Konyhalál

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Készíts húsvétra villámgyors répatortát, előkészületekkel együtt 5 perc alatt kész is van. És még sütő sem kell hozzá.

Van már réptartorta a blogomon: ananászos répatortabanános répatorta és répa alakú répatorta is, de most újat kerestem. Ennek oka, hogy nemrég kiderült, hogy néhány élelmiszerre allergiás vagyok, köztük a tojásra is. Különösebb problémát eddig nem okozott (vagyis én eddig azt gondoltam, a tejre, esetleg a gluténra vagyok érzékeny), de azért most a minimumra korlátozom a fogyasztását, ha én készítek valamit, akkor abba nem fog kerülni. Bár a sütik többségébe kell tojás, szerencsére sok helyen lehet helyettesíteni. 

 

Hozzávalók (2-3 főre):

6 dkg liszt

9 dkg finomra reszelt nyers sárgarépa

1/2 tk őrölt fahéj

1/2 tk sütőpor

1/2 ek lenmagliszt (itt ez a tojáshelyettesítő)

2 ek cukor

5 ek tej

1 ek olaj

 

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük, majd mehet bele a répa és az olaj is.

Kis tálkákba vagy bögrébe rakjuk. 

Ha ki is szeretnénk borítani a tálkából és úgy tálalni, akkor olajozzuk és lisztezzük ki a formákat és utána kanalazzuk bele a masszát.

Az egy tálkába rakott mennyiségtől függően 2-3 percig mikrózzuk.

Rakhatunk a tésztájába még pirított diót és tálalhatjuk orange curddel.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

Ötperces mikrós répatorta

Ötperces mikrós répatorta

 

Forrás: http://tejestojasmentes.blogspot.hu/2012/09/5-perces-repatorta-tej-es-tojasmentes.html

Mogyorós-lenmaglisztes kenyér

mogyorós-lenmaglisztes kenyér gluténmentes

 

A mogyoróliszt nagyon izgatja a fantáziámat. A belőle elsőnek készült duplán mogyorós-banános palacsinta szuper lett 🙂 És bár a Batha-Porta lisztjeinek tesztjében ma a szőlőmagliszt a “soros”, ebbe is került mogyoró- és lenmagliszt is. Sőt, tulajdonképpen ezek adják az alapját a kenyérnek. A szőlőmagliszt felhasználásáról nagyon kevés receptet találtam, annyi mindenképpen kiderült, hogy érdemes naponta egy teáskanálnyit fogyasztani belőle és például joghurtba tehetjük. Egyébként pedig az egyéb lisztek kb. 3 %-át helyettesíthetük vele és enyhén kakaós ízű. A mogyoró kakaóval rossz nem lehet, így választotta, ezt a receptet.

Ebben nincs élesztő és természetesen semmi adalékanyag, mint a “bolti” kenyerekben, így aki olyan állagot vár, csalódni fog. Ez egy nagyon tömör tészta, a szeletek – bár kicsik – kifejezetten laktatóak.

 

Hozzávalók:

150 g lenliszt

75 g mogyoróliszt

25 g szőlőmagliszt

1 tk sütőpor

1 kk só

2 tojás

150 ml víz (én egy kicsivel többet raktam hozzá, túl tömörnek tűnt)

1 ek kókuszolaj folyékony állapotban

esetleg szezámmaggal meg lehet szórni a tetejét

 

Elkészítés:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd az összeset egybekeverjük.

Sütőpapírral bélelt őzgerinformába kanalazzuk (nekem egyáltalán nem volt folyós).

180 C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve szeleteljük.

 

mogyorós-lenmaglisztes kenyér gluténmentes

 

 

Forrás: http://vegasztromania.blog.hu/2013/05/06/mogyoros_lenmaglisztes_kenyer_glutenmentes

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

Mákos banános-gesztenyés

 

Íme a bizonyíték, hogy lehet finom, ami egészséges!

Ma is egy Batha-Porta lisztet tesztelek, mégpedig a lenmaglisztet. Ez egy durvább őrlemény, igazából sós sütit tudtam volna elképzelni vele, de aztán nagy örömömre megtaláltam ezt a receptet. Kevés kell belőle a sütihez, nem is érződik az íze, csak a tésztát színezi kicsit sárgásra. A felvágott képen nagyon tömörnek tűnik, de éppen ellenkezőleg: a tojáshab miatt egy abszolút könnyű, puha tésztát kapunk.

 

Hozzávalók:

tésztához:

6 tojás

10 dkg darált mák

3 csapott ek lenmagliszt

1 ek xilit (nyírfacukor)

késhegynyi szódabikarbóna

1 ek olívaolaj

krémhez:

25 dkg gesztenyemassza

3 érett banán

 

Elkészítés:

A mákot, lenmaglisztet, xilitet és szódabikarbónát összekeverjük.

A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

A tojássárgákat elkeverejük először a száraz hozzávalókkal, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is.

Muffinkapszlikba vagy sütőpapíros tepsibe öntjük.

180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a gesztenyemasszát és a banánt összeturmixoljuk vagy villával alaposan összetörjük és ráhalmozzuk a kihűlt sütire. Mivel én szállítottam a sütiket és nem akartam, hogy lefolyjon a cupcake-ekről, ezért a banános gesztenyét felmelegítettem és kevés zselatint is adagoltam hozzá, de ez otthoni tálalásnál nem szükséges.

 

 

Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni!

 

Nyomozz! Süss! Nyerj! kattints ide!

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

 

Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/makpiskota-gesztenyes-bananos-kremmel.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!