Konyhalál

Vaníliás cupcake csoki ganache-zsal töltve

vaníliás cupcake

 

Egy jó alap muffin/cupcake receptre mindenkinek szüksége van. Azt aztán kedvünk szerint lehet ízesíteni, megtölteni, díszíteni. Most egy ilyet hoztam, az alap vaníliás, de belül finom csokis krémmel van töltve, a teteje pedig alaposan kidíszítve marcipánnal. Variáld te is kedved szerint!

 

Hozzávalók:

cupcake alaphoz (12 db-hoz)

15 dkg liszt

7,5 dkg cukor

6 dkg margarin

1 tojás

6 g sütőpor

0,5 dl tej

egy csipet só

1 rúd vanília

ganache-hoz:

7,5 dkg tejszín

11 dkg tejcsoki

3 dkg étcsoki

1 dkg margarin

1 csipet só

 

Elkészítés:

cupcake

A szobahőmérsékletű margarint cukorral habosra keverjük.

Hozzákeverjük a tojást, majd a tejet és a vaníliarúd kikapart magjait.

Végül pedig a liszt, sütőpor és só elegyét.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük.

csoki ganache:

A tejszínt felforraljuk a sóval, majd ráöntjük az összetört csokira, alaposan elkeverjük.

Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint.

Hűtőhidegre hűtjük, majd robotgéppel kihabosítjuk.

Ha a cupcake-ek kihűltek, akkor egy teáskanállal kivájjuk a közepüket (a leeső részeket használhatjuk pl kókuszgolyóhoz vagy puncstortához). A ganache-t habzsákba töltjük és kitöltjük vele a réseket.

Ha nem akarjátok marcipánnal bevonni a sütik tetejét, akkor mehet oda is a ganache-ból.

 

A tetejének a díszítséhez használjunk különböző színű marcipánokat, különböző nagyságú és formájú kiszúróformákat. Ha több réteg marcipánt rakunk egymáshoz, akkor azt pl. tojásfehérjével ragaszthatjuk össze, de a sima víz is megfelel (nem kell sok belőle, éppenhogy ecsettel megkenve már működik a “ragasztó”).

 

 

Ha további cupcake/muffin receptekre, díszítésekre vagy kíváncsi, katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

IMG_9051

vaníliás cupcake

 

 

Csajos zebra muffin

zebra muffin zebra cake

 

Óóóó, mesebeli Afrika! Énekelhettem volna, miközben ezeket a muffinokat díszítettem, de szerencsére nem tettem 🙂 

Valami egyszerű, de látványos díszítés után kutattam és ez pont passzolt a tesómmal közösen írt Pink Zebra blogunk nevéhez, mert bár nem pink, de zebra 🙂 Olvasgassátok azt is, ha tetszett, akkor meg kövessétek is – ez itt a reklám helye!

Ezzel a bejegyzéssel nevezek a SAD! – Süss, Alkoss, Díszíts! bloggerjáték 31. fordulójára, melynek témája: A Föld körül. Bár zebrát az állatkerten kívül nem láttam, de azért jó álmodozni most is a jó kis afrikai melegről, tehát én az Afrika-szekciót fogom képviselni ebben a játékban. Ha kíváncsiak vagytok az általam “elkövetett” fordulóra – pont két éve csináltam -, nézzétek a Face control! témára érkezett “jópofa” sütiket, ugyanis itt a feltétel az volt, hogy legyen arca az ételeknek. 

 

De hogyan is készül a zebra muffin?

A tésztája a már sokat próbált egyszerű gesztenyetortáé – muffinformában kisütve. 9 db muffin lett belőle. Aki szereti a gesztenyét, annak mindenképp ajánlom a kipróbálását, kb olyan, mintha gesztenyepürébe harapnánk, hiszen liszt sincs benne, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Most nyírfacukorral készítettem, így picit egészségesebb lett (mondjuk pont a burkolattal szerintem több cukrot “adtam vissza”).

Na szóval, kisültek a muffinkák, hagytam őket kihűlni.

