

Koktélautomata

koktélautomata

Ez már a briteknél van, az emberek saját maguknak keverhették ki a koktélokat. Milyen jó már, ezzel szerintem manapság is szívesen “eljátszanának” a vendégek, ha egy ilyen bekerülne egy szórakozóhelyre, tutira tömve lenne!

 

Tejautomata

retro ételautomata

1b

 

Teaautomata Angliából, természetesen tejjel és cukorral

1c

 

Itt már meleg étel is volt.

1d

 

Komplett bevásárlás elintézhető az automatáknál.

1e

 

Szendvicsautomata

1f

 

Friss tanyasi tojás automatából.

(A legjobb, ha a csirkék tojófészkét az “automatába” telepítik, akkor keveredne a természetesség és a gépesítés :D)

1g

 

Meleg büfé

1h

 

Ez meg hűtött alma automata :-O

1i

 

Hot-dog automata

1j

 

Szódaautomata

Az szovjetek a szódát is automatákból itták. A 3. képen látható, hogy milyen környezetbarát megoldás volt ez, semmi eldobható papírpohár, a gép tetején voltak az üvegpoharak, amiket a nyíláson kifolyó sima vízzel először elöblíthettek, majd jöhetett bele a szóda.

1k 1l 1m 1n

 

 

Szeretnél még nosztalgiázni?

Nézd meg, mit ettek a 80-as években: 1. rész, 2. rész!

És fogadjunk, hogy ilyen volt a konyhád a 80-as években!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás:

http://gourmetguides.hu/meghokkento-etelautomatak/

http://index.hu/fortepan/2016/03/28/aki_jo_kavera_vagyik_megpihenhet_a_kubai_presszoban/

https://www.facebook.com/langosautomata/?fref=ts

http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2016/04/20/eszbonto_automatak

 

10 régi konyhai eszköz, amiről már nem tudjuk, hogy micsoda

régi konyhai eszköz

 

Ha körülnéznénk nagyszüleink vagy dédszüleink egykori konyhájában, találnánk néhány eszközt, amiről nem biztos, hogy meg tudnánk mondani, mire is használták. Akkor is igyekeztek egyszerűsíteni a munkákat, el is kelt a gyorsítás, mert abban az időben általában nagy létszámú családra főztek.

Te kitalálod mindegyik eszközről, hogy mire való?

 

Például a felső kép? Úgy néz ki, mint valami kiherélő szerkezet :), pedig ez egy meggymagozó.

A lenti két lyukba a középső és mutató ujjat, a fentibe a hüvelykujjat kellett dugni, lentre a meggyet helyezni, a rugót lenyomva a mag kijött.

 

régi konyhai eszköz

Vajköpülő

 

régi konyhai eszköz

Fagyigép

A fém tartályba tették a fagyikrémet, köré pedig a jeget. A karral lehetett tekerni, így lett krémes állaga a fagyinak.

 

régi konyhai eszköz

Autós kávéfőző

 

régi konyhai eszköz

Edényalátét, változtatható szélességgel

 

régi konyhai eszköz

Meggymagozó

 

régi konyhai eszköz

Kávéfőző

 

régi konyhai eszköz

Krumplinyomó

 

régi konyhai eszköz

Kávéfőző

 

régi konyhai eszköz

Rovarcsapda

Ecetes-cukros folyadékkal töltötték meg, a legyek, darazsak alul a résen be tudtak menni a csábító illatokra, de a bedugaszolt tetején már nem tudtak kimenni. Kerti vagy nyári konyhás étkezések elengedhetetlen kelléke volt.

 

 

Szeretnél még nosztalgiázni? Nézd meg, milyen volt a konyhád a 80-as években

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: Szubjektív nosztalgia

 

Ilyen volt a konyhád a 80-as években

retro konyha

 

 

A nosztalgiázás folytatódik!

Az ezt ettük a 80-as években 1. része és 2. része után nézzük meg, hol is ettük ezeket vagyis hogyan néztek ki a konyhák 30 évvel ezelőtt.

 

A konyhabútorok designjánál nem fukarkodtak a színekkel! A miénk fehér-piros volt, természetesen semmi felesleges csicsa, sima felületek … Pont befértek a szűkös panelkonyhába is.

retro konyha

 

 

És voltak, akiknél még a nagyszülők bútora volt meg, általában halványzöld színben. Mamáéknál is ilyen volt, tartozott hozzá egy felnyitható tetejű kis pad is, az most már az én konyhámban van.

retro konyha

 

Ha lenéztél a padlóra, ezt láttad.

retro konyha

 

… vagy ezt (sorry, a képen a mi macskánk kicsit kitakarja a frissen “fodrászolt” fülével)

retro konyha

 

 

Bármilyen is volt a konyhabútorod, a tetején szinte biztos, hogy volt egy ilyen gyűjtemény.

