Konyhalál

Frissítő málnás pite

málnás pite

 

Végre itt a málnaszezon. Szüleim kertjében szerencsére minden nap bőven lehet szedni belőle, ezért is döntöttünk úgy, hogy legyen valamilyen málnás süti. És ha már nyár, legyen a süti könnyed, frissítő. Így esett a választásom a korábbi citromos süti átvariálására, végül is csak málnát raktunk bele pluszban, így megmaradt a fanyar citromossága és hozzá jött a málna kicsit pikáns íze, hmm, ki kell próbálnotok!

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt

22,5 dkg vaj

30 dkg cukor

4 tojás

2 citrom

20 dkg málna

1 csipet só

kb fél dl tej

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, 12,5 dkg vajjal, 10 dkg cukorral, csipet sóval összemorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást és néhány evőkanál tejet, hogy összeálljon. Ha gyorsan összegyújrtuk, betesszük a hűtőbe egy fél órára.

Egy citrom lereszelt héját, a 2 citrom levét, a 20 dkg cukrot, 3 tojást, 10 dkg vajat és a málnát egy botmixerrel összedolgozzuk.

Egy normál méretű tepsit kivajazunk, a tésztát kinyújtjuk, beletesszük és villával megszúrkáljuk.

200 C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.

Ráöntjük a málnakrémet és tovább sütjük 20-25 percig, amíg már némileg összeáll a tetején.

Teljesen kihűlve szeleteljük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

málnás pite

málnás pite

málnás pite

 

 

Kókusztejes chia puding málnával

chia puding

 

 

A chia mag már régóta izgatta a fantáziámat. Egy csomó jó dolgot írnak róla, mint például hogy nagyon jó fehérjeforrás, telítettségérzetet ad, csökkenti az étvágyat, gluténmentes, magas a kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma, csökkenti a koleszterinszintet és az érrendeszeri megbetegedések rizikóját (bár ezek nem 100 %-osan bizonyítottak), de igazából engem csak úgy érdekeltek ezek a fura kis fekete magok, melyek a folyadék hatására megduzzadnak és megpuhulnak, muszáj volt kipróbálni 🙂 

Úgy önmagában a kókusztej+chia mag kombo nem ízlett, kis cukorral már igen, sok málnával meg nagyon igen! 🙂

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes.

 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

400 ml kókusztej

5 ek chia mag

1-2 ek nyírfacukor (vagy kristálycukor)

200 g málna

Beszerzés: kókusztejet olcsóbban az Aldiban láttam, egyébként az ázsiai élelmiszerboltokban tutira kapható, chia mag főként bioboltokban található vagy interneten rendelhető. Ebből 100 g-ot én olyan 800 ft körül vettem (biztos lehet olcsóbban is), viszont kevés fogy belőle egyszerre.

 

Elkészítés:

A kókusztejet, chia magot, cukrot összekeverjük és 8 órán keresztül (de minimum másfél órán át) a hűtőben tároljuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük.

A végén hozzákeverjük a málnát. Ki lehet próbálni szederrel, ribizlivel vagy eperrel is.

A végeredmény egy pudingszerű édesség lesz, nekem annál kicsit azért folyósabb lett, de olyan remegős állagú.

 

 

Ha további gluténmentes ÉS laktózmentes édességekre vágysz, próbáld ki ezeket is:

egyszerű gesztenyetorta

banánpalacsinta, avagy paleocsinta

banánkenyér

barackos-mákos-hajdinás nassolnivaló

gluténmentes mákos muffin

 

 

Játssz Netpincér kuponokért vagy rendelj féláron! Részletek: itt

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

chia puding málnával

Chia puding málnával

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/chia-puding-malnaval

http://www.nosalty.hu/ajanlo/chia-mag-legujabb-szupersztar

 

 

Svéd málnás brownie

svéd málnás brownie

 

Huh, ez brutál finom!

Ezek a svédek tudnak valamit … 🙂 Próbáltam már svéd citromtortát és kis csalással svéd mandulatorta helyett svéd diótortát, sőt svéd burgonyát is. Mindegyik eszméletlen jó. Ennek meg olyan hülye neve van – svédül kladdkaka – hogy már csak emiatt is “muszáj” volt elkészítenem. Nem tudom, hogy a svédek málnával eszik-e, de ha Nektek is lapul egy adag a fagyasztóban, nehogy kihagyjátok belőle! Persze a natúr változat is nagyon jó, fagyiimádóknak vaníliafagyival fogyasztandó!

 

Hozzávalók:

30 dkg cukor

15 dkg vaj

2 tojás

15 dkg liszt

1 csipet só

4-5 ek jó minőségű kakaópor (cukrozatlan)

10 dkg málna

 

Elkészítés:

A vajat felmelegítjük (nem forróra, csak langyosra). A cukorral alaposan elkeverjük, amíg a cukor fel nem olvad benne.

