Konyhalál

Banános és kókuszos pillecukor

pillecukor házilag

 

A pillecukor jóóóóó! Egyátalán nem egészséges, de finom! Valljuk be, “kell” ilyen is … És házilag is elkészíthető, lehet kísérletezni különböző ízekkel és színekkel. Én most pont ezt tettem.

A Facebook oldalamon volt egy kis játékom, ahol a nyertes általam készített pillecukrot kapott.

Az átadás sajnos kicsit elhúzódott, egyrészt mert akkor kezdtem a cukormentes diétámat, ami a pillecukor készítésénél (vagyis a kóstolásánál) eléggé hátráltató tényező 🙂 Másrészt hiába csináltam már vagy 10x ugyanaz a recept alapján, most elsőre nem akart sikerülni. Másodjára sem. Nem tudtam elképzelni, hogy mit rontok el. Végül rájöttem: másfajta zselatint használtam. A korábbinál forralni kellett, most olyat nem kaptam és csak a 2. sikertelen próbálkozás után olvastam el, mi van a zacskóra írva 🙂 Ezt csak melegíteni szabad. Ennyi változtatással már persze meglett a várt eredmény.

 

Az alaprecept itt található. Figyeljetek, milyen zselatint használtok! 🙂

Az ízesítéshez apróra tört banánchipset, kókuszreszeléket és színes kókuszreszeléket használtam. Amikor kész volt az alaprecept szerinti pillecukor, gyorsan sütőpapírral bélelt kis műanyagdobozokba öntöttem, előtte a sütőpapírt vékonyan átkentem pár csepp olajjal, hogy biztosan ne ragadjon oda.

Ezután a masszákhoz öntöttem a banánchipset vagy kókuszreszeléket és óvatosan megkevergettem, hogy egyenletesen jusson mindenhova.

Jó pár óra múlva olajos késsel lehet szeletelni és keményítőbe forgatni.

Nagyon érdekes a pillepuhaságú cukorban “találkozni” a keményebb banándarabkákkal vagy a színes-ízes kókuszdarabkákkal.

 

Nézzétek meg a pillecukor kakaós változatát is!

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

 

pillecukor házilag

 

pillecukor házilag

 

pillecukor házilag

Pillecukor fillérekből házilag

Pillecuko

 

Gondoltad volna, hogy a pillecukor is elkészíthető házilag?

Mégpedig fillérekből, csak 5-féle, bármely háztartásban fellelhető hozzávalóból, kb 15 perc munkával. Egészséges azért nem lesz, ez tényleg tömény cukor, de legalább tudjuk, hogy mit rakunk bele. Az ízesítéseknek pedig csak fantáziánk szabhat határt.

Régen számomra a pillecukrok egyetlen lelőhelye az évenkénti búcsúk voltak, már akkor is a kakaós volt a kedvencem (persze ezt lehetett a legritkábban találni), ezt már számtalanszor elkészítettem házilag. Most variáltam egy kicsit rajta, így született meg a mostani narancsos verzió.

Az itt megadott mennyiségeknek én a dupláját szoktam egyszerre használni (volt már, hogy a háromszorosát is, de akkor nagyon nehezen akart átalakulni az állaga, a habverô kritikusan forrósodott).

 

Hozzávalók:

0,5 dl + 3 evőkanál narancslé

15 dkg cukor

1 ek méz

8 g zselatin

a beleforgatáshoz:

keményítő

esetleg kakaópor

 

Elkészítés:

Egy dobozt (én ebédszállító cégek műanyag dobozát használom, pont egy adagnyi méret) kibélelünk sütőpapírral és vékonyan körbekenjük olajjal.

A  narancslevet (teljes mennyiséget), cukrot és mézet elkezdjük melegíteni. Forraljuk kb. egy percig.

Kiveszek belőle 3 evőkanálnyit és elkeverjük a zselatinnal, majd az egészet visszaöntjük és elegyítjük.

Kis hűlés után egy magasabb falú lábosban habverővel elkezdjük verni. Először teljesen folyékony, majd elkezd világosodni és egyre inkább sűrűsödni, a térfogata is megnő. A végén – tulajdonképpen akkorra fog kihûlni – egy nagyon sűrű habszerű dolgot kapunk (nem tojásfehérje hab keménységű, annál tömörebb és kicsit folyékonyabb). Ezt a dobozokba öntjük.

Pár órára a hűtőbe tesszük.

Olajozott vagy keményítőbe mártott éles késsel könnyen lehet szeletelni. Lehet konyhai ollóval is.

Ezután keményítőbe vagy kakaóporral elkevert keményítőbe forgatjuk. A kakaópor tompítja az édességét valamennyire.

 

Ha szeretnél velem játszani és nyerni, kattints ide! 

 

Szereted eszperente nyelvezeted? S perecet? Feleselj eme jegyzetemre (legfentebb leled) s teszteld receptemet! 🙂

Pillecukor házilag

Pillecukor házilag

Kakaós pillecukor

 
Hozzávalók:
15 dkg cukor
1 ek méz
50 ml + 3 ek víz
1 ek kakaó
8 g zselatin
1 csipet só
kis vaníliaaroma
keményítő
 
Elkészítés:
Egy dobozt kibélelek sütőpapírral, amelyet beolajozok.
A kakaóport összekeverem 3 ek forró vízzel és a zselatinnal.
A cukrot a mézzel és a vízzel forralom kb 1 percig, amíg a habja lemegy, majd pár percre hűlni hagyom, végül összekeverem a kakaós résszel, habverővel addig verem, amíg világosodik és sűrűsödik. Ezután a dobozokba rakom. Hűtőben kb 3 órát hagyom állni, aztán darabolható, végül keményítővel elkevert kakaóporba forgatom.
 

Elsőre azt mondtam, hogy én ilyet biztos nem csinálok még egyszer. Ragadt, nyúlt, a sütőpapírról nem bírtam leoperálni … Ez volt tegnapelőtt. Ma megcsináltam újra  😀 Mert iszonyat finom! 🙂 Most rögtön dupla adagot készítettem. Elsőre az újfajta sütőpapír volt a hibás, nagyon ragaszkodott a pillecukromhoz, de mivel én is, így kb 75-25 % arányban én nyertem 🙂 Ma a szokásos sütőpapírról simán lejött és szeletelni is jól lehetett.

 

 
 
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!