Konyhalál

Egészséges müzliszelet házilag

Müzliszelet

 

Ha ezt megkóstoljátok, dobtok egy hátast! Nagggggggyon finom!

Otthon is könnyen készíthetünk müzliszeletet, csak pár hozzávaló, de pont olyan lesz, ahogy Te szereted!

Én szeretem a bolti müzliszeleteket is, általában van a táskámban egy-egy darab, a hirtelen rámtörő éhség ellen hatásos. Na, de azok meg sem közelítik azt, ami most nálam készült. Ráadásul ez töményebb is, azt hiszem, a boltban kaphatóknál a gyárakban különösen ügyelnek arra, hogy a levegőnek is hagyjanak helyet a müzlidarabok között 😀

A receptet Xsaránál találtam, akinél a blogkóstoló apropójából jártam. Annyiban átalakítottam, hogy tettem bele mogyorólisztet is, ez nagyon jó választás volt, legerősebben a pirított dió íze érvényesül, utána pedig a mogyoróé. Nem beszélek többet róla, próbáljátok ki és meglátjátok!

 

Hozzávalók:

100 g zabpehely

20 g szezámmag

50 g aszalt gyümölcs – nálam mazsola és datolya

30 g pirított, apróra vágott dió

140 g méz

2-3 ek mogyoróliszt (ez akár elhagyható)

 

Elkészítés:

A szezámmagot és a diót megpirítjuk (a dió pirítását még véletlenül se hagyjuk ki, extra finom lesz!).

A diót és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat.

A mézet felmelegítjük és összekeverjük a többi dologgal.

Egy kisebb formát/dobozt (nálam egy őzgerincforma nagyságú, de egyenes aljú forma volt) kibélelünk sütőpapírral, ebbe kanalazzuk a masszát.

Ezután nedves kézzel jól lenyomogatjuk egyenletes vastagságúra. Közben lehet többször bevizezni a kezünket, így nem ragad rá.

Jó fél napig hagyjuk szikkadni. Ezután késsel darabolhatjuk.

Én az oldalukra állítva is hagytam egy darabig száradni őket.

 

 

Konyhalál Facebook oldalához itt tudsz csatlakozni!

 

Ne maradj le! Véghajrában a Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték! 

 

 

Müzliszelet házilag

 

Müzliszelet házilag

 

Müzliszelet házilag

 

Mogyorós-lenmaglisztes kenyér

mogyorós-lenmaglisztes kenyér gluténmentes

 

A mogyoróliszt nagyon izgatja a fantáziámat. A belőle elsőnek készült duplán mogyorós-banános palacsinta szuper lett 🙂 És bár a Batha-Porta lisztjeinek tesztjében ma a szőlőmagliszt a “soros”, ebbe is került mogyoró- és lenmagliszt is. Sőt, tulajdonképpen ezek adják az alapját a kenyérnek. A szőlőmagliszt felhasználásáról nagyon kevés receptet találtam, annyi mindenképpen kiderült, hogy érdemes naponta egy teáskanálnyit fogyasztani belőle és például joghurtba tehetjük. Egyébként pedig az egyéb lisztek kb. 3 %-át helyettesíthetük vele és enyhén kakaós ízű. A mogyoró kakaóval rossz nem lehet, így választotta, ezt a receptet.

Ebben nincs élesztő és természetesen semmi adalékanyag, mint a “bolti” kenyerekben, így aki olyan állagot vár, csalódni fog. Ez egy nagyon tömör tészta, a szeletek – bár kicsik – kifejezetten laktatóak.

 

Hozzávalók:

150 g lenliszt

75 g mogyoróliszt

25 g szőlőmagliszt

1 tk sütőpor

1 kk só

2 tojás

150 ml víz (én egy kicsivel többet raktam hozzá, túl tömörnek tűnt)

1 ek kókuszolaj folyékony állapotban

esetleg szezámmaggal meg lehet szórni a tetejét

 

Elkészítés:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd az összeset egybekeverjük.

Sütőpapírral bélelt őzgerinformába kanalazzuk (nekem egyáltalán nem volt folyós).

