Konyhalál

Mogyorós-mogyoróvajas keksz

mogyorós mogyoróvajas keksz

Készíts különleges, édes, de mégis enyhén sós kekszet földimogyoróból!

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, nem kell a formázással sem különösebben bajlódni és már lehet is sütni.

Nekem nagyon bejött a mogyorós, picit sós íz és ahogy a mogyoródarabok enyhén roppantak a keksz tésztájában.

 

 

Hozzávalók: 

12 dkg liszt

7 dkg kristálycukor

7 dkg barna cukor

1 kk szódabikarbóna

1 tojás

1 narancs reszelt héja

3 dkg apróra vágott földimogyoró (eredetileg sótlan, de én sósat raktam bele)

5 dkg mogyoróvaj (házilag is elkészítheted: így)

8 dkg puha vaj

1 cs vaníliás cukor

 

Elkészítés: 

A hozzávalókat összekeverem és golyókat formázok belőle. Egy villa segítségével kilapítom, ezzel kapja meg a csíkos mintázatát.

180 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt megsütöm.

Meg kell várni amíg teljesen kihűl.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

mogyorós mogyoróvaja keksz
3

 

Forrás: http://csakapuffin.cafeblog.hu/2009/03/03/utravalo-keksz-ii-mogyoros-keksz/

Snickers muffin (karamellás-sós mogyorós-csokis muffin)

 Snickers muffin

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nagyon szeretem a sós-édes párosításokat.

Lehet az főétel (pl. hús gyümölccsel) vagy édesség bármilyen formában.

Sós mogyorót már többször is használtam sütikhez, pl. a svéd sós mogyorós sütinél vagy az egyszerű csokis sütinél is. 

Aki szintén szereti ezt a párosítást vagy a Snickers csoki ízét, feltétlenül próbálja ki ezt az egyszerű muffint!

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

30 dkg cukor

1 nagy tejföl

2 tojás

1 cs sütőpor

10 dkg reszelt csoki

karamellhez: cukrozott sűrített tej

sós mogyoró

 

Elkészítés:

A cukrozott sűrített tejet kevergetve melegítjük kb 10 percig, amíg megnő a térfogata és az állaga változik.

Összekeverjük a muffinhoz külön a száraz és nedves hozzávalókat, majd az egészet egybeöntjük és elkeverjük. 

Muffinkapszlikba teszünk félig a tésztából, rá a karamellből és a mogyoróból, majd újból tésztát. (Ha megsült, ne olyan folyós karamellrétegre számítsatok, mint a csokiban, inkább a tészta lesz sűrűbb, illetve az íze lesz jelen.)

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Snickers muffin

 

Snickers muffin

Mogyoróvaj házilag

mogyoróvaj 2
 
A mogyoróvaj is egy olyan dolog, amit jobb lett volna meg sem kóstolnom, mert így rá kellett jönnöm, hogy nagyon ízlik 🙂 Viszont baromi drága.
Úgyhogy nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy el lehet ezt készíteni házilag is és nem kell hozzá semmi más, csak a sima zacskós sós földimogyoró és egy erős késes robotgép.
Egyébként egyik barátnőm kóstoltatta meg velem először  több, mint 10 éve, amikor is a Ha eljön Joe Black című film hatására vett egy üveggel. Emlékeztek arra a jelenetre?
Hozzávalók:
sózott pörkölt földimogyoró
Elkészítés:
Késes robotgéppel addig aprítjuk, ameddig szépen átalakul mogyoróvajjá.
Igen, ennyi 🙂

Nos, én – robotgép híján – botmixerrel és egy magasabb falú edénnyel próbálkoztam … öööö … ez nem a legjobb megoldás 🙂 Az indításnál kicsapott felül a mogyoró 😀 Aztán letakartam a tetejét. A botmixer elég nehezen birkózott meg a feladattal, lehetne folyósabb állagú is, de nekem a boltiban is a darabos jobban ízlik.

 

Ha nem csak úgy magában kanalaznád, íme egy mogyorós-mogyoróvajas keksz receptje.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 

mogyoróvaj 1

(Félig) gasztroajándék – földimogyoró-mikulás és társai karácsonyfadísz

mogyi miki2

A blogom korábbi helyén nagyon sokáig ez a bejegyzés volt az olvasók első számú kedvence (fej-fej mellett versenyeztek a lehetetlen pitével). Ez egyrészről szégyen, mert ez mégiscsak egy gasztroblog vagy mi :), milyen már, hogy nem egy sütemény/ehető dolog van az első helyen, másrészről meg siker, hogy ezek szerint nagyon sok helyről idetaláltak az érdeklődők.

Most újra aktuális, ha mindenki kipucolta a csizmáját és persze jó volt egész évben, akkor akár ilyen mogyoróból készült mikulásokkal is várhatja az igazit (már az igazi Mikulást :)).

Lehet belőlük ajándékkísérő vagy karácsonyfadísz is. 

 

Hozzávalók:

földimogyoró

filctoll

vatta

drót

szalag, fonal

 

Elkészítés:
A mogyoró felső részét egy vastagabb dróttal óvatosan keresztben át lehet fúrni (a mogyoró vékonyabb részeinél enyhe nyomással), egy vékonyabbat pedig átdugunk rajta, visszahajtjuk és abba tesszük a cérnát.
Arcot rajzolunk, megfestjük a ruháját, felragasztjuk a szakállt, bajuszt és az egyéb “ruhadarabokat”.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 

Mikulás
mogyi miki3
Mikulás barátnője 🙂
mogyi miki4
… és a gyerekük 🙂
mogyi miki5
ő meg egy fázós hóember 🙂
mogyi miki6
mogyi miki7

Svéd sós mogyorós sütemény – édesség, ami sósság

Hozzávalók:

2 tojás
2,5 dl cukor
125 g olvasztott vaj
3 dl liszt
1 tk sütőpor
a tetejére:
sós mogyoró
2-3 ek cukor
Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat (először a vajat a cukorral, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk), sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk a mogyoróval és a cukorral és 180 °C-ra előmelegített sütőben kisütjük. Az eredeti recept szerint kb 25 perc alatt sül meg légkeveréses sütőben, nálam kb. 3/4 órát sült hagyományos sütőben.
Kihűlve szeleteljük. 

 

Forrás:
http://mezesmadzag.blogspot.com/2009/03/sos-mogyoros-sutemeny-svensk-eledel-vkf.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!