Konyhalál

Konyhalál KözösKedd – 28. narancs

Narancs

 

 

Itt a kedd és a KözösKedd játék, melyben várom a bloggerek kipróbált receptjeit, hogy a nap végére egy szép gyűjteményünk legyen az adott témából. És várom az érdeklődő sütni-főző szeretőket is, akik bogarászhatnak bloggertársaim jobbnál-jobb receptjei között!

 

Itt van mindjárt a tél, amiben például az a jó, hogy itt a narancsszezon, lehet enni kilószámra! De fel is használhatjuk édességekhez, ételekhez, most erre várom az ötleteiteket, receptjeitek. Mai téma a 

N A R A N C S

 

 

Kérem, hogy olvasd át a játék szabályait:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom (nem a játékfelhívásos kép alá, hanem az üzenőfalra). Kérem, hogy kép ÉS link is legyen (ne csak link)! Egy bejegyzésbe egy recept (kép és link) kerüljön. Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a feltöltött képe mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

 

Várom receptjeiteket! 🙂

 

 

A kollekció:

(A receptekért kattints az ételek nevére.)

 

Csak mert szeretem: Narancsleves

narancsleves

 

Csak mert szeretem: Fügés-narancsos tényérdesszert

fügés-narancsos tényérdesszert

 

Csak mert szeretem: Melomakarona

Melomakarona görög

 

Kinga-konyha: Narancsos-datolyás vöröskáposzta saláta

narancsos-datolyás vöröskáposzta saláta

 

Kinga-konyha: Narancsos töltött kacsa

narancsos töltött kacsa

 

Kinga-konyha: Narancslekvár

narancslekvár

 

Egy falat Svájc: Oliven fougasse

oliven fougasse

 

A tetovált lány konyhája: Citrusos panna cotta mandulás-mákos keksszel

citrusos panna cotta

 

A tetovált lány konyhája: Zöldcitromos yofuban párolt csirkecombok narancsos csicseriborsó-pürével és kecskesajtos sült almával

apro yofu

 

A tetovált lány konyhája: Mini tortillák surimivel és narancsos tartárral

narancsos tartár

 

A tetovált lány konyhája: Naplemente saláta gyömbéres öntettel

naplemente saláta gyömbéres öntettel

 

Csigabige kuckója: Kandírozott narancsos-csokis muffin

kandírozott narancsos-csokis muffin

Kisildi: Sárgarépás-narancsos rizssaláta

sárgarépás-narancsos rizssaláta

 

Kisildi: Mangós narancslekvár

mangós narancslekvár

 

KisIldi: Narancsos csokikocka

narancsos csokikocka

 

KisIldi: Mákos narancstorta

mákos narancstorta

 

Gizi receptjei: Narancsos túrótorta

narancsos túrótorta

 

Gizi receptjei: Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal

narancsos lazac

 

Gizi receptjei: Narancsfelfújt

narancsfelfújt

 

KeVa: Narancsos kacsamell

narancsos kacsamell

 

KeVa: Narancsos kacsamell saláta

narancsos kacsamell saláta

 

Fűszermánia: Narancsos-gombás szarvasragu

narancsos-gombás szarvasragu

 

Fűszermánia: Narancsos-mentás rizotto

narancsos-mentás rizotto

 

MNI receptgyűjteménye: Narancsos-mandulás torta

narancsos-mandulás torta

 

Ildi KOKKI: Kandírozott narancshéj

kandírozott narancshéj

 

Ildi KOKKI: Fahéjas narancsfagylalt

fahéjas narancsfagylalt

 

Ildi KOKKI: Gluténmentes, laktózmentes stollen

gluténmentes laktózmentes stollen

 

Sütit akarok: Kakaós-narancsos madeleine

kakaós-narancsos madeleine

 

Sütit akarok: Moszkauer

moszkauer

 

Rozmaring & Ibolya: Narancsos sült

narancsos sült

 

Rozmaring & Ibolya: Csokis-narancsos harang és fenyő

csokis-narancsos harang és fenyő

 

Rozmaring & Ibolya: Narancsos őz szűzpecsenye kökénylekvárral

narancsos őz sültpecsenye kökénylekvárral

 

AranyTepsi: Narancsos-fahéjas csigafenyő

narancsos-fahéjas csiga fenyő

 

Abroszra való: Gyümölcskenyér tojásfehérjéből narancsmázzal

gyümölcskenyér tojásfehérjéből narancsmázzal

 

Abroszra való: Narancsos kifli

narancsos kifli

 

Abroszra való: Sárgarépa-narancs smoothie

sárgarépa-narancs smoothie

 

Tortafüggő Marisz: Narancsos-édesburgonyás sütemény

narancsos-édesburgonyás sütemény

 

Tortafüggő Marisz: Narancsos-meggyes csokivarázs torta

narancsos-meggyes csokivarázs torta

 

Tortafüggő Marisz: Narancsos gyümölcskenyér

narancsos gyümölcskenyér

 

Konyhalál: Narancsbomba

narancsbomba

 

 

Konyhalál: Narancsos sütőtöktorta

narancsos sütőtöktorta

 

 

Konyhalál: Orange curd, angol narancskrém

orange curd

 

 

 

 

Orange curd (angol narancskrém)

orange curd narancskrém

 

 

Kihívás ez a krém. Na nem az elkészítése, mert az nagyon egyszerű – a titka csak a kevergetés -, hanem az, hogy egyrészt megvárd, hogy kihűljön, másrészt ha odáig sikerül kitartanod és nem befalni az egészet, akkor a felhasználási célt betartani, nem csak úgy bekanalazni … Durván addiktív!