A bevonáshoz fehér és fekete kész Unidecet (tortabevonó massza, kb olyan, mint a fondant, de lehet fondantot vagy marcipánt, esetleg hamis marcipánt használni, viszont számítsunk rá, hogy marcipánnál sosem lesz olyan szép fehér a zebra alapszíne!) használtam, a fehérből egy kis darabot ételszínezékkel megfestettem pirosra.

A fehéret porcukron kinyújtottam. A tetejét is porcukroztam, hogy ne ragadjon a sodrófához. Egy kicsivel lehet vastagabbra hagyni, mint amilyennel dolgoznánk egyébként (tehát olyan 5-6mm vastag legyen).

A fekete Unidec-et vékonyra nyújtottam, ebből elég egy kicsi adag is. Fogtam egy éles kést és szabálytalan hosszúkás csíkokat vágtam belőle, úgy, hogy a szélei elvékonyodjanak, mint a zebra csíkjai.

zebra muffin zebra cake

A fehér fondant felületét alaposan lesöprögettem ecsettel, hogy ne maradjon rajta porcukor, így jobban tapadnak majd egymáshoz a rétegek. A fekete csíkokat egymással nagyjából párhuzamosan felrakosgattam. Fogtam egy sütőpapírt, rátettem az Unidecre és azon keresztül kicsit nyújtottam a masszán, hogy egymáshoz tapadjanak a felületek. Érdemes a csíkokkal párhuzamosan nyújtani, így nem torzul a minta oldalirányban.

zebra muffin zebra cake

Pogácsaszaggatóval (ami muffin méretű) kiszaggattam a zebramintás Unidecet. Egy kis lekvárral lehet segíteni, hogy a muffinon maradjon, de ha nem nagyon mozgatjuk a kész sütiket, akkor nem is feltétlenül szükséges.

A virágot – ettől lesz csajos 🙂 – a legegyszerűbb szerintem így lehet formázni: Egy kis golyót ellapítok, ennek egyik oldalára cseppentek egy cseppnyi (több tényleg nem kell!) vizet, ezzel az oldalával lefelé ráragasztom a zebrás felületre. A másik fele elég ragacsos volt a festékbegyúrástól, így azt nem nedvesítettem. 5 apró golyócskát formáztam és a lapított kör szélére nyomkodtam őket. Egy kicsi kilapulnak, így lesznek szirom formájúak. A közepére egy-egy szórócukor gyöngyöt nyomkodtam.

Ha nagyon penge akarsz lenni, készítheted a muffin belsejét is zebrásra, ehhez ajánlom a túrós zebratorta leírásának követését.

 

Nézd meg a muffin állatkertes bejegyzésemet is további egyszerű állatos muffinokért és az útmutatót, hogyan formázzunk állatfigurákat lépésről-lépésre.

 

 

Ha tetszett a leírás, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre!

 

zebra muffin zebra cake

 

zebra muffin zebra cake

 

Snickers muffin (karamellás-sós mogyorós-csokis muffin)

 Snickers muffin

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nagyon szeretem a sós-édes párosításokat.

Lehet az főétel (pl. hús gyümölccsel) vagy édesség bármilyen formában.

Sós mogyorót már többször is használtam sütikhez, pl. a svéd sós mogyorós sütinél vagy az egyszerű csokis sütinél is. 

Aki szintén szereti ezt a párosítást vagy a Snickers csoki ízét, feltétlenül próbálja ki ezt az egyszerű muffint!

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

30 dkg cukor

1 nagy tejföl

2 tojás

1 cs sütőpor

10 dkg reszelt csoki

karamellhez: cukrozott sűrített tej

sós mogyoró

 

Elkészítés:

A cukrozott sűrített tejet kevergetve melegítjük kb 10 percig, amíg megnő a térfogata és az állaga változik.

Összekeverjük a muffinhoz külön a száraz és nedves hozzávalókat, majd az egészet egybeöntjük és elkeverjük. 