Hozzákeverjük a tojásokat, majd a sót, kakaóport és a lisztet is.

Sütőpapíros formába (kb. 20×20 cm-esbe) öntjük. Megszórjuk málnával.

170 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük (ha megmozgatjuk, már ne “hullámozzon” a teteje, de belül még jó “szaftos” legyen).

 

 

További brownie receptek a blogon:

céklás brownie

gesztenyelisztes-nyírfacukros brownie

gesztenyés-mandulás brownie

konyakmeggyes brownie

és volt egy KözösKedd brownie forduló is sok-sok blogger szuper receptjeivel.

 

 

Ne maradj le semmiről, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához!

 

 

svéd málnás brownie kladdkaka

svéd málnás brownie kladdkaka

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/kladdkaka-brownie-svedul

 

 

 

Túrós-málnás rétes

Túrós málnás rétes

 

Életem első rétese! 🙂

Egész jól sikerült … a rétesre is azt hittem, hogy valami bonyolult dolog – már persze ha én csinálnám a tésztát is, akkor valószínűleg tényleg az lenne, de szerintem ez soha nem fog kiderülni számomra -, de kész tésztával tényleg csak a tölteléket kell összekeverni, lekenni a tésztákat, tekerni és sütni. Szóval a bátortalanoknak is ajánlom! 🙂

Természetesen lehet málna nélkül, csak túrósan is készíteni vagy más gyümölccsel – én a piros, fanyar gyümölcsöket ajánlom, mint a ribizli vagy a meggy, ezek a töltelék színet is nagyon feldobják.

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

1 csomag rétestészta (8 lap)

0,5 kg túró

2 tojás

4-5 ek cukor

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

2-3 ek zsemlemorzsa

10 dkg olvasztott vaj

2 marék málna (lehet fagyasztott is)

 

Elkészítés:

A túrót összekeverjük a tojással, cukorral, csipet sóval és a reszelt citromhéjjal.

Egy tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és az asztalra fektetjük.

Ráterítünk egy réteslapot, ecsettel megkenjük olvasztott vajjal (nem kell vastagon, de érje nagyjából mindenhol a vaj). Ráterítjük az alsó lapra a következő tésztát, azt is megkenjük vajjal és így tovább a 4. lapig. Ezt már nem kell megkenni. Nem baj, ha közben esetleg elszakadozik kicsit egyik-másik lap, a többi össze fogja tartani a rétesünket.

Az egyik széléhez közel (olyan kb. 5 cm-re) szórunk némi zsemlemorzsát, erre egyenletesen elosztjuk a túrót (a fél kg felét), a tetejére is szórunk zsemlemorzsát, majd rádobáljuk a málnákat.

A konyharuha segítségével viszonylag szorosan feltekerjük a tésztát.

Sütőpapíros tepsire helyezzük (a tészta szabad széle lefelé legyen). Megismételjük ugyanezt a tészta és a töltelék másik felével is.

200 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nekem ez kb 20-25 perc volt.

Még forrón megkenjük kis olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt! 🙂

 

 

túrós-málnás rétes

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/turos-retes-reteslapbol

 

 

Limonádé jégkockába zárt gyümölcsökkel

Limonádé jégkockába zárt gyümölcsökkel

 

 

A nyár egyik újra felfedezett kedvenc hűsítő itala a limonádé.

Nem is kell hozzá más, mint víz, citrom, esetleg cukor. Vagy mégis lehet kicsit variálni?

Nagyon egyszerűen feldobhatjunk ízre és küllemre is, ha jégkockába fagyasztott különféle gyümölcsökkel tálaljuk. Így egy csapásra a hűtés is meg van oldva.

 

Hozzávalók:

gyümölcsök, nálam málna, meggy és liofilizált, azaz fagyasztva szárított áfonya volt éppen

citrom

esetleg cukor (én savanykásan szeretem, nem tettem bele)

 

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet a jégkockákhoz. Ez azért kell, mert így átlátszóbb lesz a jégkockánk, forralás nélkül pedig kevésbé.

Belepakoljuk a gyümölcsöket a jégkockatartóba, felöntjük a forralt vízzel.

Fagyasztóba rakjuk és várakozunk, amíg megfagy.

Ha kész, citromlevet facsarunk vízbe. Ki hogy szereti, kb 1 citrom leve menjen 1 liter vízbe.

Ezután jöhetnek a jégkockáink. Az áfonyának nagyon agresszív színe van, rögtön mélybordóra színezi a limonádé körülötte levő részét, szerintem szuperül mutat!

 

 

Konyhalál Facebook oldal itt! 🙂

 

Limonádé jegbe zárt gyümölcsökkel

 

Limonádé jégkockába zárt gyümölcsökkel

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!