Konyhalál

Egyszerű gombás táska

gombas taska

 

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető sós süti, krémes gombás töltelékkel.

Nemrégiben készítettem tejszínes-laskagombás pennét, ami annyira ízlett, hogy azóta már harmadszorra készítettem el. Most éppen csiperkéből. A pennére valóból egy kis adagot “megmentettem” és leveles tésztából készült táskákba tettem. 

Mivel egy adagnyi leveles tésztából készíthető táskákhoz kevés kell a gombából, ekkorka adaghoz önmagában felesleges nekiállni, azt javaslom, hogy “csippentsetek le” ti is a tésztához való adagból egy kicsit, a többi pedig egyétek pennével, így lehet mondjuk egy jó kis vacsora után finom reggelink is belőle.

 

Hozzávalók:

20 dkg csiperkegomba

2 dkg vaj

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 csipet só

bors ízlés szerint

1+1 ek liszt

7+7 dkg trappista sajt

1 csomag leveles tészta – javaslom a hűtött (nem fagyasztott) készre nyújtottat

25 dkg penne tészta.

 

Elkészítés:

A vajon megpirítjuk az apróra kockázott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a szintén apró fokhagymát.

Majd mehet hozzá a szeletelt gomba, só és bors. Pár percig pirítjuk.

Ráöntjük a tejszínt és főzzük pár percig.

1 evőkanal lisztet rászórunk és egyenletesen elkeverjük.

Na, itt jön az, hogy a gomba kb ötödrészét rakjuk külön, ez a kis rész megy a táskákba, a többi már készen is van, ehetjük a pennével, megszórva kb 7 dkg reszelt sajttal.

A kisebbik részbe szórjuk még kevés lisztet, ennek nem szabad folyósnak lennie, különben nehezen marad meg a batyuban. Egy kevés reszelt sajtot is keverhetünk bele, az még jobban segít, hogy “megkössön”.

A leveles tésztát – ha nincs készre nyújtva, akkor vékonyra nyújtjuk – kb 10×15 cm-es téglalapokra vágjuk.

A közepére halmozunk kevés gombát, ráhajtjuk a tészta két oldalát, megfordítjuk, hogy alulra kerüljön az illesztés, a két végét pedig villával alaposan összenyomkodjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk.

Aki nem tojásallergiás, az kenje le a tetejüket kis tojással, sokkal szebb lesz, mint az enyém.

A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét – az enyémen füstölt sajt van, többször jártam már úgy, hogy nem akart szépen olvadni, hanem inkább ég, hát, most is az történt (még szerencse, hogy szeretem a jól megsült sajtot).

 

 

Ha tetszette a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gombas taska

 

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Azért is örültem a megkeresésüknek, mert ócsai cég, tehát a szülővárosomban működnek. Tevékenységükben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, egészséges életmód, ezek fontosságára a GoPink! akcióval hívják fel a figyelmet már 5. éve. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva rózsaszín tálcákba csomagolják a gombákat és minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatják a mellrák elleni munkát.

gombas taska

 

 

 

Sajtos-barackos minilepény

Partyfalat

 

Édes és sós. Már sokszor leírtam, hogy mennyire szeretem ezeket az ízeket együtt. A most következő recept is egy ilyen, bár nem a “hardcore” változatból, szóval a kevésbé bevállalósak is szeretni fogják.

Igazi “váratlan vendég-nasi”, az összedobálása nem több, mint 10-15 perc és a sütése sem vesz igénybe sok időt. A mérete miatt egyszerűen kínálható és fogyasztható partyfalat.

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (olyat vegyetek, ami sütőpapírra van feltekerve és csak hűtött, nem fagyasztott)

4-5 ek tejföl

fokhagymás fűszersó (vagy fokhagyma granulátum és só)

2 barack

5-7 dkg trappista sajt (reszelt)

 

Elkészítés:

A leveles tésztát kitekerjük, felvágjuk egyenlő téglalapokra (akkora legyen, hogy a barackdarabok kényelmesen elférjenek rajta). A téglalapokat a szélüktől kb fél cm-re karcoljuk be egy késsel (ne vágjuk át, ez adja a keretét a sütinek).

Fingerfood

Kenjük meg tejföllel, szórjuk meg fokhagymás sóval.

A barackot vágjuk szeletekre és fektessük a tésztára, erre pedig kevés reszelt sajtot szórjunk.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a szélén a tészta meg nem barnul egy kicsit.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

Party food

Party food

 

 

 

Konyhalál KözösKedd – 26. leveles tészta

 

Leveles tészta recept

 

 

Itt a kedd és a KözösKedd játék, melyben várom a bloggerek kipróbált receptjeit, hogy a nap végére egy szép gyűjteményünk legyen az adott témából. És várom az érdeklődő sütni-főző szeretőket is, akik bogarászhatnak bloggertársaim jobbnál-jobb receptjei között!