Muffinkapszlikba teszünk félig a tésztából, rá a karamellből és a mogyoróból, majd újból tésztát. (Ha megsült, ne olyan folyós karamellrétegre számítsatok, mint a csokiban, inkább a tészta lesz sűrűbb, illetve az íze lesz jelen.)

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Snickers muffin

 

Snickers muffin

Citromos-pudingos smiley muffin

pudingos smiley muffin

 

Első látásra nincs semmi különös ebben a muffinban, de ha megnézitek a hozzávalókat, szerepel benne egy kis pohár puding. Megfőzve.

Na, így már elég izgalmasan hangzott ahhoz, hogy kipróbáljam. 🙂

A tésztája valami nagyon könnyed, ugyanakkor krémes, baromi finom! Már többször megsütöttem, annyira bejött.

 

 

Hozzávalók:

5 púpos ek liszt

2 tojás

3 ek cukor

10 dkg olvasztott vaj

1 citrom leve és héja

1/2 cs sütőpor

2 cs vaníliás cukor

1 kis pohár puding (kb 1,5 dl) – megfőzheted mikróban (így tuti nem ég le) vagy mehet bele a bolti készen kapható is

 

Elkészítés:

A tojássárgát kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és héját, ezután a pudingot és az olvasztott vajat, végül a sütőporos lisztet.

Kemény habbá verjük a tojásfehérjét és összeforgatjuk a tojássárgás masszával.

Muffinkapszlikba adagoljuk és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Nagyon könnyű és krémes muffin lesz belőle (12 db).

A szemeket, szájakat plasztik csokiból készítettem, megformáztam a golyókat és a mosolyokat, és még amíg középmeleg volt a muffin, akkor ráraktam, enyhén megnyomkodva, a melegtől pont annyira megolvadt, hogy oda is tapadt a tésztához.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le egy receptről sem! 🙂

 

Ha úgy érzitek, hogy a blogom megérdemli, szavazzatok rá a Goldenblog blogversenyen ezen a linken, a Gasztro kategóriában található, Konyhalál néven :). (Facebook-os bejelentkezést kér hozzá, regisztrálni nem kell, egy kategóriában csak egyszer lehet szavazni.)
Köszönöm szépen mindenkinek! 🙂

.

.

 

pudingos smiley muffin
 
 

Omlett muffinsütőben

omlett muffinsütőben

 

 

Ha finom tojásos reggelire vágysz, süss omlettet! De ezúttal ne serpenyőben, hanem muffinsütőben!

Mert ugye a muffinsütő nem csak muffinkészítésre használható. Ez kiderült a KözösKedd játékom Nem muffin! fordulójából is, ahová rengeteg szuper ötlet érkezett a résztvevő bloggerektől.

Azért jó muffinsütőben sütni, mert egyszerre elkészíthető az egész családnak, szép egyenletes adagokban sül és mindenki úgy ízesíti a kis adagjait, ahogy szeretné. Azért rossz muffinsütőben sütni, mert ha nem kened ki rendesen úgy, mint én, akkor lesz mit mosogatni utána 🙂 Szóval tessék zsírozni, vajazni!

 

Hozzávalók (12-es muffinsütőhöz):

7 tojás

2 ek tej

hagyma

paprika

paradicsom

bacon

zöldfűszer

sajt

gomba ízlés szerint

só (kb egy csapott teáskanál, de függ a hozzávalók sósságától)

őrölt bors

pirospaprika

 

Elkészítés:

Omlett muffinsütőben

A muffinformát alaposan kivajazzuk.

Én az aljába szeletelt bacont fektettem, ez szépen összefogja az omletteket.

Felkockázzuk a kívánt hozzávalókat. Beledobáljuk a formákba.

A tojásokat alaposan elkeverjük a tejjel, ezt beleöntjük a formákba. Nem kell teljesen feltölteni, sütés közben megnőnek az omlettek (utána visszalappad).

180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. 10-15 perccel a sütés kezdete után megszórjuk reszelt sajttal.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához!

 

Omlett muffinsütőben

Omlett muffinsütőben

 

Forrás: Kreatív Mánia

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!