Konyhalál

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Ez nekem az újdonságok korszaka, eddig juhtúrót sem kóstoltam, most eljött ennek is az ideje. 

Folytatódik a Batha-Porta biolisztjeinek tesztje, ma a tökmagliszt került sorra. Tökmaglisztet már használtam korábban is, például ennél a diós pogácsánál. Végül most ebből is expressz vajas tészta és abból töltött harapnivaló készült, mint a diólisztből a szilvalekváros-libatepertős táska, de úgy éreztem, hogy a tökmagliszthez jobban illik valamilyen sós töltelék.

A tésztának kisütve is nagyon szép kekizöld színe lett, sajnos a kép nem adja vissza ezt élethűen 🙁

 

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg tökmagliszt

15 dkg rozsliszt (a tökmagliszt és rozsliszt helyett is használhatunk búzalisztet is)

5-7 ek szódavíz

csipet só

10 dkg juhtúró

1 tojás

szezámmag (elhagyható)

kevés apróra vágott medvehagyma (elhagyható)

 

Elkészítés:

A lefagyasztott vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A lisztekkel, szódával és sóval összegyúrjuk.

3-4 mm-esre kinyújtjuk.

Kiszaggatjuk a kívánt formákra (késsel, derelyevágóval is kiszabhatjuk).

Ráhalmozzuk a juhtúrót. Én egy kis apróra vágott medvehagymát is nyomtam a tetejére.

Ráhelyezzük a felső tésztaréteget, alaposan lenyomkodjuk először kézzel, majd villával a széleket.

A tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk pl. szezámmaggal.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték csak itt, csak most, csak Nektek! 🙂

 

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Forrás: http://webcukraszda.hu/expressz-vajas-teszta/

 

 

Medvehagymás és paprikás háromszög

Medvehagymás paprikás háromszög

 

Egyszerű sós harapnivaló, amit kedvünk szerint ízesíthetünk. Úgy a legjobb, ha nem spórolunk a fűszerekkel és valamilyen mártogatós szószt is kínálunk mellé. A titka, hogy jó vékonyra nyújtsuk, akkor kisütve olyan érzés lesz, mintha chipset ropogtatnánk.

Én most rozslisztből készítettem, így kevésbé különül el látványban a két íz: medvehagymás és paprikás. Fehér liszttel szebben meg lehet mutatni őket. 

 

Hozzávalók:

500 g liszt (nálam rozsliszt)

2-3 kk só (ízlés szerint)

2 kk szódabikarbóna

2 ek olívaolaj

2 dl langyos víz

1 csomó apróra vágott medvehagyma

2 ek pirospaprika (ha valaki szereti a csípőset, mehet bele abból is)

 

Elkészítés: 

Ha fele medvehagymás-fele paprikás ízűt szeretnénk csinálni, akkor a liszt, só, szódabikarbóna feléhez adjuk a medvehagymát, másik feléhez a paprikát.

A különböző ízekhez jön az olaj és a víz fele. A vizet óvatosan adagoljuk, más-más mennyiséget vesznek fel az eltérő lisztek.

A tésztákat összegyúrjuk.

Lisztezett deszkán jó vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy felvágjuk.

Sütőpapíros tepsire rakjuk, 250 °C-ra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsütjük.

Ebből az adagból min. 5 tepsivel lesz.

Én fokhagymás tejfölös mártogatóst készítettem hozzá.

 

 

Ha további sós harapnivalókra vagy kíváncsi, kattints ide!

A Konyhalál Facebook oldalát itt találod!

 

Medvehagymás paprikás háromszög

Medvehagymás paprikás háromszög

Medvehagymás paprikás háromszög

 

Forrás: http://www.noiezmegaz.hu/medvehagymas-chips/

Konyhalál KözösKedd – 10. medvehagyma

medvehagyma közöskedd

 

A már szokásosnak mondható KözösKedd játékomban minden kedden megadok egy témát, ezzel kapcsolatban várom a Ti kipróbált receptjeiteket, hogy ebből egy nagy közös gyűjteményt szerkesszek másnapra.

 

Kérem, hogy a “szabályokat” olvasd át, akkor is, ha azt gondolod, már tudod :) És kérem, hogy tartsátok is be :) – ezzel megkönnyítitek a dolgomat. A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom (de tényleg oda, nem a képek alá, nem a csoportok üzelőfalára stb.! úgy látom, ezt a legnehezebb betartani :D ). Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :) Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek! Az üzenőfalra egyesével, képpel és természetesen linkkel töltsétek fel a recepteket. Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

Mai témánk a köztudatba pár éve berobbant ízes, zamatos 

M E D V E H A G Y M A !

