Konyhalál

Tejszínes barackkrémleves

Tejszines barackkremleves

 

 

Használjuk ki még az őszi gyümölcsöket, főzzünk egyszerű és gyors levest! Ilyenkor már jobban esnek a teltebb ízek is, ha a levest tejszínnel dúsítjuk egy kellemesen krémes állagot kapunk.

 

Hozzávalók:

3 nagyobb őszibarack vagy nektrarin

3 ek cukor

1 csapott tk őrölt fahéj

2 dl Meggle Mesterkrém

4 dl víz

2 ek mazsola

1 citrom héja – ha túl édesnek találjuk, akkor facsarhatunk bele a levéből is

 

Elkészítés:

A barackokat meghámozzuk és kisebb kockákra daraboljuk.

A vízzel és cukorral együtt puhulásig főzzük.

Botmixerrel átpépesítjük.

Hozzáadjuk a citromhéjat, mazsolát, fahéjat és a Mesterkrémet (főzőtejszín) és összeforraljuk.

Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is.

Díszíthetjük szeletelt mandulával, aprított pisztáciával vagy tejszínhabbal.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

image

Nyári fejtettbab-leves

Fejtettbab-leves

 

Van, hogy nyáron is tartalmasabb levesre vágyunk, néhány palacsintával vagy valamilyen tésztával kiegészítve laktató ebéd lesz belőle.

Nem vagyok egy levesrajongó, meg a zöldségekkel sem vagyok nagy barátságban, de a bab azért jöhet 🙂 Van, hogy bevágok egy egész babkonzervet csak úgy, minden nélkül. Tudom, nem a gasztronómia csúcsa, de szerencsére nem vagyok gasztrosznob és hát a gasztrobloggerek sem ehetnek kizárólag lazacot és kaviárt (bár valószínűleg holnap pont azt fogok, de az majd egy másik történet lesz :)) Igazából ezt a levest is úgy szoktam enni, hogy a babokat hagyom a végére, hogy a jó falatok tartsanak legtovább. (Tudtátok, hogy ez állítólag a pesszimista hozzáállás? Ha elsőre megeszed mondjuk a kakaóscsiga közepét, akkor arra számítasz, hogy ezután is csak jobb lehet.  Ha azt hagyod a végére, akkor meg ugye pont fordítva. Nem tudom, ez mennyire igaz, még régen olvastam valahol.)

Szóval, a leves:

 

Hozzávalók:

1 ek zsír

3-4 közepes répa

40 dkg bab (fagyasztott is lehet)

20 dkg krumpli

1 közepes vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

2 szál zellerlevél

kb 10 szem bors

rántáshoz:

1 púpos ek zsír

4 ek liszt

1 gerezd fokhagyma

kis őrölt bors

1 tk pirospaprika

1 dl tejfől

apróra vágott petrezselyem

 

Elkészítés:

A megpucolt répát felkarikázzuk és a zsírban megdinszteljük.

A babot és a felkockázott krumplit hozzáadjuk és kicsit lefedve tovább dinszteljük.

Kb 2 liter vízzel felengedjük.

A vöröshagymát, paradicsomot és paprikát kétfelé vágva, plusz a zellerleveleket és borsot hozzáadjuk és kb fél órát főzzük, amíg meg nem puhul minden.

A rántáshoz a zsiron a lisztet folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.

Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, apróra vágott petrezselyem és tejföl. Vízzel felengedjük és simára keverjük.

A rántást hozzákeverjük a leveshez, végül összeforraljuk.

 

 

Ha szereted a babot, nézz körül az itteni recepteknél is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

fejtettbab-leves

 

 

Hideg meggyleves

meggyleves

 

Nem vagyok egy leveses típus, gyakorlatilag egész évben ellennék nélküle. De azért nyáron jól tud esni egy jó hideg gyümölcsleves. Készítettem már kivilevestbanános körtelevestcitromlevest habgaluskával, de az egyik legalapabb, nálunk leggyakoribb, a meggyleves eddig még kimaradt a blogról. Itt az ideje pótolni!

 

Hozzávalók:

40-50 dkg magozott meggy

2 ek cukor

1 ek főzős vaníliás pudingpor

kevés fahéj és szegfűszeg

1-2 ek citromlé

 

Elkészítés:

A meggyet egy liter vízzel, a fahéjjal és szegfűszeggel feltesszük főzni, amíg a meggy egy kicsit átfő.

