Konyhalál

Coleslaw – amerikai káposztasaláta

 

Az amerikai káposztasalátát egyik barátnőm anyukája ismertette meg velem, már előtte ódákat zengtek róla, én meg nem nagyon hittem benne, hogy káposztából és répából olyat tud összehozni, ami nekem ízlik. De tudott. Nem véletlen, hogy a KFC-ből coleslaw-ként ismert fogás mindenki kedvence. Szerencsére ezt könnyű reprodukálni otthoni körülmények között is, próbáljátok ki ti is! 

 

Hozzávalók:

1 nagy fej káposzta

2 közepes sárgarépa

1 kis fej lilahagyma

4 ek ecet (tárkonyecet)

600 ml majonéz

6 ek napraforgó olaj

15 dkg cukor

 

Elkészítés: 

A káposztát, répát és a hagymát lereszeljük.

A többi hozzavalót összekeverjük, majd a zöldségekhez forgatjuk.

Pár órára a hűtőbe rakjuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/kfc-s-amerikai-kaposztasalata

Füstölt sajtos-sárgarépás szendvicskrém

Füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Hurrá, hamarosan itt a suli (na nem nekem…). Jöhet a tízóraicsomagolás a gyerekeknek. Ha már unja a felvágottas-szalámis szendvicseket – amiknek nagy része nem is túl egészséges – jöhet egy újfajta krém a kenyérre, kiflire. Kicsit édeskés-kicsit füstölt ízű-kicsit sós, így talán jobban megeszik a gyerekek a répát, de neked is üdítő lesz az íze a munkahelyen két meeting között.

Én a tüzijátéknézéshez készítettem, ettük házi kenyérrel, de chipsszel és ropival is 🙂

 

Hozzávalók:

3 kisebb-közepes répa

2 gerezd fokhagyma

10 dkg füstölt sajt (répával megegyező súlyban)

1 ek majonéz

5 ek tejföl

bors

ha krémesebbre szeretnétek, mehet bele egy fél tömlős natúr sajtkrém is – így még finomabb volt, ezt már utólag raktam bele

 

Elkészítés:

A répát, sajtot, fokhagymát lereszeljük (én nagylyukú reszelővel csináltam a répa miatt).

Hozzáadunk annyi majonézt, tejfölt, hogy krémes állaga legyen.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 

 

További kencéket, szendvicskrémeket, mártogatósakat itt találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sargarepas-szendvicskrem-fustolt-sajtosan

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Készíts húsvétra villámgyors répatortát, előkészületekkel együtt 5 perc alatt kész is van. És még sütő sem kell hozzá.

Van már réptartorta a blogomon: ananászos répatortabanános répatorta és répa alakú répatorta is, de most újat kerestem. Ennek oka, hogy nemrég kiderült, hogy néhány élelmiszerre allergiás vagyok, köztük a tojásra is. Különösebb problémát eddig nem okozott (vagyis én eddig azt gondoltam, a tejre, esetleg a gluténra vagyok érzékeny), de azért most a minimumra korlátozom a fogyasztását, ha én készítek valamit, akkor abba nem fog kerülni. Bár a sütik többségébe kell tojás, szerencsére sok helyen lehet helyettesíteni. 

 

Hozzávalók (2-3 főre):

6 dkg liszt

9 dkg finomra reszelt nyers sárgarépa

1/2 tk őrölt fahéj

1/2 tk sütőpor

1/2 ek lenmagliszt (itt ez a tojáshelyettesítő)

2 ek cukor

5 ek tej

1 ek olaj

 

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük, majd mehet bele a répa és az olaj is.

Kis tálkákba vagy bögrébe rakjuk. 

Ha ki is szeretnénk borítani a tálkából és úgy tálalni, akkor olajozzuk és lisztezzük ki a formákat és utána kanalazzuk bele a masszát.

Az egy tálkába rakott mennyiségtől függően 2-3 percig mikrózzuk.

Rakhatunk a tésztájába még pirított diót és tálalhatjuk orange curddel.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Forrás: http://tejestojasmentes.blogspot.hu/2012/09/5-perces-repatorta-tej-es-tojasmentes.html

Ropogós almás-répás krumplisaláta

ropogós almás-répás krumplisaláta

 

A krumplisaláta mindig jól esik. Nagyszerű hidegtálakhoz, de a meleg húsokhoz, sültekhez is. És a krumplin kívül rengeteg dologgal ízesítheted, turbózhatod, amit csak otthon találsz.

Nyári melegben is imádom a hűvösségét és könnyedségét.

Ebben a változatban a felváltva harapunk a puha krumplikra, a savanykás almákra és a roppanós, friss répákra.

 

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli (apróbb-közepes méretű)

1 alma

2-3 szál sárgarépa

40 dkg tejföl

1 dl majonéz

2 ek mustár

bors

 

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk és felkockázzuk.

Az almát felkockázzuk (nem kell meghámozni).

A répát megpucoljuk és gyufaszál vékonyságúra vágjuk, 2-3 cm-es hosszban.

A tejfölt, majonézt, mustárt, sóg, borsot összekeverjük, majd mehet hozzá a krumpli, alma, répa. Kóstolgassuk, ha nem elég ízes, adjunk még hozzá a sóból, mustárból stb.

Pár órára rakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

 

Ropogós almás-répás krumplisaláta

 

 

 

Ehető díszek répából

carrot butterfly

 

Lassan jön a húsvét, dekorációként előkerülnek a nyuszik és velük – mint “kötelező tartozék” – a répák is.

Akinek van némi kézügyessége, szuper mutatós díszeket varázsolhat ebből az olcsó alapanyagból, nézzétek meg hozzá az alábbi videókat.

Az ujjaitokra vigyázzatok!

 

 

rács

https://www.youtube.com/watch?v=wnV5pwSdBXE

 

virág

 

pillangó

 

 

A leeső darabok sem fognak kárba veszni, készíts belőle mézes-sült körtés-mozzarellás salátát, kandírozott sárgarépát, sárgarépás bonbont, répás pogácsát, répás kencét vagy banános répatortát!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

kép forrása: http://www.makesushi.com/carrot-butterfly-cucumber-fans/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!