Konyhalál

Virágos linzertekercs-torta

virágos linzertekercs torta

 

 

A linzertekercs nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény és alig kell hozzá valami. Készült kakaós, zserbós és gesztenyés-narancsos töltelékkel is. Már régóta motoszkált a fejemben, hogy ezt ki kéne próbálni tortaként is. Eredeti elképzelés szerint csupaszon maradt volna, de végül úgy nem találtam elég mutatósnak. Így kapott Unidec burkolatot (ez egy marcipán ízű cukormassza burkolásra vagy figurakészítésre, készen lehet venni), aminek az íze jól passzolt a kakaós töltelékhez.

Ennél tésztaként ne pihe-puha piskótára számítsatok, hanem egy masszívabb linzertésztára, ami a kakaós tölteléktől egyáltalán nem maradt száraz. 

 

Hozzávalók:

tésztához:

40 dkg rétesliszt

25 dkg margarin vagy vaj

2 dl tejföl

1 csipet só

töltelékhez:

2 ek olvasztott vaj

8 ek cukor

2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

burkoláshoz:

3 dkg vaj

3 dkg porcukor

Unidec/marcipán/fondant

piros ételfesték

kakaópor

cukorgyöngy

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük.

6-felé osztjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket adag tésztát kb. fél cm vastagra. A kívánt méretűre vágjuk (pl egy tálat vagy tortakarikát kissé rányomunk, annak mentén szabad kézzel is könnyen vágható).

Sütőpapíros tepsire fektetjük, megkenjük kevés töltelékkel, erre jön a következő tészta, töltelék és így tovább.

 190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd letakarjuk a tetejét sütőpapírral és további 10 percig sütjük. (Úgy fog kinézni, mintha nem sült volna meg, de jó lesz!).

Megvárjuk, míg kihűl.

A vajat és porcukrot összekeverjük és egyenletesen vékonyan bekenjük a torta tetejét és oldalát is.

Porcukros deszkán kinyújtjuk az Unidecet (legalább ilyen nagy legyen az átmérője: torta átmérője + torta magassága + 3-4 cm).

Óvatosan rásimogatjuk a tortára. A szélét végigvágjuk késsel.

A faágakhoz kakaóporral, a virágokhoz piros ételfestékkel színezünk egy-egy kisebb darab Unidecet. Egy “faágat” végigvezetünk a torta alján, majd felfelé kissé “össze-vissza”. Nagyon enyhén benedvesítve lehet “odaragasztani”. Majd a virágokat is egy-egy ágra.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

virágos linzertekerecs torta

virágos linzertekercs torta

Reform linzer

Reform linzer

 

Itt a linzer egészségesebb változata! 

Nagyon könnyű elkészíteni és a szervezetünknek is “könnyű”, nincs benne fehérliszt, cukor, tej és tojás sem. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?), mikor barátnőm hozott belőle egy összejövetelre, elég nagy mennyiséget elpusztítottam belőle, mert nagyon finom!

 

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. tönköly)

10 dkg nyírfacukor

12,5 dkg margarin (lehet vajjal is készíteni annak, aki ehet tejterméket)

0,5-1 dl víz

1 tk fahéj

töltelékhez: cukormentes szilvalekvár

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összemorzsoljuk a margarinnal, majd apránként adagolva a vizet egy gyúrható tésztát készítünk. A felvett víz mennyisége függ a liszttől.

Letakarjuk a tésztát és 10 percre a hűtőbe tesszük.

3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Nekem nincs ilyen lyukas szaggatóm, úgyhogy egy fém kupakkal nyomtam lyukakat a csillagok közepébe.

180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíros vagy kivajazott tepsiben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűlt a tészta, kettőt tapasszunk össze lekvár segítségével.

 

Kóstoljátok meg a gesztenyés linzert is!

 

 

Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni! 🙂

 

 

Reform linzer

 

 

Forrás: http://www.receptmuves.hu/2011/07/linzer-tojasmentes.html

Gesztenyés-narancsos linzertekercs

geszenyes linzertekercs 5

 

 

A kakaós- és zserbós linzertekercs annyira finom és könnyen elkészíthető (ráadásul a tésztához csak 3-féle, általában otthon levő alapanyag kell), hogy ismétlésért, sőt újabb variációkért kiáltott. Én ezt a kiabálást meghallottam 🙂 és mivel egyik munkatársam folyton gesztenyés sütiért nyaggatott (értsd: naponta: “Hoztál gesztenyés sütit?” :D), így most gesztenyés-narancsos változatban készítettem el. (Munkatársam véleménye szerint átment a “vizsgán”, jöhet a blogra! :)) Aki még nem kóstolta, a kakaósat se hagyja ki!

 

Hozzávalók:

tésztához:

40 dkg rétesliszt

25 dkg vaj vagy margarin

2 dl tejföl

1 csipet só

töltelékhez:

50 dkg gesztenyemassza

2 narancs lereszelt héja

kb 8 dkg vaj vagy margarin

ízlés szerint rumaroma vagy rum, esetleg narancslikőr

 

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a sóval és a tejföllel összedolgozzuk egy cipóba. 15 percig pihentetjük.

A gesztenyemasszát összetörjük villával a vajjal, rummal és reszelt narancshéjjal.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.

Megkenjük a gesztenyével és szorosan feltekerjük.

190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. Nem szabad megvárni, hogy barna legyen a tészta, fehér marad megsülve is.

Kis szikkadás után szépen szeletelhető.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

geszenyes linzertekercs 6

geszenyes linzertekercs 1

Kakaós és zserbós linzertekercs

linzer csiga

Én sem maradhattam ki a blogokon végigsöprő linzertekecs-lázból 🙂

A kakaós a blogolóknál egyértelműen mindenki kedvence volt, Gabriellánál találtam zserbósat is, ehhez épp volt otthon minden, úgyhogy ez lett a párja a kakaósnak. Hát, nálam is a kakaós lett a befutó, de a zserbós is szorosan ott liheg mögötte 🙂

Hozzávalók (2 rúdhoz):

tésztához:

40 dkg rétesliszt

25 dkg vaj vagy margarin

2 dl tejföl

1 csipet só

kakaós töltelékhez:

1 ek olasztott vaj

4 ek cukor

1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

zserbós töltelékhez:

4 ek sárgabaracklekvár

10 dkg darált dió

5 dkg cukor

1 kisebb citrom reszelt héja

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a tejföllel és a sóval összedolgozzuk egy cipóba. Két részre osztjuk és 15 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra. Az egyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk cukorral és kakaóval. A másikat megkenjük baracklekvárral, erre szórjuk a diót, cukrot és citromhéjat.

Szorosan feltekerjük a tésztákat és sütőpapíros tepsibe rakjuk (egy tepsibe a kettőt).

190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőnél 170 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Nem szabad megvárni, hogy megbarnuljon a teteje, fehér marad a tészta akkor is, amikor már megsült!

Kis szikkadás után nagyon szépen szeletelhető, omlós lesz a tészta.

Konyhalál Facebook oldal itt! 🙂

photo934

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!