Konyhalál

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Készíts húsvétra villámgyors répatortát, előkészületekkel együtt 5 perc alatt kész is van. És még sütő sem kell hozzá.

Van már réptartorta a blogomon: ananászos répatortabanános répatorta és répa alakú répatorta is, de most újat kerestem. Ennek oka, hogy nemrég kiderült, hogy néhány élelmiszerre allergiás vagyok, köztük a tojásra is. Különösebb problémát eddig nem okozott (vagyis én eddig azt gondoltam, a tejre, esetleg a gluténra vagyok érzékeny), de azért most a minimumra korlátozom a fogyasztását, ha én készítek valamit, akkor abba nem fog kerülni. Bár a sütik többségébe kell tojás, szerencsére sok helyen lehet helyettesíteni. 

 

Hozzávalók (2-3 főre):

6 dkg liszt

9 dkg finomra reszelt nyers sárgarépa

1/2 tk őrölt fahéj

1/2 tk sütőpor

1/2 ek lenmagliszt (itt ez a tojáshelyettesítő)

2 ek cukor

5 ek tej

1 ek olaj

 

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük, majd mehet bele a répa és az olaj is.

Kis tálkákba vagy bögrébe rakjuk. 

Ha ki is szeretnénk borítani a tálkából és úgy tálalni, akkor olajozzuk és lisztezzük ki a formákat és utána kanalazzuk bele a masszát.

Az egy tálkába rakott mennyiségtől függően 2-3 percig mikrózzuk.

Rakhatunk a tésztájába még pirított diót és tálalhatjuk orange curddel.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Forrás: http://tejestojasmentes.blogspot.hu/2012/09/5-perces-repatorta-tej-es-tojasmentes.html

Gyors mikrós krumpli

mikrós krumpli

 

Így készíts gyorsan köretet, ha csak egy-két személyre főzöl.

Ha választanom kellene, hogy ezután csak egyféle dolgot ehetek és mi legyen az, tuti a krumplit mondanám. Eléldegélnék én ezen… Sült krumpliból például ipari mennyiségeket tudok egyszerre megenni…

Na, de ez a bejegyzés most nem erről fog szólni, hanem egy kis gyorsítási lehetőségről.

Nem muszáj a krumplit vízben, tűzhelyen főzni, megtehetjük a mikróban is.

Érdemes kisebb-közepes méretű krumplikat választani. Ezeket alaposan megmossuk (héjastul), majd villával megszúrkáljuk.

Egyszerre kb 20 dekányi krumplit teszünk a mikróba és 4-5 percig mikrózzuk. Az idő függ a krumplik nagyságától és a mikró teljesítményétől is. Ha az idő végén megszúrkálva nem találjuk puhának, tegyük vissza még 1-2 percre. Kész is a gyors főtt krumplink.

A mikrózási idő alatt előmelegíthetjük a sütőt. A krumplikat félbevágjuk, majd bevagdossuk, mint a mangót. Rádobunk egy kis vajat, megszórjuk sóval, pirospaprikával (és akár parmezánnal is). Néhány perc alatt meggrillezzük. Akinek van a mikróján grillező funkció, az gondolom, hogy folytathatja ott is a grillezést, ezt én nem próbáltam.

Nagyobb mennyiségben persze már nem éri meg mikrózni.

 

 

Ha te is szereted a krumplit, próbáld ki a joghurtos krumplilepényt, a paprikáshagymás krumplipürét, a svéd burgonyát és az ecetes krumplisalátát is!

 

20 tipp a mikróhoz, amiről eddig nem tudtál.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Gyors mikrós krumpli

A mikróhasználat bajnokai

Mikróhasználat bajnokai

 

Lássuk be: bonyolult kezelni ezt a szerkezetet, na! 🙂

Be kell állítani az időzítést, majd a végén kivenni a meleg ételt.

Jó, van olyan, amit én is elszúrok. Például tisztában vagyok vele, hogy fémet nem rakunk mikróba, de egy vékony aranyszínű szegéllyel ellátott tányért betettem. Szép villámokat láthattam. 🙂 Aztán van a vajolvasztás. Igazán figyelek rá, hogy csak pár másodpercig maradjon bent, de ha mégis egy picit tovább sikerül, akkor persze bekövetkezik a robbanás és lehet a mikró belsejét takarítani.