 

 Várom receptjeiteket! 🙂

 

 

A kollekció: 

 

Csak mert szeretem: Medvehagymás gnocchi

medvehagymás gnocchi

 

 

Csak mert szeretem: Medvehagymás tejben sült csirkemell

medvehagymás tejben sült csirkemell

 

Tortafüggő Marisz: Túróslepény, medvehagymás kalács

image

 

Tortafüggő Marisz: Medvehagymás csicsókás pogácsa

image

 

Tortafüggő Marisz: Medvehagymás-túrós csiga

image

 

Csigabige kuckója: Medvehagymás házi pogácsa

image

 

Napfény és fűszer: Medvehagymás töltött dagadó

Medvehagymás töltött dagadó

 

Napfény és fűszer: Medvehagymás lepcsánka

Medvehagymás lepcsánka

 

Napfény és fűszer: Medvehagymás rizsgolyó

image

 

Bonnie konyhája: Medvehagymás pogácsa

image

 

Vöröskaktusz: Medvehagymás langalló

image

 

Vöröskaktusz: Medvehagyma krémleves parmezános pirítóssal

Medvehagyma krémleves

 

Gizi receptjei: Medvehagymás-kolbászos muffin

Medvehagymás kolbászos muffin

 

Gizi receptjei: Medvehagymás kalács

Medvehagymás kalács

 

Gizi receptjei: Medvehagymás csirkemell kölessel

image

 

ChefTündér: Medvehagyma pesto

1

 

 

ChefTündér: Medvehagymás krémmel töltött bucik

1

 

 

ChefTündér: Karfiolfelfújt medvehagymával

1

 

 

HahoPihe konyhája: Medvehagymás-túrós kosárkák

1

 

HahoPihe konyhája: Kolbászos-medvehagymás kombe

1

 

Rozmaring & Ibolya: Medvehagymás avokádó krémleves

1

 

Rizmaring & Ibolya: Tojásos nokedli medvehagymásan

1

 

 

Rozmaring & Ibolya: Diós spenót

1

 

Lepcsánkaparty: Aranydurbincs medvehagymával töltve

1

 

 

Lepcsánkaparty: Medvehagymás rizs

1

 

 

Lepcsánkaparty: Sajtos-medvehagymás stangli

1

 

Kiss Imréné Magdi: Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:
1 kg liszt
kb 20 dkg medvehagymalevél
4 tojássárgája
2 dl tejföl
50 dkg Rama
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 evőkanál só
pici cukor

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól átgyúrjuk, és fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, és apróra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét úgy, hogy a hajtogatás közben üresen maradt tésztára is teszünk. 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel, ugyan úgy mint először.Ismét pihentetjük 20 percet. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A tepsibe még pihentetjük 10 percet. 180 fokon sütjük. Ezt most éles késsel kockáztam fel.

1

 

 

Kiss Imréné Magdi: Medvehagymás vagdalt

Hozzávalók:
0.5 kg darált sertéshús
1 csokor medvehagyma
2 evőkanál mustár
1 zsemle
1 tojás
só,bors
olaj

Elkészítés:
A medvehagymát vékonyra vágjuk. A darált húshoz adjuk, ízesítjük, sóval, borssal, mustárral, tojással, beáztatott és kifacsart zsemlével. Jól összegyúrjuk. Egy őzgerinc formát kikenünk olajjal, beletesszük a masszát és 200 fokon készre sütjük.

1

 

 

Receptelő: Villámgyors medvehagymás pogácsa

1

 

Receptelő: Medvehagymás szendvicskrém

1

 

 

Receptelő: Medvehagymás omlett tekercs

1

 

 

Abroszra való: Medvehagymás csiga

1

 

 

Abroszra való: Paprikás krumpligombócleves medvehagymával

1

 

Aranytepsi: Medvehagymás vajkrém

1

 

Aranytepsi: Medvehagymás sajtos stangli

1

 

 

Aranytepsi: Medvehagymás gyökérkenyér

1

 

 

Sütök-Főzök: Medvehagymás karfiolfelfújt

1

 

 

Sütök-főzök: Joghurtos medvehagymaleves bacon chipsszel

1

 

