Konyhalál

Tej- és tojásmentes palacsinta csokis-banános töltelékkel

tejmentes tojásmentes palacsinta

 

Ha megkérdezed bárkitől, miből készül a palacsinta, már kezdi is sorolni az alap hozzávalókat: tej, tojás, liszt… De lehet-e palacsintát sütni, ha kihagyjuk az első kettőt, a tejet és tojást?

A válasz igen, mégpedig ugyanolyan finomat! A nemrég kiderült tojásallergiám miatt kerestem tojásmentes receptet, a tejre egyre többen érzékenyek, de jól jön a recept akkor is, ha már nagyon “hónap vége” van. Vagy csak egyszerűen elfogyott otthonról és vasárnap van és nincs kedved elmenni a boltba.

A palacsintához jött tesómtól a szuper csokis-banános-zabpelyhes töltelék, de persze használhatja mindenki a szokásos lekvár/túró/kakaó tölteléket is. 

 

Palacsinta:

Hozzávalók:

20 dkg liszt

2 ek étkezési keményítő

1 csipet só

2 ek cukor

1 kk szódabikarbóna

3-4 dl víz (amennyit felvesz, nekem inkább 4 dl kellett)

2 ek olaj + a sütéshez néhány evőkanálnyi

 

Elkészítés:

A lisztet, keményítőt, cukrot, sót, szódabikarbónát összekeverjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, ameddig egy nem túl híg állapotú keveréket kapunk.

Majd hozzákeverjük az olajat is.

Forró palacsintasütőben kevés olajon kisütjük mindkét oldalát a tésztának.

(Nekem ez a mennyiség menet közben túl kevésnek bizonyult úgy, hogy maradjon is belőle későbbre, a keményítő elfogyott, így csak vizet és lisztet tettem a kevés maradék tésztához, úgy is működött. Nem tapadt le egy darab sem.)

 

Töltelék:

Hozzávalók:

2 dl zabpehely

kb 3 dl víz (lehet növényi tej vagy tej is)

1 banán

néhány kocka csoki

3-4 ek cukor (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A vizet és a zabkását összekeverjük, a tűzhelyen melegítve kicsit sűrűbb zabkását készítünk (forrástól számított 2-3 perc). Ha nerm érezzük elég sűrűnek, kis zabpelyhet rakhatunk bele utólag is.

A banánt összenyomkodjuk villával, a csokival és a cukorral elkeverjük a zabkásával.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

(A képeket tesómmal közösen hoztuk össze az udvaron, közben elkezdett esni az eső, néztek a szomszédok, hogy mit szerencsétlenkedünk az edényekkel… :))

 

Tejmentes tojásmentes palacsinta

Tojásmentes palacsinta

Nézzétek, tojásmentes! 🙂

 

Tejmentes tojásmentes palacsinta

 

 

Palacsinta forró sült almával – a hűvösebb napok desszertje

Palacsinta almaraguval

 

A palacsinta szerintem olyan a magyaroknak, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé: bármikor és bármilyen formában jöhet!

Csak más süsse.

Az alap kakaós, túrós és lekváros változatok mellett jól esik néha valamilyen különlegesebb töltelékkel is kipróbálni, például ilyen forró savanykás-édes almával.

 

Első lépés: süss sok-sok palacsintát, recept: 

palacsinta alaprecept kezdőknek (is)

 

Almatöltelék:

Hozzávalók:

3 zöldalma

5 dkg méz

fél citrom leve és lereszelt héja

1 dl almalé

őrölt fahéj

opcionálisan: 5 dkg gríz

 

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk kb 1,5 cm-es darabokra.

Egy edényben megolvasztjuk a mézet és belerakjuk az almát.

Rálocsoljuk a citrom levét, az almalevet és rászórjuk a citrom reszelt héját.

Addig főzzük, amíg enyhén megpuhul.

A végén megszórhatjuk búzadarával, ha túl leveses lenne, én ezt kihagytam. 

Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal.

Megtöltjük vele a palacsintákat (és a fotó kedvéért mellette tálaltam).

 

 

Imádod a palacsintát? Naná! Kóstold meg a tiramisu palacsintát, a banános paleocsintát és a duplán mogyorós banános palacsintát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

palacsinta almaraguval

Palacsinta almaraguval

 

Forrás: http://izeselet.hu/receptek/almas-palacsinta-fahejas-tejfolhabbal/

 

Palacsinta, piknik, salsa

palacsinta piknik pancake

 

Van összefüggés!

Ez most egy palacsinta- és programajánló bejegyzés, 2 in 1.

 

Aki már régóta követi a blogomat, láthatta, hogy a sütés mellett salsázással töltöm időm egy nagy részét.

