Konyhalál

Fahéjas-aszalt szilvás marcipángolyó

fahéjas-aszalt szilvás marcipángolyó

 

A marcipán, az aszalt szilva és a fahéj igazi télies, ünnepi hangulatot, ízvilágot varázsol a konyhánkba. És ha már ünnep, nem egy hátrány, hogy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Mondjuk ez egy sima hétköznapon meg duplán fontos 🙂

Érdemes kisebb golyókat formázni, mert elég intenzív az íze. Kis bonbonkapszlikba csomagolva akár ajándékba is adhatjuk.

 

Hozzávalók:

7 dkg aszalt szilva

25 dkg marcipán

egy csapott kk fahéj

3 dkg darált dió

 

Elkészítés:

Az aszalt szilvát apróra daraboljuk, majd a marcipánnal és a fahéjjal alaposan összegyúrjuk.

A masszából golyókat formázunk és meghempergetjük darált dióban.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

fahéjas-aszalt szilvás marcipángolyó

Marcipános almatorta

marcipános almatorta

 

Csak összekevered, rádobálod az almát és mehet is a sütőbe.

Egyszerű őszi édesség, a marcipánnak köszönhetően némi kis plusz csavarral!

 

Hozzávalók:
50 dkg alma
10 dkg marcipán lereszelve
fél citrom leve és reszelt héja
125 g vaj
3 tojás
fél vanília kikapart magja
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
késhegynyi fahéj
esetleg pár csepp mandulaaroma (átlátszó)

 Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, nyolcadokra vágjuk és megforgatjuk citromlében.
A vajat a cukorral és a reszelt marcipánnal kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, sót és a tojásokat. Én pár csepp mandulaaromát is tettem bele, hogy jobban érződjön a marcipáníz.
A liszt, sütőpor és fahéj keverékét hozzáadjuk a tojásos masszához.
Kivajazott, kilisztezett formába öntjük és elrendezzük a tetején az almákat.
180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Másnapra az almák zsugorodhatnak egy picit, így érdemes a tálalás napján megsütni.
A kis almákat színezett hamis marcipánból és némi gumicukorból (levelek) készítettem.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

 

marcipános almatorta

marcipános almatorta

marcipános almatorta

marcipános almatorta

 

Forrás: http://kajapiazongora.blog.hu/2012/03/26/marcipanos_almatorta_recept

 

Szőlős-marcipános pite

szőlős marcipános pite

5 perces mennyei édesség alig néhány hozzávalóból!

Igazi őszi sütemény finom szőlővel és marcipánnal, csak jó lehet!

 

Hozzávalók: 

1 csomag leveles tészta

1 kg fehér csemegeszőlő

20 dkg marcipán

2-3 ek vaj (kihagyható – én nem használtam)

2-3 ek porcukor

 

Elkészítés:

A tésztára rátesszük a szőlőszemeket, megszórjuk porcukorral, ráreszeljük a marcipánt és meglocsoljuk olvasztott vajjal.

170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

szőlős marcipános pite
szőlős marcipános pite
szőlős marcipános pite

Forrás: http://www.rtlklub.hu/cikk/286249

Marcipán ízű szívkeksz lánybúcsúra

Szívjeksz lánybúcsúra ajándék

 

Ha a nászajándékot/lánybúcsús ajándékot személyesebbé szeretnéd tenni, süss kekszeket a pár monogramjával!

 

Hozzávalók:
75 g szobahőmérsékletű vaj
100 g cukor
1 tojás
1 teáskanál mandulaaroma (átlátszó)
275 g liszt
1 kk sütőpor
1 kk só
piros ételfesték

 

Elkészítés:
Robotgéppel habosra keverjük a vajat, majd jól elkeverjük benne (kb 2-3 percen keresztül) a cukrot is.
Ezután jön a tojás, majd az aroma és a színezék.
A liszt, sütőpor és só keverékét hozzáadjuk a vajas részhez.
Légmentesen lefedve kb 1 órára a hűtőbe rakjuk, majd kinyújtjuk – itt újra be lehet tenni a hűtőbe-, majd kiszúrjuk – itt újra hűtjük kb 10 percet. (Én csak az elején hűtöttem, de hűtéssel jobban tartja a formáját.)
170 °C-ra előmelegített sütőben 8-12 percet sütjük vigyázva, hogy nehogy túlsüljön a széle.
Légmentesen becsomagolva 1 hónapig eltartható.
Amikor még meleg, akkor raktam rá a formázható csokiból előre megformázott betűket, így enyhén megolvad, rá lehet a kekszre kicsit nyomni és odatapad.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

