Konyhalál

Szuperpuha sajtos pogácsa

 

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂

Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.

Próbáljátok ki ti is!

 

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél dl langyos tej

1 ek liszt

1 tk cukor

80 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg disznózsír

2 dl tejföl

2 tojás

1 ek só

1 tömlős sajt – lehet ízesített is

20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)

kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag

 

Elkészítés:

Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.

Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.

Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.

Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.

A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.

Letakarva pihentetjük 20 percig.

Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyed órát ismét állni hagyjuk.

A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Támadááás! 🙂

 

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

 

Életem egyik legpuhább pogácsája!

Érdekes módon a másik legpuhább is zöldséges, bár inkább mondhatnám, hogy “narancsságos”, merthogy az meg répás!

 A receptet Nyammm Zsófinál találtam, aki fantasztikus dolgokat süt, egyszer már személyesen is találkoztunk egy cupcake tanfolyamon. Szóval nála megláttam, délután már sült is hozzá a tök 🙂

És tök jó. Tényleg. Az ízén nem érződik a sütőtök, viszont csodálatos színt és állagot kap tőle a pogácsánk.

 

 

Hozzávalók:

45 dkg sütőtökpüré

10 dkg vaj

10 dkg tej

3 dkg élesztő

38 dkg liszt – ennél lehet, hogy többet fog felvenni

1 tk cukor

2 ek só

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben.

A vajat összemorzsoljuk a liszttel és sóval.

Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az élesztős tejet.

Összedolgozzuk egy közepesen lágy tésztává (ha nem áll össze, mehet bele liszt, ha esetleg túl száraz, akkor sütőtökpüré).

Egy órán keresztül kelni hagyjuk.

Ezután kilisztezett deszkán kinyújtjuk, párszor egymásra hajtjuk oldalról és felülről is, kinyújtjuk, megint hajtjuk, megint kinyújtjuk kb 2 ujjnyi vastagságúra (én 3-ba hajtottam oldalról és felülről is, ezt még egyszer ismételtem).

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.

A tetejét megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal, megszórhatjuk ideális esetben tökmaggal (én elfelejtettem venni, úgyhogy szezámmagos lett, de akár “üresen” is maradhat).

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

Próbáld ki a narancsos sütőtöktortát, a sütőtökös almás-kekszes sütit és a sütőtökgolyót is vagy válogass a sütőtökös KözösKedd-re beküldött receptek közül!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is, illetve feliratkozhatsz a blogon jobb oldalt a Blogkövetésre a heti hírlevélért, amely a heti friss behegyzéseket tartalmazza.

 

 

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

 

 

Répás pogácsa

Répás pogácsa

 

Ez egy majdnem lábujjtörős pogácsa. Persze nem azért, mert a kemény lett és ráesett a lábamra, ugyanis nagyon-nagyon puha a tésztája.

Még februárban salsafesztiválra indultunk Temesvárra és ugye nem indulhatunk útra “hamuban sült pogácsa” nélkül.  De mikor is kell elkezdeni az ilyen kelesztős-hajtogatós pogácsát, mint indulás előtt pár órával … és még bepakolva sem voltam. Mit tesz ilyenkor az ember? Rohangál a konyha és a szoba között. Az egyik ilyen “kirohanásom” alkalmával nem sikerült teljesen eltalálnom az ajtórést és rúgtam egy übergigabrutálhatalmasnagy “kapufát”. Kislábujjal.  (szinte hallom, hogy felszisszentek :D) Ezután belső talpélen tudtam csak sántikálni, bedagadt … szép kezdet egy 3 napos táncos programhoz. Így az elejét sajnos nagyjából ki is kellett hagynom, de szerencsére 2. naptól azért már tudtam táncolni (menni még sántikálva :D).

Na, ennyit a közjátékról, próbáljátok ki ezt a pogit, jó nagy adag lesz belőle, de olyan pihe-puha, gyorsan elkapkodós fajta.

Ja, a receptet szüleim a szentendrei Skanzenben kapták, akkor sokat kellett volna várni, így nem tudták megkóstolni. Mondjuk most sem 🙂

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg vaj vagy 20 dkg zsír (én vajat használtam)

1 csapott ek só

2 tojás

5 dkg élesztő

5-6 közepes sárgarépa (30-35 dkg)

kb fél l tej

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.

A répákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/zsírral és sóval, beletesszük a répát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojások sárgáját és a tejet. A tejből ne az egészet öntsük bele egyszerre, függ a répa nedvességtartalmától, hogy mennyi kell belőle. Puha tésztát kell kapnunk.

A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. Az alsó részét a tészta harmadáig visszahajtjuk, a felső részét erre rá. A jobb és bal oldalát behajtjuk középre. Letakarjuk és hagyjuk kelni egy fél órát.

Ugyanezt megismételjük még kétszer.

Ha megvolt a 3x-os hajtogatás és fél-fél óra kelesztés, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.

180 C-ra előlegetített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Kb. 3 tömött gáztepsivel lesz belőle.

 

 

Ha más sós harapnivalókat is kipróbálnátok, ide kattintva 15 másik receptet is találtok.

Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni! 🙂

 

 

image

Répás pogácsa

Kéksajtos-medvehagymás pogácsa

kéksajtos pogácsa 1

 

 

Egy pogácsa azoknak, akik nem mernek vagy nem szeretnek tésztát gyúrni és keleszteni, illetve ha számít a gyorsaság.  A tészta hozzávalóit csak gyorsan össze kell keverni, nem is szabad túlgyúrni és már lehet is nyújtani és mehet a sütőbe.

A kéksajttal nem vagyok nagy barátságban, mégis, amikor megláttam Édesemnél ezt a receptet, tudtam, hogy ez ízleni fog. (Egyébként Édessemel egyszer már főztem “együtt” vagyis az ő instrukcióit követve készítettünk gyönyörű cupcake-eket a Makifood főzőiskolában.)  Éppen annyira van jelen az íze a sajtnak, amennyire kell, a morzsolása után megmaradó, sütés közben megolvadt sajtdarabokkal a találkozás falatozáskor pedig mennyei.

Ez volt az egyike a sütiknek, amit vittem a gasztroblogger találkozóra.

 

Hozzávalók:

140 g liszt

1 tk sütőpor

1/4 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

1 tk cukor

45 g hideg vaj, felkockázva

100 g összemorzsolt kéksajt

1 kis marék medvehagyma felaprítva (eredeti recept szerint snidling)

120 ml joghurt

 

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot összemorzsoljuk a vajjal, majd beletesszük a sajtot, medvehagymát és a joghurtot és lágyan összedolgozzuk (ne gyúrjuk túl!).

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Én lekentem a tetejüket tojással és szórtam rájuk szezámmagot is, de ez elhagyható.

210 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsin kb. 12 perc alatt kisütjük.

Nagyon finom, puha állagú pogácsákat kapunk, nekem 2 nap után is puhák maradtak.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt található, gyere és csatlakozz!

 

kéksajtos pogácsa 5

 

kéksajtos pogácsa 2

 

kéksajtos pogácsa 3

 

kéksajtos pogácsa 4

Magos pogácsa

 magos pogi5

 

Ugye milyen szuper feliratom van? Mézeskalácsból! Sőt, van még másból is, de ezt egyelőre nem leplezem le, tesómtól, Gabitól kaptam karácsonyra 🙂

A pogik pedig szilveszterre készültek, akkor valahogy jobban csúszik a sós, mint az édes. 

 

Hozzávalók:

150 g natúr joghurt

125 g bryndza/túró

100 ml tejszín

1 tojás

1 cs szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss

320-350 g liszt

4 ek (tökmag)olaj

2 csapott tk só

100 g tökmag

1 csapott ek cukor

 

Elkészítés:

A joghurtot felmelegítjük egy csapott evőkanál cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a tökmagot majd csak a végén) és alaposan összedolgozzuk.

Kb. 5 órán keresztül hagyjuk kelni.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Lekenjük a tetejüket felvert tojással vagy megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőpapíros tepsiben hideg sütőbe rakjuk és 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C-on) megsütjük. Nálam kb. 20 perc alatt sült aranybarnára.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

magos pogi4

magos pogi3

 

magos pogi2

magos pogi1

 

Forrás: http://pakosztos.blogspot.hu/2008/12/tkmagos-pogcsa-mint-daubnerben.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!