Konyhalál

Gasztroblogger a Forma-1-en

Forma 1 Hungaroring 2016

 

Na, ez a bejegyzés csak nagyon kis nyomokban tartalmaz gasztronómiai utalásokat, de úgy gondoltam, tartok egy kis képes beszámolót a hétvégémről.

Az történt, hogy egy héttel ezelőtt kaptam egy e-mailt, hogy mint bloggert meghívnak a Martini Racing hétvégére. Szombaton egy vacsorával indult, majd koktélpartyval folytatódott. Vasárnap pedig a Hungaroringen a Super Gold tribünön nézhettem végig a Magyar Nagydíjat. Nem mondom, hogy nem csodálkoztam a meghíváson! 🙂 Ha a tv-ben nézem a Forma 1-et, általában elalszom a jó kis monoton zajon 😀

image

Na, de kezdjük az elején.

Az eseményt, illetve a Williams csapatot a Martini szponzorálta, így ebben nem volt hiány 🙂 Kár, hogy a szedett gyógyszerem miatt megkóstolni se tudtam 🙁

A vacsora a Spoon hajón volt, szuper kilátással. Gianni tartott előtte egy kis kedvcsinálót az italokhoz, Király Viktor pedig a koncertjéhez 🙂

Spoon hajó Martini racing

Király Viktor Martini racing

Az ételeket jó gasztroblogger módjára szorgalmasan dokumentáltam 🙂 Azt kell mondanom, hogy nagyon jól főznek, nálam 5 csillagosak a kóstolt ételek!

Spoon Martini racing menü

Spoon előétel

Spoon főétel

Spoon desszert

 

Ezután a Kioskban tartották a Pre-race koktélpartyt. Itt sajnos eléggé felerősödött a tömegiszonyom, így lemaradtam a Király Viktor élő koncertről és a lufis meglepiről is.

 

Vasárnap indultunk a Hungaroringre. Én még sosem voltam ott. Persze rengeteg ember várakozott a kapuknál, a hétvégén a taxisok is jól jártak…

Hungaroring taxi

Hungaroring Martini racing

Mi a fedett Super Gold tribünön kaptunk helyet, így szerencsére pont jó volt az idő az amúgy nagy meleg ellenére.

Hungaroring Super Gold tribun belépő

Hungaroring Super gold tribün

A Martinisektől kaptunk még ülőpárnákat és egy cuki hűtőtáskát, megpakolva kajával és innivalóval 😀 Extra jófejség!

Martini racing

Martini racing

Éppen a boxutcával szemben ültünk, kicsit jobbra tőlünk a rajtkockák…

Hungaroring

Kicsit furán éreztem magam, hogy egy ilyen versenyen elalvósra “pazarolják” ezt a jó helyre szóló jegyet, de aztán kiderült, hogy nem voltam a F1-tudatlanságommal egyedül (de legalább nem aludtam el! :D)

itt mennek egy mínusz egyedik kört a versenyzők

Hungaroring

az ott egy zongora – pedig zongoraverseny nem volt… 😀

Martini racing zongora

Szerintem nézni a futamot talán jobb nem ezen a szakaszon, mert így egy szempillantás alatt továbbszáguldottak az egyenes részen az autók, illetve az épületek baromira felhangosították az amúgy sem halk zajokat (füldugót érdemes lett volna vinni).

Öt perccel a verseny vége után (eredményhirdetés még nem volt), már ennyi ember nyomult kifelé, aki mind haza akart jutni…

Hungaroring

Hungaroring

 

 

Ez az egész olyan élmény volt, amiben amúgy biztos nem lenne részem, köszönöm szépen a meghívást a Martininek és az Ogilvy-nek!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Felrázva, nem keverve – érdekességek a Martiniről

érdekességek a Martiniről

 

Szereted a Martinit? És mit tudsz róla?

 

A  vállalatot 1847-ben 4 piemonti kereskedő Clemente Michel, Carlo Agnel, Carlo Re és Eligio Baudino alapította. A cég Turinban került bejegyzésre, mint vermut készítő üzem.

1851-től az alapítók már egy borkereskedőt – Alessandro Martinit és egy könyvelőt – Teofio Solat is alkalmaztak. Nem úgy tűnt, hogy az alapítók komolyabb terveket szőttek volna a jövőre nézve, ezért mikor az 1860-as években sorra elhaláloztak, Martini és Sola megalakították a Martini, Sola &Cia vállalatot 1863-ban. Bár ez a dátum szerepel a mai palackokon, a történet mégis onnantól igazán izgalmas, amikor abban az évben Luigi Rossi is csatlakozott a céghez.

Martini Sola Cia

Luigi Rossi 1828-ban született. Hamar úgy döntött, hogy a saját lábán szeretne megállni, ezért borkészítést és herbológiát tanult, majd rövid gyakornokoskodás után saját üzletet nyitott. Gyorsan kiderült, hogy remekül értett a gyógynövényekhez, nagyon jó érzékkel keverte őket, így nem csoda, hogy Martini és Sola is felfigyeltek rá. Tehát 1863-ban jött létre az a felállás, amit ma is ismerünk.

Ez az együttműködés nagyon gyümölcsöző volt, Martini és Rossi azon a véleményen voltak, hogy a vermutnak kifinomultnak kell lennie. Míg Martini a jó kereskedő, energikus személyiség remek nagykövete lett a márkának, addig Rossi minden erőfeszítését a tökéletes vermut megalkotásába fektette.

Az üzlet olyannyira beindult, hogy két évvel a együttműködés kezdete után már rangos díjat nyert a cég Dublinban, mely medál hatására alakult ki a márka címere, melyet az 1878-as párizsi fődíj megnyerése után annak alapján alakítottak ki.