retro konyha

 

 

A konyha- (vagy lakás)ajtódon alap, hogy ilyen színes szalagfüggöny lengedezett.

retro konyha

 

 

Ha nem főztél, ebben hordtad az ételt a menzáról.

retro konyha

 

 

És ilyen tányérból etted meg.

retro konyha

 

 

… vagy ilyenből.

retro konyha

 

 

Az ételt leöblítetted ebből a pohárból ivott málnaszörppel …

retro konyha

 

… amihez ilyen szifonból töltötted a szódát.

retro konyha

 

Kávét csak ilyen poharakból lehetett inni.

retro konyha

 

De előtte meg kellett főznöd a kotyogós kávéfőzőn (sokan most is csak erre esküsznek) …

retro konyha

 

… de főzés előtt meg is kellett darálni.

retro konyha

 

 

Ha nem ittad meg mindet, termoszban magaddal vihetted.

Fagyit is sokszor vittünk haza termoszban.

retro konyha

 

Pohárkészlet hordozható tartóval.

retro konyha

 

És a műanyag bögre 😀

retro konyha

 

 

Ha végeztél az ebéddel, felbontottál egy csomag szalvétát, amiből legalább felét félre kellett tenni a szalvétagyűjteménybe és cseréhez  mások szalvétagyűjteményébe. Dr. Bubós, Ursulás, az a kövér kutyás (nem jut eszembe a neve), meg a napocskás koktélos nekem is volt!

retro konyha

 

retro konyha

 

Ha bevásárolni mentél, csak fogtad a műanyag szövött táskát …

retro konyha

 

 

vagy a műanyag öntött táskát ….

retro konyha

 

 

… vagy a hálós szatyrot. Ebbe minden belefért a görögdinnyétől a karácsonyi halig.

retro konyha

 

Otthon betetted a holmikat a Lehel hűtőszekrényedbe.

retro konyha

 

A legjobb melegszendvicset ezzel készítettük. Koleszos koromban sokáig ez volt az egyetlen főzőeszközünk. Mondjuk nem is volt igényünk másra 😀

retro konyha

 

 

Robotgép – a konyhabútorhoz passzoló színvilágban. NDK turmixgép, a levehető ajtós … 🙂

retro konyha

 

Kézi habverő. Pont ilyenünk volt. Kellett ám tekerni!

retro konyha

 

Rézmozsár – ilyenünk nem volt, viszont sok konyhában látni lehetett.

retro konyha

 

Ez nálunk is ott lógott a konyhafalon.

retro konyha

 

 

Jellegzetes volt ennek a szálas teának a doboza, amiben aztán jól lehetett tárolni például a cukrot.

retro konyha

 

 

Ebben a teatojásban főzhetted meg.

retro konyha

 

A mosogatótálcán ott állt ez az evőeszköz-szárító.

retro konyha

 

A főzéshez a hozzávalókat ilyen mérleggel méricskélhetted.

retro konyha

 

A só alap, hogy ilyen tartóban volt.

retro konyha

 

Valaki használta valaha a szamovárját?

retro konyha

 

Főzés közben szólt a rádió.

retro konyha

 

 

Klasszikus fémtölcsér.

retro konyha

 

… és üvegnyitó. Aztán jöttek a csavaros tetejű üvegeket, amiket nem lehetett kézsérülés nélkül kinyitni, néha még azzal együtt sem …

retro konyha

 

Zománcozott tál.

retro konyha

 

Vájling. Tárolási helye: a falra akasztva.

retro konyha

 

Tepsi – kívül piros, belül márványos.

retro konyha

 

Ha elfáradtál, előkaptad a pilleszéket és leültél rá.

retro konyha

 

Mosogatószer – rajta a Kiváló Áruk Fóruma logó.

retro konyha

 

Ha nem otthon ettél, a menzán ilyen fémtálcára szedhetted az ebédet.

retro konyha

 

Kirándulásokon ilyen összecsukható pohárból ittál, ami nyilván akkor csuklott össze magától, amikor volt benne folyadék. Nekem az iskolai tisztasági csomagomban is ilyen volt.

retro konyha

 

 

Kanálgép.

retro konyha

 

Turista só, de ez volt sok helyen otthon és menzán is.

retro konyha

 

Gyerekkorunkban pedig ilyen konyhával játszottunk. Olvasd el a Facebook oldalamon levő kommenteket is hozzá! 🙂

retro játékkonyha

 

Ha a lakás/ház többi részére is kíváncsi vagy, nézd meg, milyen volt a fürdőszobád a 80-as években, a a régi játékaidat itt biztosan megtalálod, az iskolai emlékeidet pedig itt elevenítheted fel!

 

 

Biztosan bőven lehetne még folytatni a listát, szerinted miket hagytam ki?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: KlasszX80s-90s

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!