Konyhalál

Magos pogácsa

 magos pogi5

 

Ugye milyen szuper feliratom van? Mézeskalácsból! Sőt, van még másból is, de ezt egyelőre nem leplezem le, tesómtól, Gabitól kaptam karácsonyra 🙂

A pogik pedig szilveszterre készültek, akkor valahogy jobban csúszik a sós, mint az édes. 

 

Hozzávalók:

150 g natúr joghurt

125 g bryndza/túró

100 ml tejszín

1 tojás

1 cs szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss

320-350 g liszt

4 ek (tökmag)olaj

2 csapott tk só

100 g tökmag

1 csapott ek cukor

 

Elkészítés:

A joghurtot felmelegítjük egy csapott evőkanál cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a tökmagot majd csak a végén) és alaposan összedolgozzuk.

Kb. 5 órán keresztül hagyjuk kelni.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Lekenjük a tetejüket felvert tojással vagy megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőpapíros tepsiben hideg sütőbe rakjuk és 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C-on) megsütjük. Nálam kb. 20 perc alatt sült aranybarnára.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

magos pogi4

magos pogi3

 

magos pogi2

magos pogi1

 

Forrás: http://pakosztos.blogspot.hu/2008/12/tkmagos-pogcsa-mint-daubnerben.html

Sajtos-magos süti

image
 
 
Az egyik legfinomabb sós-sajtos süti! Ebből egy jó nagy adag lesz, de nem érdemes kevesebbel kezdeni, mert gyorsan elfogy, ezt megelőzendő pedig le is lehet fagyasztani a tésztát nyersen és készen, megsütve is. A különböző magokkal ne spóroljatok! 🙂 
 
Hozzávalók: 
40 dkg reszelt sajt
45 dkg vaj
66 dkg liszt
1 nagy doboz tejföl (325 g)
1 tojás
szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag
fokhagymás só
 
Elkészítés:
A tojás kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat (a sajtból kb 7 dkg-ot hagyjuk ki a tetejére). 
1 órát pihentetjük hideg helyen.
Kinyújtjuk kb 1.5 cm vastagra, csíkokra vágjuk, tojással megkenjük, megszórjuk magokkal és reszelt sajttal (a tésztájába is kerül reszelt sajt és magok is!).
200 °C-on 15-20 perc alatt kisütjük.
Ebből a mennyiségből kb 3 gáztepsivel lesz lesz. 
 
Egyéb édességet és sósságot A Facebook oldalamon is találsz! 🙂
 
 

image Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=14785

Sokmagvas ropogós

Húsvét hétfőre pikniket terveztünk már jóval a dátum előtt. Csak az időjárás kicsit mást tervezett. Mi meg kezünket ökölbe szorítottuk és középső ujjunkat kecsesen felmutattuk, lett belőle indoor piknik 🙂 
Kellett valami sós rágcsa, kerestem sajt nélküli receptet, mert sajtot elfelejtettem venni. A sok magtól nagyon jó ropogós lesz. Én a megadott mennyiségeket harmadoltam, így is épphogy befért egy gáztepsibe.

Hozzávalók:
15 dkg lenmag
20 dkg szezámmag
15 dkg földimogyoró felaprítva
50 dkg liszt
10 dkg vaj
0,5 dl olaj
fél csomag sütőpor
1 ek só (nálam fokhagymás só volt)
kb 2 dl sör (én sör helyett több tejfölt tettem bele)
1-2 ek tejföl

Elkészítés:
A lisztet, sütőport, sót és a magokat összekeverjük.
Hozzáadjuk a vajat, olajat, tejfölt és sört és jól összegyúrjuk. 
A sört óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen a tészta.
Kb. fél cm vékonyra nyújtjuk és csíkokra vágjuk.
Sütőpapíros tepsiben 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben egy picit megnőnek.

“tálalási javaslat” a la Móni 😀

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sokmagvas-ropogos

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!