1879 volt az az év, amikor a végleges viszonyok kialakultak. Sola ez évi halála után a cég Martini&Rossi lett.

Martini &Rossi

Luigi Rossi 1882-es halála után egyik fia, Teofilo csatlakozott a vállalathoz.

Erre a másodgenerációs időszakra a tengeren túli terjeszkedés volt jellemző. 1903-ra a Martini már 70 országban volt elérhető. Ezután nem sokkal, 1905-ben Alessandro Martini meghalt.

1922-ben egyszerűsítették a cégnevet a ma is ismert Martini-re, viszont népszerűségük továbbra is elismerésre méltó volt.

Mikor a harmadik generáció átvette a vezetést, a logó is megújult, de a népszerűség maradt.

A második világháború során súlyos veszteségek érték a céget, a német üzem teljesen megsemmisült, és a turani üzemet is ki kellett üríteniük. Az anyagi kár is jelentős volt.

A világháborúk után újra lassú növekedésnek indultak, és jutottak újra oda, hogy kifinomult márkaként tekintettek rájuk. A 60-as években Andy Warhol volt a megbízott plakát készítőjük és elindultak a televíziós reklámjaik is.

Andy Warhol Martini plakát

A Bacardi-Martini csoport 1993-ban alakult, a két cég összeolvadásából.

 

A 16-18 %-os alkoholtartalmú Martini tulajdonképpen kész koktél, hiszen nagyobb rész vermut és kisebb rész gin keveréke alkotja.
 

Azt mindenki tudja, hogy mi James Bond kedvenc itala: a vodka-martini felrázva, nem keverve. De miért? Ian Fleming regényeiben Bond még egy Vesper Martini nevű koktél ivott: gin, vodka és fehérbor keverékét. Az első James Bond-filmet viszont egy vodkagyár is támogatta, cserébe pedig a gin elhagyását kérték az egyértelműbb reklám érdekében. A Skyfallban egy másik támogató miatt néhány sört is legurít.

Bond összesen 44 nőt vitt ágyba, akiknek a kétharmada a légyottot megelőzően vagy követően az ügynök életére tört. Nem csoda, hogy 114 pohár italt kellett ledönteni a feszültség oldásához a filmsorozatban, amihez a könyvekben még napi 70 szál cigi is társult.
 

 

Bonddal ellentétben Somerset Maughman, az Oscar-díjas A burzsoázia diszkrét bája című filmből keverve itta és megtanulhattuk tőle, hogy a száraz Martinit kortyolgatni kell, mint a pezsgőt, egyébként prolinak néznének bennünket.

 

Az arányok változhatnak ugyan, de az igazi Martini 1 rész gin és 5 rész vermut elegye. Winston Churchill – az ital egyik rajongója – érdekesen arányította, állítólag egy pohár hideg gint fogyasztva rátekintett a vermutos üvegre. Tudott élni. 🙂

 

Hallottál már a Martini-diétáról?

Robert Cameron diétája nem mondható éppen méregtelenítőnek 🙂 De szerinte gyorsan eredményez látványos fogyást. Szerinte a napi elfogyasztható szénhidrátmennyiséget 60 gramm alá kell szorítani, mert a felesleg zsírrá alakul, de a fehérjék és a zsírok fogyasztása megengedett, mert teltségérzetet okoznak. Mivel az alkoholos italok minimális szénhidrátot tartalmaznak, így megfelelnek a diéta előírásainak, így azok is tartani tudják, akik gyakran járnak partykra, társaságba. Persze nem a Martini a fő alkotóeleme az elfogyasztandó dolgok listájának, de egy-egy pohár megengedett.

 

Ezeket kóstold meg:

A Vodka Martini (6 cl vodka, 3 cl száraz vermut keveréke, citromolaj permettel) a vodkakedvelők egyik alapitala, de az ízesített Vodka Martinik is egyre népszerűbbek.

Külföldön sokan desszert helyett fogyasztják a csokis Martinit, ahol ízesített vodka veheti át a sima vodka szerepét, és a poharakat csokiöntettel, csokireszelékkel díszítik. 

Ha Dél-Kaliforniába visz utunk, mindenképpen próbáljuk ki a Tomatinit, ahol vodkát és tequilát kevernek paradicsomlével.

Az egyik legkülönösebb Martini-koktél a Cuke, amit magyarra talán Ubitini-nek fordíthatunk. Alapja a Hendrick’s Gin, mely egy skót ginfajta uborka és rózsa ízesítéssel. Ha ilyen gint kapnánk, keverjük száraz vermuttal (15 rész gin, 1 rész száraz vermut arányban), és díszítsük papírvékony uborkaszeletekkel, majd a nyári melegben képzeljük magunkat egy kellemes függőágyba a tengerpartra. 🙂

 
 
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
 

 

A martini kortyolásához pedig küldök egy jó kis Pink Martini számot, amire egyik kedvenc táncospárom, Terry és Cecile táncolnak. 🙂

 

Aki szereti a Martinit, kíváncsi a Daige divatbemutatójára és Király Viktor élő koncertjére, annak szombaton, 2016. július 23-án itt a helye a KioskbanFormula 1 – Verseny előtti koktélparty a Martinivel

 

 

Forrás:

www.ogilvy.com

http://www.alcademics.com/2013/08/vintage-martini-ads-by-andy-warhol.html

http://www.siphigh.com/2013/11/five-james-bond-cocktails.html

http://www.life.hu/kult/20151110-amit-meg-nem-tudtal-james-bondrol-kulonleges-erdekessegek-a-007-esrol.html

http://vs.hu/magazin/osszes/amit-eddig-nem-tudott-james-bondrol-1210#!s1

http://www.mindmegette.hu/razva-vagy-keverve-a-martini-39581

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!