Konyhalál

Házi granola – az egészségesebb reggelihez

hazi granola

 

Az utóbbi időben reggelire joghurtot szoktam enni, abba pedig zabpelyhet szórok. Hát, az íze ettől nem lesz finomabb, de legalább jobban telít. Vagyis minderről már beszélhetünk múlt időben is, mert rátaláltam a granolára! Ez nem más, mint a natúr zabpehely ízlés szerinti édesítéssel, olajos magvakkal és szárított gyümölcsökkel megsütve. Nem gondoltam, hogy így meg tud változni az íze! Annyira jó lett, hogy a fotózásra szánt adagot csak úgy kézzel kicsipegetve az üvegből egy délután megettem :-O Még szerencse, hogy egyszerűen és hamar újra lehet készíteni 🙂 Mivel mi magunk állítjuk össze, mindenből annyit tehetünk belőle, ahogy mi szeretjük – javaslom, hogy pl. dióval és aszalt gyümikkel jól pakoljátok meg, isteni lesz!

 

Hozzávalók:

3 bögre natúr zabpehely (1 bögre 2,5 dl)

1/3 bögre kókuszzsír

1/4 bögre agave szirup vagy méz

1/3 bögre aszalt gyümölcs (mazsola, datolya, sárgabarack stb)

1/3 bögre olajos mag (dió, mandula, mogyoró)

 

Elkészítés:

A kókuszzsírt mikróban folyóssá melegítjük.

Hozzákeverjük a többi hozzávalót.

180 C-os sütőben néhányszor megkevergetve aranyszínűre pirítjuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

hazi granola

hazi granola

 

Forrás:

http://erezdmagadjol.hu/2014/01/hazi-granola-tobb-mint-muzli/

Egészséges müzliszelet házilag

Müzliszelet

 

Ha ezt megkóstoljátok, dobtok egy hátast! Nagggggggyon finom!

Otthon is könnyen készíthetünk müzliszeletet, csak pár hozzávaló, de pont olyan lesz, ahogy Te szereted!

Én szeretem a bolti müzliszeleteket is, általában van a táskámban egy-egy darab, a hirtelen rámtörő éhség ellen hatásos. Na, de azok meg sem közelítik azt, ami most nálam készült. Ráadásul ez töményebb is, azt hiszem, a boltban kaphatóknál a gyárakban különösen ügyelnek arra, hogy a levegőnek is hagyjanak helyet a müzlidarabok között 😀

A receptet Xsaránál találtam, akinél a blogkóstoló apropójából jártam. Annyiban átalakítottam, hogy tettem bele mogyorólisztet is, ez nagyon jó választás volt, legerősebben a pirított dió íze érvényesül, utána pedig a mogyoróé. Nem beszélek többet róla, próbáljátok ki és meglátjátok!

 

Hozzávalók:

100 g zabpehely

20 g szezámmag

50 g aszalt gyümölcs – nálam mazsola és datolya

30 g pirított, apróra vágott dió

140 g méz

2-3 ek mogyoróliszt (ez akár elhagyható)

 

Elkészítés:

A szezámmagot és a diót megpirítjuk (a dió pirítását még véletlenül se hagyjuk ki, extra finom lesz!).

A diót és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat.

A mézet felmelegítjük és összekeverjük a többi dologgal.

Egy kisebb formát/dobozt (nálam egy őzgerincforma nagyságú, de egyenes aljú forma volt) kibélelünk sütőpapírral, ebbe kanalazzuk a masszát.

Ezután nedves kézzel jól lenyomogatjuk egyenletes vastagságúra. Közben lehet többször bevizezni a kezünket, így nem ragad rá.

Jó fél napig hagyjuk szikkadni. Ezután késsel darabolhatjuk.

Én az oldalukra állítva is hagytam egy darabig száradni őket.

 

 

Konyhalál Facebook oldalához itt tudsz csatlakozni!

 

Ne maradj le! Véghajrában a Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték! 

 

 

Müzliszelet házilag

 

Müzliszelet házilag

 

Müzliszelet házilag

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!