 

Hozzávalók:
2 közepes narancs
15 dkg cukor
5,5 dkg vaj
3 tojás

.
Elkészítés:
A narancsok héját lereszeljük, levüket kicsavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a vaj és a cukor elolvad. Ezt elvileg gőz felett kellene csinálni, én csak simán melegítettem a tűzhelyen. Félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a tojásokat. Kis lángon elkezdjük főzni, folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik (kb 12-15 perc).
Kb. 1 hétig eláll a hűtőben.
Lehet bonbon- vagy keksztöltelék, süteményhez öntet vagy csak úgy magában is gyorsan elfogy 🙂

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, és/vagy iratkozz fel itt a jobb oldalon a Blogkövetés funkcióra és nem maradsz le egy bejegyzésről sem!

 

 

orange curd narancskrém

orange curd narancskrém

 
 
 

Forrás: http://www.csakapuffin.hu/2010/03/orange-curd.html

 

Narancsos sütőtöktorta

narancsos sütőtöktorta
Sütőtökimádók és sütőtökutálók ide! Mind a két tábor szeretni fogja ezt a vibráló színű sütit.
A sütőtök íze csak enyhén érződik, a naranccsal kombinálva egy szuper ízkombinációt kapunk. A tészta abszolút puha, eteti magát, az egy adag igen hamar el tud fogyni! A sütőtök és a narancs nedvességének köszönhetően nem igényel semmilyen krémet. Próbáljátok ki!
Hozzávalók: 
20 dkg sütőtök
1 narancs
4 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
1 kk sütőpor
Elkészítés: 
A sütőtököt meghámozzuk és kis kockákra vágjuk és a narancs levében és a lereszelt héjával puhára főzzük.
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és sütőport, majd a kihűlt tököt.
A tojásfehérjét felverjük és összeforgatjuk a tökös masszával.
Sütőpapírral bélelt formában 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük (tepsi mérete: 20×30 cm).
narancsos sütőtöktorta

 

Forrás: 

http://mannacska.freeblog.hu/archives/2011/01/23/Narancsos_sutotoktorta/

Nyuszi (muffin) ül a … kökörcsin alatt

Nyuszi muffin

 

 

Húsvétra készítsünk nyuszis muffint!

A nyuszi hálás téma, gyakorlatilag ha van két nagy fül, mindenki felismeri, hogy nyúlról van szó, sokat nem lehet tévedni 🙂 Pláne, ha közel vagyunk a húsvéthoz 🙂

Csak egy kis marcipánra van szükségünk hozzá, ennek a hamis változatát (ízre nagyon hasonlít az igazihoz) olcsón és könnyen elkészíthetjük házilag is. De persze ha valaki erre nem vállalkozik, ott van a bolti igazi marcipán is.

 

A tésztája citrusos.

A bevonat és a fülei, orra hamis marcipán.

Kör alakú kiszúróval (vagy egy pohárral) köröket szaggatunk belőle, ez lesz a bevonat.

A füléhez kis hurkákat egyik végén elvékonyítunk, a másik végén pedig kilapítunk. Enyhén megfestjük a fülek középső részét ételfestékkel vagy meggylével.

Az orra szintén ugyanígy megszínezett kis golyó.

A szeme csokidara (nálam éppen ezüstszínű, de ez is készülhet pl. kakaóval összegyúrt apró marcipángolyóból).

 

 

Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni!

 

 

Nyuszi muffin

Nyuszi muffin

"Narancslekvár" almából (és némi narancsból)

narancslekvár alma napfény íze

 

Korábban volt már kudarcba fulladt próbálkozásom a narancslekvárral (már a készítésével, a fogyasztása nem szokott problémát okozni … :D). Mire lehártyázol egy kiló narancsot, ami ugye semmire nem lesz elég, addigra minimum megőszülsz, az ujjaidon az összes legapróbb karcolást iszonyatos módon csípi a savanyú lé és úgy az egészet a fenébe kívánod … De jött a “felmentő sereg”, a Nosaltyn találtam ezt a jó kis narancsíz receptet, meglepő volt, hogy alig kell hozzá narancs, ellenben alma annál több.  Teljesen narancsíze van, az almát nem lehet érezni.

Hozzávalók:

2 kg alma
30-35 dkg narancs (kb 2 db közepes méretű)
20-50 dkg cukor (ki mennyire édesen szereti)
0,5 l víz

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és felöntjük 2 dl vízzel.
A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és kis darabokra vágjuk és a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
A héjról a fehér részeket távolítsuk el és a narancsszinu reszt daraboljuk kis kockákra. Ezeket 3 dl vízben felforraljuk, majd forrás után kisebb lángon tovább főzzük kb. 15 percig. Főzőlével együtt az almához adjuk.
Odatesszük az egészet főzni, amíg az almadarabok szét nem főnek (30-40 perc).
Ha úgy érezzük, tehetünk bele még cukrot, alma savanyúságától, egyéni ízléstől függően.
Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor az egészet botmixerrel pürésítjük.
Még forrón üvegekbe töltjük és 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.

 

narancslekvár alma napfény íze konyhalál
narancslekvár alma konyhalál napfény íze
A Napfény íze 🙂
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!