180 C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve szeleteljük.

 

mogyorós-lenmaglisztes kenyér gluténmentes

 

 

Forrás: http://vegasztromania.blog.hu/2013/05/06/mogyoros_lenmaglisztes_kenyer_glutenmentes

Duplán mogyorós-banános palacsinta

Duplán mogyorós banános palacsinta

 

 

Ez egy teljesen egyszerű recept, amely a különleges hozzávalók miatt nem mindennapi desszert lesz!

 

A héten számomra különleges projekteken veszek részt. Termékeket tesztelek.

A Katafakanala oldal – és Mérai Kata – jóvoltából és is egyike lehetek annak a 20 vállalkozó szellemű embernek, akik a Batha-Porta biolisztjeit kipróbálják. Keddtől szombatig minden nap más liszt kerül – szó szerint – terítékre, teszteljük, megmutatjuk, mit sütöttünk-főztünk belőlük, megosztjuk tapasztalatainkat. Ezek olyan lisztek, amelyeket talán kevesen próbáltak még, kevés recept érhető el belőlük. Én is lázas keresgélésbe kezdtem, hogy mi is készüljön ezekkel a lisztekkel. Végül nagyrészt sima búzalisztes recepteket alakítottam át, most megnézhetitek, hogyan.

Első napra a mogyoróliszt került. Bevallom, nekem ez lett a kedvencem. Palacsinta készült belőle, felesben használtam a mogyorólisztet és rozslisztet (most nem eszem búzalisztet, ezért a rozsliszt). Az a tapasztalatom, hogy a magliszteket nem jó 100 %-osan használni, mert túl “rostos”, száraz lesz a tészta. Mondjuk lehet, hogy pont a palacsinta elbírta volna, ha csak mogyorólisztből van … Én amúgy is szeretek mindenféle tésztát nyersen, a palacsintatésztát is. Na, most ez a mogyoróliszttel majdnem olyan volt, mintha Nutellát nyalogatnék! Kisütve is szép barnák lettek a palacsinták, enyhe mogyoróízzel.

És itt nem is álltam meg a különlegességekkel! Szintén tesztelésre kaptam a Donum Terrae 100 %-os magkrémjeinek egyikét, a mogyorókrémet. Egyértelmű volt, hogy ezzel a palacsintával (is) lesz párosítva! Ízben nekem elsőre meglepetést okozott, mivel törökmogyoróból van, ennél is a Nutella ízére számítottam (persze tudom, hogy abban van többek között kakaó is), de ez inkább (földi)mogyoróvajra hasonlított. És olyan, tudjátok, amit lenyalsz a kanálról, utána felragad a szájpadlásra … isteni!

Na, de nem húzom tovább az időt, jöjjön a recept!

 

Hozzávalók:

2 tojás

5 dkg mogyoróliszt

5 dkg rozsliszt (lehet búzaliszt is)

1 ek olaj

kb 2 dl szóda (egy részét vagy akár az egészet helyettesíthetjük tejjel is)

1 csipet só

3 banán

mogyorókrém

 

Elkészítés:

A tojást a lisztekkel, olajjal, sóval és a szóda kb. harmadával csomómentesre keverjük.

Utána hozzákeverjük a szóda többi részét is.

Kb. fél órát állni hagyjuk. Ha túl sűrű lett, tegyünk hozzá még kis szódát.

Kevés olajon kisütjük a palacsintákat.

A banánokat hosszában elfelezzük.

A palacsinták belsejébe hosszában kenünk mogyorókrémet, erre ráfektetjünk a fél banánt és összetekerjük.

 

 

Ha tetszett a recept és Te is szeretném nyerni Donum Terrae magkrémet, kattints ide és nyomj egy like-ot és máris részt veszel a sorsoláson!

 

 

Konyhalál Facebook oldalt itt találod!

 

Játssz a Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjátékomon, melyen egy kis nyomozással vagy egy kis sütéssel sütis krimiket nyerhetsz!

 

 

Duplán mogyorós banános palacsinta

Duplán mogyorós banános palacsinta

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!