Budapesten erre rengeteg lehetőség van, órák, workshopok, fesztiválok, táborok és persze a bulik. Ha jön a jó idő, nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek is. Sőt, még köztereken is táncolhatunk, a bámészkodó turisták nagy örömére, így az Erzsébet téren vagy a Budai Várban is időről időre találkozni lehet “néhány” salsázóval. 

Ha már elkezdtetek tanulni salsázni vagy még csak fontolgatjátok vagy semmi ilyesmi nincs tervben, egyszerűen csak megnéznétek ezt a sok őrültet, akik akár 40 fokban, akár esőben is ott vannak, akkor július 19-én vasárnap délután 5-től gyertek az Erzsébet térre. Lesznek animációk (ide bárki be tud állni), páros táncok és ruedák is (csoportos körtánc). 

 

 

Erzsébet téri salsa

                                                          Hadaghian István képe

 

Erzsébet téri salsa

                                                                 www.salsafoto.hu

 

Balázs, az események szervezője – aki egyébként ingyenesen szervezi ezeket a bulikat, mert őrült imádja csinálni – most palacsinta pikniket hirdetett, azaz hozza mindenki az otthon készített pallerokat és ott ossza meg azzal, akivel szeretné. A fűben le lehet ülni, az eszegetés közben lesz látnivaló is.

Facebook esemény: Palacsinta piknik

 

Szóval, a főszervezőnk kérésére jöjjön néhány palacsintarecept és -ötlet:

tejmentes palacsinta

 

Soha nem sütöttél még palacsintát, meg amúgy sem vagy (még) a konyha ördöge? Részletes leírást adtam a kezdőknek az alap palacsinta recepthez, így nulla “szaktudással” is elkészítheted! Ráadásul tejmentes, tehát a laktózérzékenyek sem maradnak ki a jóból.

Ha ez már megy, akkor süss pufi tésztás amerikai palacsintát!

Paleozol? Nem probléma, jöhet a csak két hozzávalóból álló banánpalacsinta, avagy paleocsinta. Ezzel a gluténmentes diétát tartó barátokat is megkínálhatjátok!

Mvel nyár van, jól esik a citrom frissítő íze. Próbáltad már, milyen a palacsinta citromos töltelékkel? Szerintem isteni!

Haladóknak jöhet a tiramisu palacsinta! Tiramisu vagy palacsinta? Mindkettőt imádjuk, miért kéne választani? Legyen mindkettő egyszerre!

Extra haladóknak és extra szerelmeseknek ajánlom a szívecskés palacsintát! Azért nem nehéz elkészíteni, szívecskét rajzolni mindenki tud 🙂

Ínyenceknek erősen kipróbálandó a duplán mogyorós banános palacsinta!

Ha nem vagy édesszájú, akkor sem kell lemondanod semmiről, süss céklás palacsintát!

A palacsintatésztát használhatjuk máshogy is, például mártogassunk bele almát, extra finom bundás almát ehetünk utána.

Ha ez mind nem lett volna elég, válogassatok a gasztrobloggerekkel közös receptgyűjteményemből, melynek témája természetesen a palacsinta.

 

Remélem, mindenki talált kedvére valót, nincs kifogás, érkezz palacsintával! 🙂

 

 

Ha igazán stílusos akarsz lenni ezen a délutánon, a partnereiddel letáncolod a pancake (azaz palacsinta) nevű salsafigurát. A videón 1:28-nál látható.

 

És itt egy videó a 2012-es palacsinta piknikről. 3:10 környékén engem is lehet látni egy tánchoz nem annyira praktikus nyakba- és kézrevalóval 🙂

 

 

Az Erzsébet téri salsa eseményeiről itt értesülhetsz. 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövegésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Nyerj Netpincér kuponokat vagy rendelj féláron, részletek itt!

 

Tejmentes palacsinta – útmutatással a kezdőknek

Tejmentes palacsinta

 

 

A klasszikus palacsinta receptje – tej nélkül.

Én már évek óta így sütöm a palacsintát, mert a tejet nem iszom meg, csak sütikhez használom, sokszor van, hogy a literes kiszerelés egy része így a kukában végzi. Így meggondolom, hogy mikor nyitok ki egyet, mert nem szeretek ételt kidobni. Tej nélkül olcsóbb is, én ízében nem igazán érzem a különbséget. Ezen kívül egyre inkább úgy tűnik, hogy valamennyire érzékeny vagyok a tejre, így, ahol lehet, mellőzöm (de hogy a sajtokról hogy lehet leszokni …?).

Nemrég csináltam “mindenmentes”, paleo palacsintát, azaz banános paleocsintát, kóstoljátok meg azt is, abban sem tej, sem liszt nincs.

