Konyhalál

Egyensúlytészta, az alapsütemény

Egyensúlytészta, egyensúlysüti egyensúlysütemény

 

Ez egy nagyon egyszerű sütemény, amit a végtelenségig lehet variálni.

Kezdő háziasszonyoknak piskótája, megbízható desszert, szinte lehetetlen elrontani. A zsiradéktartalmának köszönhetően nehezen szárad ki, tehát akár piskóta helyett is választhatjuk ezt a süteményalapot, nem lesz fojtós.

A sütemény eredete igen régi, már a 18. században szerepelt szakácskönyvben. Angliában pound cake-ként híresült el, ami arra utal, hogy a hozzávalóit az angolok fontban mérték ki.

Az egyensúlytészta egész évben remek választás. Készíthetjük kakaósan, darált vagy egész dióval, gyümölcsökkel, a külsejét csokmázzal leöntve, tepsiben, piteformában vagy muffinsütőben, a somlói vagy poharas édességek alapja is lehet. Én most egy kerek formában (a fél adag tészta 16 cm-es átmérőjű kapcsos formában), meggyel megszórva készítettem el.

 

Hozzávalók (kb. 20×30 cm-es tepsihez):

15 dkg liszt

15 dkg vaj

15 dkg cukor

4 tojás

1 kk sütőpor

két marék meggy

 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk.

A fehérjéket 2 kanál cukorral keményre verjük.

A sárgájákat a vajjal és a többi cukorral habosra keverjük.

Hozzászitáljuk a liszt és sütőpor keverékét, majd óvatosan – hogy ne törjön össze – beleforgatjuk a fehérjét is.

Sütőpapírral bélelt formába, tepsibe tesszük.

180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (ha beleszúrunk egy villát, “szárazon”, azaz ráragadt tészta nélkül húzhatjuk ki). Nekem kb 40 perc alatt lett kész.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is itt!

 

 

Egyensúlytészta, egyensúlysüti, egyensúlysütemény

Egyensúlytészta, egyensúlysüti

Egyensúlytészta, egyensúlysütemény

 

 

Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/egyensuly-suti.html

http://www.mindmegette.hu/egyensulyteszta-az-alapsutemeny-48018

Mákos-meggylekváros piskótatekercs

mákos-meggylekváros piskótatekercs

 

 

A piskótakercset mindig olyan bonyolult, nehéz sütinek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Sőt, elsőre úgy kezdtem, hogy meg is variáltam, a külseje szép piros pöttyös lett. Aztán nem volt megállás, szilveszterre az aktuális évszámokkal feliratoztam. Most pedig a külsejét borító mák adja a különlegességét.

 

Hozzávalók:

4 tojás

6 dkg liszt

7 dkg cukor

3 dkg darált mák + a külső szóráshoz kb 5 dkg

1 csipet fahéj

fél cs sütőpor

fél citrom reszelt héja

20-25 dkg meggylekvár (vagy más savanykás piros lekvár)

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk.

A sárgájákat a cukor felével habosra keverjük, a fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük.

A többi hozzávalókat – a lekvár kivételével – elkeverjük.

A kétféle tojásos krémet óvatosan összekeverjük, majd ehhez adagoljuk a száraz hozzávalókat.

Sütőpapíros tepsiben (én a nagy négyszögletes gáztepsiben csináltam) kb 1 cm vastagon szétkenjük és 170 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt kisütjük.

Langyosan óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla és egyenletesen megkenjük lekvárral.

Feltekerjük, majd a külsejét is megkenjük lekvárral és megszórjuk mákkal.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

meggylekváros-mákos piskótatekercs

 

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20111015/5_izgalmas_piskotatekercs/

 

Színes piskótatekercs – a piros pöttyös az igazi :) Blogkóstoló 6. forduló

mintás piskótatekercs
A Blogkóstoló 6. fordulójára (és tesóm névnapjára :)) készült ez a kis pöttyös. Váradi Zsolt Lábas, fazék, fakanál című blogja jutott nekem, amit végig is nézegettem párszor, ki is választottam a sajtos scones receptet. Nem, ez nem az 🙂 Az utolsó pillanatban kitaláltam, hogy legyen mégis színes piskótatekercs 🙂 Még piskótát sem sütöttem soha, de akkor kezdjük rögtön valami extrával … 🙂


A recepten némileg módosítottam, egyszerűsítettem, az eredeti megtalálható a fenti linken.


Hozzávalók:

5 tojás
5 ek + 1,5 dkg cukor
5 ek + 1,5 dkg liszt
5 ek tej
1 ek étolaj
csipet só
csipet szódabikarbóna
1,5 dkg olvasztott vaj
pár csepp ételfesték
Töltelék:
puding

Elkészítés:

A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval.
Ebből egy jól megpúpozott evőkanálnyit kiveszünk, hozzákeverjük az olvasztott vajat, 1,5 dkg lisztet és 1,5 dkg cukrot és ételfestéket. Nekem ehhez a mintához kb ennek a mennyiségnek a fele is elég volt, de ha több mintát/több színt szeretnénk, akkor növelni kell a mennyiséget.
A masszát nejlonzacskóba töltjük, levágjuk a csücskét és a tepsibe készített sütőpapírra nyomjuk a mintákat.  Lehet kísérletezni a tészta egyik oldalán, feltekerésnél – és remélhetőleg jó irányba tekerjük fel 🙂 – nem fog látszódni.

 

 

Ezután betesszük a fagyasztóba. Vagy mint én, kirakjuk a bejárati ajtóhoz, most jó hideg van hozzá 🙂 Kutyát, macskát tartók hátrányban 🙂

 

 

Amíg a minta “fagyoskodik”, elkészítjük a tésztát.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, liszttel, szódabikarbónával, tejjel és olajjal, majd óvatosan a tojásfehérjével.
A tésztát a megrajzolt mintára öntjük.
160 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Utána még kb. 10 percig bent hagyjuk a sütőben. Ne süssük túl, mert feltekeréskor felrepedhet.
A sütés után óvatosan lehúzzuk a papírt a mintás oldalról.
Megkenjük pudinggal (vagy lekvárral) és feltekerjük.
Ha kihűlt, szeletelhető és fogyasztható.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!