 

Sütök-főzök: Sós tejpite medvehagymával

1

 

Tűpárna és habverő: Medvehagyma pesto

1

 

 

Tűpárna és habverő: Túrós-medvehagymás pogácsa

1

 

Fűszermánia: 2 in 1: Medvehagymás túrókrém és pesto

1

 

 

Wannabe chef: Zsályás-medvehagymás sertésszűr leveles tésztában

1

 

 

Wannabe chef: Zelleres medvehagymakrémleves rokfortos crostinivel

1

 

 

Wannabe chef: Medvehagymakrémes sós kiflik

1

 

Dina világa: Medvehagymás-kéksajtos pogácsa

1

 

 

MNI receptgyűjteménye: Medvehagymás-juhtúrós tekercs

1

 

 

MNI receptgyűjteménye: Medvehagymás répakrém

1

 

Szani konyhája: Leveles és kelt tészta medvehagymás sajtos túrókrémmel töltve

1

 

Konyhalál: Kéksajtos-medvehagymás pogácsa

1

 

 

Konyhalál: Medvehagymás bagett

1

 

 

Konyhalál: Medvehagymás körözött

1

 

 

Kéksajtos-medvehagymás pogácsa

kéksajtos pogácsa 1

 

 

Egy pogácsa azoknak, akik nem mernek vagy nem szeretnek tésztát gyúrni és keleszteni, illetve ha számít a gyorsaság.  A tészta hozzávalóit csak gyorsan össze kell keverni, nem is szabad túlgyúrni és már lehet is nyújtani és mehet a sütőbe.

A kéksajttal nem vagyok nagy barátságban, mégis, amikor megláttam Édesemnél ezt a receptet, tudtam, hogy ez ízleni fog. (Egyébként Édessemel egyszer már főztem “együtt” vagyis az ő instrukcióit követve készítettünk gyönyörű cupcake-eket a Makifood főzőiskolában.)  Éppen annyira van jelen az íze a sajtnak, amennyire kell, a morzsolása után megmaradó, sütés közben megolvadt sajtdarabokkal a találkozás falatozáskor pedig mennyei.

Ez volt az egyike a sütiknek, amit vittem a gasztroblogger találkozóra.

 

Hozzávalók:

140 g liszt

1 tk sütőpor

1/4 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

1 tk cukor

45 g hideg vaj, felkockázva

100 g összemorzsolt kéksajt

1 kis marék medvehagyma felaprítva (eredeti recept szerint snidling)

120 ml joghurt

 

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot összemorzsoljuk a vajjal, majd beletesszük a sajtot, medvehagymát és a joghurtot és lágyan összedolgozzuk (ne gyúrjuk túl!).

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Én lekentem a tetejüket tojással és szórtam rájuk szezámmagot is, de ez elhagyható.

210 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsin kb. 12 perc alatt kisütjük.

Nagyon finom, puha állagú pogácsákat kapunk, nekem 2 nap után is puhák maradtak.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt található, gyere és csatlakozz!

 

kéksajtos pogácsa 5

 

kéksajtos pogácsa 2

 

kéksajtos pogácsa 3

 

kéksajtos pogácsa 4

33 legjobb magyar étel – Konyhalál fotóval!

Körözött

 

Lefekvés elôtt még átfutottam századszorra gyorsan a Facebookot, amikor feltûnt egy amerikai cikk a BuzzFeed oldalról, amit több ismerôsöm is megosztott: 33 magyar étel, melyet az egész világnak ismernie és szeretnie kellene.

Átfutottam, mi olyan érdekes és hirtelen egy ismerôs képet láttam, a medvehagymás körözöttem képét az Instagram oldalamról 😮

Sajnos nem az én blogomról linkelték a receptet, de az enyémet megnézhetitek itt.

Szóval az amerikai háziasszonyok ezek után ilyen napocskás körözötteket fognak készíteni? 🙂

 

Az Olcsó Receptek (receptneked.hu) oldalra is töltöttem fel korábban jó néhány receptet, ők pedig kiszúrták a nevemet és a cikkükben meg is említettek, gratulálva nekem. 🙂

 

És ha már körözött, itt egy másik is tőlem, szerintem szintén egész jó kép lett – bár az angol anyanyelvűek nem értenék, hogy miért is wanted a körözött 🙂

körözött

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

És akkor érdemes az Instagramon is követni 🙂

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!