Konyhalál

Puncstorta

 photo (47)

 

Nna, hát ez életem első puncstortája és életem első burkolt tortája is 🙂 Most ismerkedem az Unidec-kel (ez egy cukormassza, amivel “helyettesíthetjük” a marcipánt, még ízre is van némi hasonlóság), és hát rögtön belevágtam a közepébe és egy komplett tortára applikáltam rá 🙂 

Persze én is látom, hogy bőven lenne rajta mit javítani, a képzeletemben sokkal szebben nézett ki … de ez majd azért lesz jó, hogy majd ha egyszer tök profi leszek tortaburkolásban és – díszítésben (haha), visszajövök erre a postra nézelődni, hogy innen indultam 🙂

 

A tészta:

Hozzávalók (15 cm átmérőjű tortához):

6 tojás

12 dkg cukor

12 dkg liszt

1 nagy citrom reszelt héja

 

Elkészítés:

A tojások fehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük úgy, hogy a cukrot két részletben keverjük hozzá felverés közben.

A tojások sárgáját a másik 6 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a citromhéjat.

Ehhez keverjük óvatosan a fehérjét és a lisztet, vigyázva, hogy a fehérjét ne törjük össze.

Sütőpapírral kibélelt formába öntjük és 165 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.

Amikor kihűlt, levágjuk a tetejét, a magasabb alsó részt pedig “kibelezzük” egy kés segítségével úgy, hogy az oldalán és az alján maradjon egy lehetőleg vékonyabb tésztaréteg.

 

A puncsos belső rész:

Hozzávalók:

15 dkg cukor

0,75 dl víz

0,5 dl rum (én ehelyett kb 1 ek rumaromát használtam)

1 citrom

0,5 dl málnaszörp

3-4 ek baracklekvár

esetleg puncs aroma

 

Elkészítés:

A cukrot a vízzel addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad benne.

A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét.

Ha kihűlt beleöntjük a rumot, az aromát és a szörpöt.

A tészta belsejéből kiszedett piskótát összetördeljük kisebb darabokra és megöntözzük a cukros lével. Vigyázat, nem biztos, hogy rá kell önteni az egész mennyiséget, nekem egy része megmaradt, a tészta kellőképpen nedves lett így is. Hozzáadjuk a lekvárt és elkeverjük a masszát. Itt érdemes kóstolgatni, én utólag adtam még hozzá rumaromát és baracklekvárt is, amíg úgy éreztem, hogy eléggé ízes lett.

A piskótánk üreges belsejét és a tetejének a belső felét megkenjük baracklekvárral.

Az üreges részbe belekanalazzuk a puncsos masszát és szépen elegyengetjük simára a tetejét.

 

photo (44)

 

Ezután rátesszük a “kalapot”.

Egy éjszakára préselni kell a hűtőben. Ezt legegyszerűbb úgy, hogy a tortaforma alját a tortánk tetejére tesszük, arra egy befőttesüveget vagy egy nehezebb tányért helyezünk, így pár óra múlvára összepréselődik valamelyest a torta a krémmel.

Ha klasszikus puncstortát szeretnénk, akkor erre cukormáz jönne (20 dkg porcukor, kis málnaszörp és rum keverékéből), én azonban most Unideccel burkoltam.

Elsőnek felmelegítettem 2 ek baracklekvárt és vékonyan átkentem vele a tortát. Kicsit hagytam szikkadni.

Az Unidecet átgyúrjuk és átszitált porcukron vagy keményítőn egyenletes vastagságúra kinyújtjuk. Az ilyen kezdőknek, mint én, érdemes vastagabbra hagyni a masszát (min. 5 mm vagy inkább vastagabb legyen), mert aztán szakad vagy átlátszik. (Ezt én nyilván produkáltam is :))

A kinyújtott massza akkora legyen, mint a torta átmérője + magassága kétszer + kb 3 cm.

A kinyújtott massza tetejét és a nyújtófát is szórjuk meg némi porcukorral/keményítővel és óvatosan tekerjük fel a fára.  És egy határozott mozdulattal fektessük a tortára. Óvatosan lelapogatjuk, az oldalsó részén próbáljuk úgy formázni, hogy szintén egyenletes legyen a massza. Akinek van simítólapátja, azzal persze szebben el lehet dolgozni, mint csak kézzel.

Díszítésnek én kis kígyókat sodortam, azt feltekertem, enyhén benedvesítettem a hátoldalukat, ezzel szépen odaragad a burkolat felületére. Ez azért is jó, mert szépen eltakarja az esetleges hibákat a burkolaton.

 

A végén még rárepültek a Chocolart-tól kapott ehető ostyapillangók is 🙂

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide! 🙂

 

My beautiful picture

photo (49)

photo (55)

 

Forrás: http://vikiakonyhaban.blogspot.hu/2010/02/puncstorta-szulinapra.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!