A pudingporra szedünk pár kanállal a forró levesből, jól elkeverjünk, majd visszakeverjük a levesbe, így kissé besűrűsödik. Én nem szeretem sűrűn, ezért csinálom így (ez inkább kicsit “zselésebb” állagú), de ha te sűrűbben szereted, keverd el a pudingport tejben vagy joghurtban (a végén szintén hozzáadva forró levest, hogy ne legyen csomós).

Ízlés szerint savanyítsuk citromlével.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Meggyleves

 

 

Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel

sáfrányos kagylóleves

 

Különleges leves különleges alkalmakra.

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen recept szerepelni fog valaha a blogomon, ennek több oka is van:

  • nem igazán szeretem a leveseket, én még eddig csak gyümölcsleveseket csináltam
  • a kagyló sem tartozik a mindennapi étkeim közé, kb csak egy-egy tengerparti nyaralás idején találkoztam vele, persze már feldolgozott állapotban – megsütve
  • édesköménnyel és sáfránnyal sem főztem még sosem, az ízük annyira nem tetszett

Most egy játékon nyertem hozzá a szépen kiporciózott alapanyagokat és a receptet, elkészítési útmutatóval. Mivel ennyire ismeretlenek voltak az alapanyagok, inkább nem variáltam, követtem a recept utasításait. Bár azért ott kicsit megakadtam, hogy “a kagylóból kitépjük a szőrt” WTF?! Régen volt már biológiaóra és inkább nem néztem utána neten, hogy melyik alkatrésze is a kagylónak a “szőr” és mi történik, ha nem tépem ki és megeszem, mert nem mindegyiknél mutatkozott meg. Így is olyan félve nyúltam a kagylókhoz, olyanok voltak, mintha éltek volna (de nyilván nem), szóval örültem, amikor túlvoltam ezen a programponton 🙂

Ja, és milyen lett ezekből nem feltétlenül ízlő alapanyagokból a kész leves? Jobban ízlett, mint amire számítottam, a kagyló (szőrrel vagy anélkül) különösen finom volt benne. 

 

Hozzávalók (2 személyre):

18 db héjas fekete kagyló

1 csipet sáfrány

2 db mogyoróhagyma

1 gerezd fokhagyma

fél db édeskömény

1 l hal alaplé (ezt én szintén készen kaptam)

1 dl tejszín

5 dkg vaj

1 dl fehérbor

1 csipet fehérbors

7 csipet só

 

Elkészítés:

A mogyoróhagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.

A kagylót megmossuk és kitépjük a szőrt! 🙂

A vajon 2-3 perc alatt megpirítjuk a hagymát és a sáfrányt.

Hozzáadjuk az édesköményt, a fokhagymát és 1 percig pirítjuk.

Ráöntjük a fehérbort és megvárjuk, míg elpárolog.

Ezután beletesszük a kagylót és ráöntjük a hal alaplét, megsózzuk, megborsozzuk és forrástól számítva 8-10 percig főzzük közepes lángon fedő alatt.

A tejszínt hozzákeverjük és levesszük a tűzről.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

sáfrányos kagylóleves édesköménnyel

 

Az alapanyagok és recept forrása: KitchenBox

Sültszilva-leves

Sültszilva-leves

 

Süss levest!

Nem vagyok egy nagy levesező, én tulajdonképpen simán ellennék/elvagyok leves nélkül. Éppen ezért eddig még csak gyümölcsleveseket készítettem, mert azok azért jó hidegen simán lecsúsznak 🙂 Volt a blogon már banános körtelevesalma-kiwileves pirított dióval, citromleves habgaluskával és hideg kiwileves is, épp ideje volt elkészíteni most szilvával is. Ennek most az adja a különlegességét, hogy a szilvát előtte meg kell sütni, ami ugyan hosszabbítja a munkafolyamatot, de higyjétek el, megéri, mert nagyon finom, kicsit karamellizált zamatot ad a levesnek.

 

Hozzávalók:

0,5 kg szilva

1 dl narancslé (eredetileg vörösbort írt a recept, de szerintem bármilyen gyümölcslé jó lehet helyette)

1 ek cukor

2 szem szegfűszeg

1 dkg vaj

1 ek citromlé

sziruphoz:

5 dl víz

2 ek cukor

csipet só

csapott teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjból a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget.

200 °C-os sütőben kb 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat.

A szirup hozzávalóit felforraljuk és kb 5 percig főzzük.

A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utánízesítjük fahéjjal, citrommal.

 

 

Ha a szilvából inkább sütit készítenél, itt van 5 egyszerű variáció rá! 🙂

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

szilvaleves

 

Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu/2015/08/hideg-szilvaleves-vorosborban-sult.html

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!