Konyhalál

Narancsos mákgolyó sütés nélkül

narancsos mákgolyó

 

Mák, narancs, fehér csoki… Ezek adják az ízét ennek az elegáns, fekete-fehér golyónak. Ugyanúgy, mint a többi sütés nélküli golyós édességet, szintén nagyon egyszerű elkészíteni.

 

Hozzávalók:

15 dkg darált háztartási keksz

5 dkg darált mák

1 narancs leve és reszelt héja

2 púpozott teáskanál mascarpone

a bevonáshoz:

10 dkg fehér csoki

pici darált mák

 

Elkészítés:

A darált kekszet, mákot, a narancs héját és levét egy tálba tesszük, és annyi mascarponet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.

Diónyi gombócokat készítünk belőle és sütőpapíros tálcán a hűtőbe rakjuk.

A bevonáshoz fehér csoki 3/4-ét megolvasztjuk vízgőz felett vagy mikróban. Ha mikróban olvasztod, 15 mp-enként vedd ki, keverd át, mert könnyen megéghet! A maradék csokit apró darabokra törjük és hozzákeverjük, amíg az is el nem olvad. Ez a termperálás, ezáltal lesz roppanós és fényes a csokink.

A golyók egyik felét bemártjuk a csokiba, a pucér felükkel a sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk őket (csak azért kell a sütőpapír, mert arról könnyen lejön az esetleg lecsöppent csoki, ha simán a tálcára rakjuk, esetleg “odanőhetnek” a golyók). Még a csoki dermedése előtt megszórjuk kevés darált mákkal.

Tálalásig a hűtőbe tesszük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

narancsos mákgolyó

narancsos mákgolyó

 

 

Gőzgombóc tojásmentesen

Gozgomboc tojasmentes

 

Próbáld ki te is a bajorok desszertjét!

Nekem kb tavalyig kimaradt az életemből a gőzgombóc. Aztán egyszer valamelyik boltban le volt akciózva a mirelit pultban, kipróbáltam és nagyon ízlett. Utána már motoszkált a fejemben, hogy meg kellene nekem is csinálnom, de nem szereztem be hozzá megfelelő eszközt (pl egy szűrőt), meg amúgy is, olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Aztán utánanéztem és nincs benne semmi extra és elsőre abszolút jól sikerült. 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

3 dl tej

5 dkg olvasztott vaj

csipet só

egy citrom reszelt héja

kb 8 ek szilvalekvár (vagy másmilyen savanykás, keményebb lekvár)

4 ek darált mák

4 ek cukor

 

Elkészítés:

A meleg tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet, olvasztott vajat, citromhéjat hozzáadjuk és elkezdjük összegyúrni.

Ha szép, fényes, egynemű a tészta, kelni hagyjuk kb 40 percig.

Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk, a közepébe lekvárt teszünk és alaposan lezárjuk, hogy ne tudjon esetleg kifolyni. Pihentetjük egy negyed órát még.

Vizet forralunk és egy kiolajozott párolóbetétbe, szűrőbe tesszük a gombócok egy részét (ahogy fér, ne legyenek egymáson). Fedő alatt pároljuk kb 10-15 percig.

Ha a gombócok elkészültek, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal. Lehet mellé egy hígabb vaníliapudingot/öntetet is kínálni.

 

Tudtad, hogy van Magyaroszágon is gőzgombóc fesztivál Geresdlakon?

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://katakonyha.blogspot.hu/2009/06/nagy-vegetarianus-kihivas-i-gozgomboc.html

 

Lisztmentes mákos-almás sütemény (paleo)

lisztmentes mákos almás paleo sütemény

 

Egyszerű, zamatos, nedves tésztájú lisztmentes sütemény gluténmentes diétázóknak, paleozóknak vagy azoknak, akik csak úgy szeretnének egy jó sütit enni.

Egyre többen követik a paleo étrendet, vannak rá elméletek, hogy miért jó, amiben az emberek vagy hisznek vagy nem, de azt hiszem, az a lényeg, hogy aki csinálja, valamiért jobban érzi magát tőle (ha nem így lenne, gondolom, nem csinálnák). Én a lisztmentessége miatt találtam erre a receptre, mert ez egy olyan gluténmentes sütirecept, amihez szerencsére nem kellenek különleges (és drága) lisztek.

 

Hozzávalók:

20 dkg darált mák

3 alma

1 citrom lereszelt héja

2 tk szódabikarbóna

10+1 tk nyírfacukor (ha nem paleozol, lehet kristálycukor is)

2 tk fahéj

2 tojás

 

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. 1 tk nyírfacukorral és a fahéjjal összekeverjük.