Szívkeksz lánybúcsúra ajándék

Monogramos szívkeksz ajándék lánybúcsúra

Szívkeksz ajándék lánybúcsúra, ajándék eskúvőre

Szívkeksz

Szívkeksz ajándék lánybúcsúra

Marcipán ízű szív keksz

 

 

Forrás: http://tortadiszites.blogspot.com/2012/04/tokeletes-keksz-receptje.html

Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt

hamis marcipán

 

Szerintem sokan vagyunk, akik imádjuk a marcipánt. De sajnos a mandula ára miatt ez nem túl olcsó édesség.

De most pár hozzávalóból kb. 10 perc munkával készíthetünk az igazihoz nagyon hasonló ízű (akinek nem mondtam meg, azt gondolta, hogy igazi marcipánt eszik ) hamis marcipánt.

Volt már erről egy bejegyzésem vállalhatatlan fotóval, ott szaloncukor készült belőle karácsonyra. Azóta számtalanszor elkészítettem, pl. ez került az anyu-tortára, a nyuszi muffinra bevonatként és a pöttyös piskótatekercsbe töltelékként is, ebből készültek kis almácskák a marcipános almatortára. De Anyu már mondta, hogy vihetnék haza csak úgy, tömbben is, nem is kell sütni hozzá feltétlenül 🙂

Aki – velem együtt – a pénzügyei területén megfontolt, spórolós és igyekszik olcsóbban kihozni azt, amit lehet, annak ez egy nagyon jó alternatíva lehet. A marcipán ára esetében én is felszisszenek néha, úgyhogy nagyon örültem, amikor rátaláltam erre, kb 60 dkg-nyi “marcipánunk” lesz 500 Ft-ból, megéri, ugye? 🙂 És az olvasói visszajelzések alapján az ár egyáltalán nem megy a minőség rovására, a többség nagyon szereti, gyönyörű torták képeit küldték nekem ennek a receptnek a felhasználásával.

Nem mellesleg időközben kiderült, hogy mandulaallergiám van, így ezt büntetlenül fogyaszthatom, míg az igazi már nem ajánlott.

 

Hozzávalók:

1 dl tej

35 dkg cukor

10 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12,5 dkg vaj/margarin

2 tk átlátszó mandulaaroma

gyúráshoz:

porcukor és keményítő kb. fele-fele arányban

 

Elkészítés:

A tejben a cukrot addig főzzük, amíg el nem olvad.

Ezután több részletben felváltva adagoljuk a kétféle lisztet, folyamatos kevergetés mellett. A végén egész sűrűn folyós lesz és “puffogni” fog. Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda.

A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat/margarint és a mandulaaromát. Ettől egy kissé meglágyul a masszánk. Ha nem beburkolni (tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára), hanem bevonni (mint egy krémmel) szeretném, akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül, nem recés késsel szépen el lehet egyengetni. Ha kihűl, szilárdul rajta a massza. Még melegen lehet pl. piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.

 

Hamis marcipán

 

Várunk, míg lehűl és utána a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Itt keményedik, szilárdul, de azért nem lesz olyan gyúrható állagú, mint a marcipán. Ehhez keményítő és porcukor kb. fele-fele keverékével kell átgyúrni, ez attól függően változhat, hogy mennyire lett lágy a masszánk hűtés után, illetve a készítendő figurák, díszek milyenségétől.

Ételfestékkel jól lehet színezni, legegyszerűbb akkor, amikor a mandulaaromát is beletesszük, még folyékony állapotában. De lehet utólag is, akkor alaposan össze kell gyúrogatni, hogy egyenletes színt kapjunk. Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni, ezek a kis rózsák is így készültek.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is itt 🙂 és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Hamis marcipán

 

hamis marcipán

 

 

 

 

Forrás: http://florakonyha.blogspot.hu/2011/12/hamis-marcipan.html

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!