Most próbálom úgy leírni az elkészítést, hogy a legkezdőbbek, legbátortalanabbak is eligazodjanak rajta és aztán egy nagy palacsintahalommal lepjék meg szeretteiket. 🙂

 

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

1 tojás

7 dl szóda/szénsavas ásványvíz/de sima víz is jó

2 ek olaj

1 csipet só

 

Elkészítés:

A tojást habverővel elkeverjük (nem kell felverni, de habverővel lehet egyenletesen elkeverni a tésztát), hozzáadjuk a lisztet és kb a víz felét és az olajat, simára keverjük, kb nokedli sűrűségű sima, csomómentes tésztát kapunk. Majd ezt hígítjuk a vízzel, így nem lesz csomós. Én elég sokszor menet közben gondolom meg magam, hogy úgy tűnik, kevés lesz a palacsinta (ugyan mikor lenne SOK?), így utólag szórok a maradék tésztába még kevés lisztet és öntök vizet, ha gyorsan elkevered, ez sem lesz csomós, de jobb a biztosra menni 🙂

Teflon- vagy mostanában kerámiaserpenyőt szoktam használni, ebbe is szoktam kevés olajat tenni, a teflonba kb két palacsintánként egy harmad evőkanállal, a kerámiába csak pár cseppet. Az elején mindkettőnél kb fél evőkanálnyi olajjal indítok, ezt meg kell várni, míg felhevül eléggé (amikor beleöntjük a tésztát, akkor sercegjen, ha csendben van, akkor még nem volt elég meleg).

Eloszlatjuk a tésztát kis rázogatással, mozgatással, nagyobb lángon/fokozaton kb két perc alatt megsütjük az egyik oldalát. Ha a széle barnul, fordíthatjuk is. Én ehhez két “szerszámot” használok, egy kerek élű kenőkést (ez talán nem sérti fel a serpenyőt, ha véletlenül hozzáérek vele) és egy lapos, vége felé vékonyodó falapátot. Bal kezemben a késsel kicsit felhajtom a palacsinta szélét, majd a falapáttal benyúlok alá és már fordítom is. A feldobom-megforgatom-elkapom trükköt nem próbáltam még, szerintem nem is fogom, nem mutatna jól a plafonon a palacsinta a sűrített paradicsom mellett 😀

A másik oldalának kicsivel rövidebb sütési idő, illetve kisebb sütési hőfok is elég.

A végén átcsúsztatjuk egy lapos tányérba.

Töltelékkel lehet a klasszikus lekvár, kakaós, fahéjas, túrós, de kóstoljátok meg a citromosat is, melegben különösen jól fog esni! Na, és a megkenés … általában nem praktikusan csinálják az emberek, mert megkenik az egész pallert, aztán evéskor tiszta töltelékes lesz mindenünk. Elég csak az egyik felét megkenni, ezt kezded el először tekerni – jó szorosan – és a “tiszta” része jön a végére. Ha sok tölteléket raksz bele, így is kifolyhat, de nagyobb az esélyünk “szárazon” megúszni.

Ha nem fogyna el a palacsinta néhány óra alatt, folpackkal lefedve hűtőben tárolható, de másnapra azért kiszárad kicsit.

 

 

Minden, ami palacsinta – katt ide!

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel itt jobbra a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről!

 

 

Tejmentes palacsinta

 

 

 

Banánpalacsinta, avagy paleocsinta

Paleocsinta banánpalacsinta

 

 

Az egyszerűsége miatt fogott meg ez a recept, ugyanis gyakorlatilag csak banán és tojás kell hozzá. Ráadásul pikk-pakk elkészül, de azért számítsunk rá, hogy ennyi hozzávalóból nem lesz túl sok, egy-másfél személy desszertje lehet, az adagokat eszerint növeljük, ha többen fogyasztjuk.

Az, hogy paleo (is lehet), nekem nem szempont, de biztos sokan értékelik, akik ezt a fajta életmódot követik.

 

Hozzávalók:

1 érettebb banán

2 tojás

sütéshez étolaj, paleosoknak kókuszzsír

 

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük.

A banánt alaposan összenyomjuk villával és a tojáshoz keverjük.

Kevés felhevített olajon vagy kókuszzsíron megsütjük mindkét oldalát. Érdemes kisebb korongokat sütni, egy-egy evőkanálnyit sütöttem egyben, így könnyen megfordíthatóak.

Ha elég édes a banán, nem is igényel további édesítést tálaláskor, az enyém nem volt annyira érett, így fahéjas porcukorral megszórtam. Paleosok a porcukrot természetesen pl. nyírfa(por)cukorral helyettesítsék.

 

 

Ha szereted a banánt, itt 20 mennyei banános édesség közül válogathatsz!

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Banánpalacsinta paleocsinta

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/tojas-banan-paleocsinta

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!