A tojásokat kézi habverővel enyhén felverjük (sárgáját és fehérjét együtt).

Hozzákeverjük az almát, a mákot, cukrot, szódabikarbónát.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C*ra előmelegített sütőben kb 35 percig sütjük.

Nem igazán emelkedik meg a süti, szóval ne erre várjatok a sütésnél 🙂

 

 

Próbálj ki még több lisztmentes édességet, például a banános paleocsintát, a banánkenyeret, a banános nutellafagyit és az egyszerű gesztenyetortát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

lisztmentes mákos almás paleo süti

gluténmentes mákos almás paleo süti

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/makos-almas-paleo-suti

Mákos-citromos-marcipános bonbon

Mákos marcipános bonbon

 

A házilag készített bonbonokkal az a bajom, hogy a legtöbben van  olyan hozzávaló, ami hűtést igényel. Ez most végre nem olyan, csupa tartós dologból áll, de annyira finom, hogy a bonbon tartósságát lehet, hogy nem lesz időtök tesztelni! 🙂

 

Hozzávalók:

mennyiségeket hozzávetőlegesen  írok, de mindenki ízlése szerint tegyen bele

marcipán (ha házilag szeretnél olcsó hamis marcipánt készíteni, katt ide a receptjéért) 400 g

darált mák 6 ek

kandírozott citrom- vagy narancshéj (házilag így tudod elkészíteni) 15 dkg

étcsoki 20-30 dkg

 

Elkészítés:

A marcipánhoz adjuk az apróra vágott citromhéjat és a mákot. Annyit tegyünk bele, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.

Golyókat formázzunk belőle.

Itt két lehetőség van

– mákba hempergeted és már kész is

– csokiba mártogatod. Én ezt választottam, vízgőz felett felolvasztottam a csokit, temperáltam, hogy szép fényes és roppanós legyen,  mártogattam a golyókat, alaposan lerázogattam róluk a felesleges csokit, hogy szép, vékony legyen a burok, majd sütőpapírra tettem, megszórtam csini színes szórócukrokkal és vártam, hogy megdermedjen. És vártam. És vártam. És cs@szett teljesen visszaszilárdulni! És akkor eszembe jutott, hogy jártam már így egyszer és talán akkor is Aldi-s csoki volt, de már ebben nem vagyok biztos. Nem volt mit tenni, ha csomagolni akartam, márpedig akartam, akkor a szép csokiburkomat meg kellett hempergetnem mákban. Persze a csoki egy újabb plusz ízt ad hozzá, de a közben levő mókát azért leegyszerűsítettem volna … 🙂

Karácsonykor szépen becsomagolva szaloncukor helyett is rakosgathatjuk a fára.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem!

 

Mákos citromos marcipános bonbon

 

 

 

Meggyes-mákos clafoutis (tejespite)

meggyes-mákos clafoutis tejespite  

 

 

Nagyon egyszerű, csak összekeverős sütemény meggyel és mákkal. Ez a kettő együtt nyerő páros!

A süti állagát úgy kell elképzelni, mint a sült pudingot, tehát nincs “tészta”, csak egy jó sűrű, de nem folyós, összeállt krém. Miután kihűlt, nagyon szépen lehet szeletelni és szállítani is, nem morzsálódik, nem maszatol.  

 

Hozzávalók:

100 g finomliszt

100 g darált mák

350 g magozott meggy

3 dl tej

125 g natúr joghurt

30 g olvasztott margarin

3 tojás

120 g cukor

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só

fahéj ízlés szerint (én kb fél teáskanállal tettem bele)

1 ek margarin a forma kikenéséhez  

 

Elkészítés:

Villával felverjük a tojásokat.

Hozzádolgozzuk a cukrokat, sót, tejet, joghurtot, margarint és fahéjat. Majd a mákot és lisztet is, kevergetve egynemű folyós masszát kell, hogy kapjunk.

Hozzákeverjük a lecsepegtetett meggyet is.

Kikenjük margarinnal a formát (nekem kb 25 cm átmérőjű, ennél lehet kisebb is, így nem lett túl magas).

Beleöntjük a tésztát.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.    

 

 

Nézd meg a banános és az epres tejespite receptját is!     

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is, ne maradj le egy bejegyzésről, receptről sem! 🙂  

 

Meggyes-mákos clafoutis tejespite       Szüleim 40. házassági évfordulójára készült nagyon béna 40-es számmal. Meggyes-mákos clafoutis tejespite   Itt még közelebbről a béna 40-es 🙂 Meggyes-mákos clafoutis tejespie házassági évfordulóra   Pont jó lett a gyűrű 🙂

Meggyes-mákos clafoutis gyűrű    

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/meggyes-makos-clafoutis            

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!