Lehet, hogy a mikró figyelését inkább az unokaöcsémre kellene bízni, aki egy-másfél éves korában megbűvölve nézte a szerkezetet működés közben, mert csönget, világít, forog és a végén még a kinyitó gombot is meg lehet nyomni. Maga a csoda…! 🙂

mikró

 

Tehát csak néhány dologra kell figyelni a mikróhasználatnál, amit vagy saját vagy más kárán tanul meg az ember. Az alábbi képek segítenek abban, hogy inkább a második variáció teljesüljön 🙂

 

mikróhasználat bajnokai

1b

1c

1e

1f

1g

1h

Mikróhasználat bajnokai

image

image

image

image

image

ez a kedvencem: mikró megy, a mikrózandó kaja meg kint

1i

kandalló helyett…

1j

 

 

Talán ezekről még nem hallottál: 20 tipp a mikróhoz, amiről eddig nem tudtál

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://www.buzzfeed.com/crystalro/people-who-have-no-idea-how-microwaves-work#.ik1q7z30b

Mikrós almás crumble – morzsasüti 5 perc alatt

Apple crumble recipe

 

 

Valami gyors és gluténmentes sütit kerestem, az almás crumble “személyében” meg is találtam.

Nem volt otthon túl sok minden, így almás lett, de szinte bármilyen gyümölccsel kombinálható. 

Pár perc és már ehetjük is!

 

Hozzávalók (egy személyre):

1 közepes alma

3 ek zabpehely (gluténmentes)

1 ek liszt (én rizslisztet használtam, most a búzalisztet igyekszem mellőzni egy darabig, de ha nem cél, hogy gluténmentes legyen, mehet bele az is)

2 ek tej

1 kk fahéj

1 tk méz

1 csipet só

1 kockacukornyi vaj 

 

Elkészítés:

Egy mikrózható tálkát, bögrét kivajazunk.

Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát és vékony szeletekre vágjuk. Ez jön az edény aljára. Megszórjuk fahéjjal.

30 másodpercig nagy fokozaton mikrózzuk.

A zabpelyhet, lisztet, tejet, sót és mézet összekeverjük (mehet ebbe is plusz fahéj). Az almára szórjuk morzsázva.

2×1 percig mikrózzuk. Ha úgy érezzük, hogy nem sült át eléggé a morzsa, akkor pár másodpercet húzzunk még rá (nekem kellett).

Kis hűlés után fogyasztható.

 

 

További mikrós recepteket és tippeket itt találsz.

Ha másfajta almás édességre vágysz, ide kattintva biztosan megtalálod az igazit (nem, ez még mindig nem egy társközvetítő oldal 😉 )!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Akkor csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

apple crumble

 

Almás morzsasüti

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/apple-crumble-mikroban

 

 

Konyhalál KözösKedd – 24. mikrós ételek

mikrós ételek

 

 

Itt a kedd és a KözösKedd játék, melyben várom a bloggerek kipróbált receptjeit, hogy a nap végére egy szép gyűjteményünk legyen az adott témából. És várom az érdeklődő sütni-főző szeretőket is, akik bogarászhatnak bloggertársaim jobbnál-jobb receptjei között!

 

A mikrót általában csak melegítésre használjuk, pedig nagyon sokféle ételt el lehet készíteni benne. Most várom mindenféle ételnek a receptjét, amely 

M I K R Ó B A N   K É S Z Ü L T

 

Ha kíváncsi vagy 20 tippre a mikróhoz, amiről eddig valószínűleg nem tudtál, kattints ide!

 

Kérem, hogy olvasd át a játék szabályait:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom (nem a játékfelhívásos kép alá, hanem az üzenőfalra). Kérem, hogy kép ÉS link is legyen (ne csak link)! Egy bejegyzésbe egy recept (kép és link) kerüljön. Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a feltöltött képe mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

 

Várom receptjeiteket!

 

 

A kollekció:

A receptekért kattints az ételek nevére!

 

KisIldi: Madártej krém – habkészítés forradalmasítva

madrátej hab mikróban

 

Fűszermánia: Chilis párol alma

chilis párolt alma mikróban

 

Konyhalál: Mikrós túrótorta

mikrós túrótorta

 

 

Konyhalál: Sacher torta mikróban

sacher torta mikróban

 

Konyhalál: Vaníliás krém mikróban

 

vaníliás krém mikróban

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!