Konyhalál

Krumplis rétes (rétestészta nélkül)

 

krumplis rétes

 

 

 

Ha arról lenne szó, simán elélnék krumplin egy jó darabig! Imádom minden formájában.

Ennek a receptnek a kipróbálásával új formát kapott, az íze viszont ismerős, melegen teljesen az olajban sült krumplis lángosra emlékeztet, de olajban sütés nélkül! Hidegen is nagyon finom, de be is lehet később dobni pár másodpercre a mikróba.

Próbáljátok ki harapnivalónak pogácsa helyett, de akár egy vacsorát is helyettesíthet, mert elég laktató (viszont nem lehet abbahagyni …).

 

Hozzávalók:

1,5 kg krumpli

35 dkg liszt

1 dl tej

1-1,5 dl olaj

5 dkg búzadara

2 kk só

 

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Összetörjük és megvárjuk, míg kihűl.

Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, ezekkel közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle.

4 egyenlő részre osztjuk.

Kinyújtjuk az egyiket olyan szélességűre mint a tepsink, amibe tenni szeretnénk. 

Megkenjük olajjal (nem kell, hogy álljon rajta, de fedje be az egész felületét), megszórjuk vékonyan búzadarával, majd szorosan feltekerjük.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk, enyhén lelapogatjuk, a tetejét is megkenjük olajjal és négyzetekre daraboljuk. Sütés után így szépen el lehet szakítani egymástól a szeleteket.

180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is, ne maradj le egy receptről sem!

 

Ha úgy érzitek, hogy a blogom megérdemli, szavazzatok rá a Goldenblog blogversenyen ezen a linken, a Gasztro kategóriában található, Konyhalál néven :). (Facebook-os bejelentkezést kér hozzá, regisztrálni nem kell, egy kategóriában csak egyszer lehet szavazni.)
Köszönöm szépen mindenkinek! :)

 

Krumplis rétes

 

 

Forrás: http://receptneked.hu/nagy_receptjei/krumpli-retes/

 

 

Gesztenyés-meggyes rétes

 

Gesztenyés-meggyes rétes

 

 

Kész rétestésztából és a fagyasztóban talált hozzávalókból néhány perc alatt ünnepi desszertet dobhatunk össze!

Nálam a gesztenyepüré “alapfelszereltség”, imádom, sokféle gesztnyés sütemény szerepel itt a blogon is. Fagyasztott meggy is akad, de készíthető bámilyen “piros”, azaz savanykásabb gyümölccsel.

 

Hozzávalók (2 rúdhoz):

1 csomag rétestészta (6 vagy 8 lap)

50 dkg gesztenyepüré

25 dkg meggy (fagyasztott vagy befőtt leszűrve, magozva)

kb 1 dl meggylé (leszűrt lé vagy akár lehet tej is)

2 tojás

5 dkg vaj

2 ek rum (vagy 1 ek rumaroma)

1 csipet só

 

Elkészítés:

A tojásokat a sóval habosra keverjük.

Hozzákeverjük a gesztenyepürét, a rumot és annyi meggylevet/tejet, hogy lágy, kenhető, de ne túl folyós krémet kapjunk.

Ezután mehet bele a meggy is.

Felolvasztjuk a vajat.

A réteslapokat szétszedjük. Az egyik lapot megkenjük olvasztott vajjal, ráfektetjük a következőt, azt is megkenjük, így haladunk a 3. vagy 4. lapig, azt is megkenjük.

Egy csíkban rákenjük a tölteléket (a felét), majd szorosan feltekerjük.

A másik felével ugyanígy járunk el.

Sütőpapíros vagy kikent tepsire fektetjük.

A tetejüket is alaposan megkenjük olvasztott vajjal.

180 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Nézd meg a túrós-málnás rétes receptjét is!

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gesztenyés-meggyes rétes

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/gesztenyes-meggyes-retes

Túrós-málnás rétes

Túrós málnás rétes

 

Életem első rétese! 🙂

Egész jól sikerült … a rétesre is azt hittem, hogy valami bonyolult dolog – már persze ha én csinálnám a tésztát is, akkor valószínűleg tényleg az lenne, de szerintem ez soha nem fog kiderülni számomra -, de kész tésztával tényleg csak a tölteléket kell összekeverni, lekenni a tésztákat, tekerni és sütni. Szóval a bátortalanoknak is ajánlom! 🙂

Természetesen lehet málna nélkül, csak túrósan is készíteni vagy más gyümölccsel – én a piros, fanyar gyümölcsöket ajánlom, mint a ribizli vagy a meggy, ezek a töltelék színet is nagyon feldobják.

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

1 csomag rétestészta (8 lap)

0,5 kg túró

2 tojás

4-5 ek cukor

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

2-3 ek zsemlemorzsa

10 dkg olvasztott vaj

2 marék málna (lehet fagyasztott is)

 

Elkészítés:

A túrót összekeverjük a tojással, cukorral, csipet sóval és a reszelt citromhéjjal.

Egy tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és az asztalra fektetjük.

Ráterítünk egy réteslapot, ecsettel megkenjük olvasztott vajjal (nem kell vastagon, de érje nagyjából mindenhol a vaj). Ráterítjük az alsó lapra a következő tésztát, azt is megkenjük vajjal és így tovább a 4. lapig. Ezt már nem kell megkenni. Nem baj, ha közben esetleg elszakadozik kicsit egyik-másik lap, a többi össze fogja tartani a rétesünket.

Az egyik széléhez közel (olyan kb. 5 cm-re) szórunk némi zsemlemorzsát, erre egyenletesen elosztjuk a túrót (a fél kg felét), a tetejére is szórunk zsemlemorzsát, majd rádobáljuk a málnákat.

A konyharuha segítségével viszonylag szorosan feltekerjük a tésztát.

Sütőpapíros tepsire helyezzük (a tészta szabad széle lefelé legyen). Megismételjük ugyanezt a tészta és a töltelék másik felével is.

200 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nekem ez kb 20-25 perc volt.

Még forrón megkenjük kis olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt! 🙂

 

 

túrós-málnás rétes

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/turos-retes-reteslapbol

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!