 

A   L E V E L E S   T É S Z T A   nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, lehet belőle sós és édes, reggeli, desszert vagy a főétel része. Én nagyon szeretem használni, bár még csak a boltit, a készet, de várom a leveles tészta elkészítéséről és használatáról is a receptjeiteket!

 

 

Kérem, hogy olvasd át a játék szabályait:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom (nem a játékfelhívásos kép alá, hanem az üzenőfalra). Kérem, hogy kép ÉS link is legyen (ne csak link)! Egy bejegyzésbe egy recept (kép és link) kerüljön. Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a feltöltött képe mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

 

Várom “leveleiteket”, na jó, inkább üzenőfali bejegyzéseiteket! 🙂

 

 

A kollekció:

(a receptekért kattints az ételek nevére)

 

Ízvarázs: Gyors almás

gyors almás leveles tésztából

 

Gizi receptjei: Ricottás-baconös csiga

ricottás baconös csiga leveles tésztából

 

Gizi receptjei: Lazacsaláta leveles tésztakosárban

lazacsaláta leveles tésztakosárban

 

Gizi receptjei: Gombás csirkemell leveles tésztában

gombás csirkemell leveles tésztában

 

A tetovált lány konyhája: Hawaii tekercs

Hawaii tekercs leveles tésztából

 

A tetovált lány konyhája: Édes-csípős nassolnivaló

édes-csípős nassolnivaló leveles tésztából

 

A tetovált lány konyhája: Gyors vendégváró

gyors vendégváró leveles tésztából

 

Mrs. Lipton konyhája: Cukkinis-paradicsomos lepény

cukkinis-paradicsomos lepény

 

Mrs. Lipton konyhája: Lazac vajas tésztában ínyenc mártással

lazac vajas tésztában

 

Mrs. Lipton konyhája: Brokkoli és gorgonzola pie

brokkoli és gorgonzola pie

 

Rozmaring és Ibolya: Pálmalevél

pálmalevél

 

Rozmaring és Ibolya: Spanakopita

spanakopita görög

 

Rozmaring és Ibolya: Nyúlpástétom

nyúlpástétom

 

Abroszra való: Almás-diós rétes

almás diós rétes leveles tésztából

 

 

Abroszra való: Almarózsa

almarózsa leveles tészta

 

Abroszra való: Epres táska

epres táska leveles tészta

 

Konyhalál: Bugatsa

bugatsa

 

 

Konyhalál: Pastéis de Belém

Pastéis de Belém

 

Konyhalál: Egyszerű szilvás lepény

egyszerű szilvás lepény

 

Szőlős-marcipános pite

szőlős marcipános pite

5 perces mennyei édesség alig néhány hozzávalóból!

Igazi őszi sütemény finom szőlővel és marcipánnal, csak jó lehet!

 

Hozzávalók: 

1 csomag leveles tészta

1 kg fehér csemegeszőlő

20 dkg marcipán

2-3 ek vaj (kihagyható – én nem használtam)

2-3 ek porcukor

 

Elkészítés:

A tésztára rátesszük a szőlőszemeket, megszórjuk porcukorral, ráreszeljük a marcipánt és meglocsoljuk olvasztott vajjal.

170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

szőlős marcipános pite
szőlős marcipános pite
szőlős marcipános pite

Forrás: http://www.rtlklub.hu/cikk/286249

Baconös csavart stangli

Baconös csavart stangli

 

A kész leveles tészta jolly joker, ha lapul egy csomaggal a hűtődben, percek alatt össze lehet dobni belőle akár édes, akár sós süteményeket is.

Ezúttal nálam egy sós készült. 5 perc alatt (plusz sütés). Főnyeremény! 🙂

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (legjobb a készre nyújtott)

kb 25 dkg szeletetelt bacon

3-4 ek tejföl

2-3 ek reszelt sajt

2 ek szezámmag

Ha nagyon “minimál stílusban” csináljuk, csak a baconnel is finom lesz!

 

Elkészítés:

A leveles tésztát (kinyújtjuk, ha kell) megkenjük vékonyan tejföllel.

Megszórjuk reszelt sajttal.

kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk.

A csíkokra fektetjük hosszában a bacon szeleteket.

A tésztát az egyik végénél elkezdjük felcsavarni, addig, amíg lazán fel nem csavarodik az egész.

Sütőpapíros tepsibe fektetjük és megszórjuk szezámmaggal.

220 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

Baconös csavart stangli 

Baconos csavart leveles tesztabol

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/bacon-szalonnas-csavart

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!