Konyhalál

15+1 gasztroajándék az utolsó pillanatra

gasztroajándék    

 

Saját készítésű ajándékot adni és kapni is jó.

És szerintem az egyik legjobb a gasztroajándék, mert a hasát általában mindenki szereti, tehát mellélőni nem nagyon lehet, másrészt el is fogy, tehát soha nem lesz “felesleges holmi” vagy olyan, ami nem tetszik.

Készítsetek Ti is a barátoknak, családtagoknak, most mutatok egy pár ötletet, amelyek az utolsó pillanatban is elkészülhetnek!  

 

Aszalt gyümölcsös keksz

gasztroajándék aszalt gyümölcsös keksz  

Ezüstkeksz

ezüstkeksz  

Kókuszcsók

gasztroajándék kókuszcsók  

Narancsos-diós keksz

gasztroajándék narancsos diós keksz  

Amerikai csokis keksz

gasztroajándék amerikai csokis keksz  

Gesztenyés-lekváros linzer

gasztroajándék gesztenyés-lekváros linzer  

Reform linzer

gasztroajándék reform linzer  

Dombornyomott mézeskalács

dombornyomott mézeskalács gasztroajándék  

Mézeskalács madár

mézeskalácsa madár gasztroajándék  

Csokilekvár

csokilekvár gasztroajándék  

Banánlekvár

banánlekvár gasztroajándék  

Narancslekvár almából és némi narancsból

narancslekvár gasztroajándék  

Kiwi curd

kiwi curd gaszroajándék    

Lemon curd

lemon curd gasztroajándék  

Színes-ízes kockacukor

színes ízes kockacukor gasztroajándék  

És amibe mindezt beleteheted: angyalkás befőttesüveg

gasztroajándék csomagolás befőttesüveg    

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel jobb oldalon a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂  

 

Rákóczi túrós pohárkrém

Rákóczi túrós pohárkrém

 

Egyszerű édesség a Rákóczi túrós sütemény kedvelőinek.

A pohárkrémeket azért szeretem, mert nem lehet elrontani őket, illetve a hibákat simán lehet orvosolni. Például: Nem marad egyben a tészta? Csak morzsold össze! Nem állt össze a krém? Mindegy, úgyis kanállal esszük! Nem szép a teteje? Sebaj, szórj rá mandulaforgácsot, kókuszreszeléket vagy csokidarát! A szeletesnek induló, de összeállni nem akaró sütemények is új életre kelhetnek poharas desszertként. 

Tudtad, hogy a Rákóczi túrósnak semmi köze a híres fejedelemhez? Persze Rákóczihoz igen, de egy másikhoz, a 20. században tevékenykedő Rákóczi Jánoshoz. 4 aranyérmet is nyert nemzetközi szakácsolimpiákon, a túrós süteménye az 1958-as világkiállítás után lett ismert.

Eredeti formájában még nem készítettem soha Rákóczi túróst, most is inkább a könnyebbik változatát választottam 🙂

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

2 dl tejföl

0,5 dl tej

2 ek cukor

1 rúd vanília

egy csapott ek zselatin

kb 10 ek sárgabaracklekvár

morzsához:

3 dkg cukor

6 dkg liszt (én gluténmenteset használtam, de természetesen jó a búzaliszt is)

3 dkg hideg vaj

1 kis csipet só

 

Elkészítés:

A morzsához a hozzávalókat gyorsan összemorzsoljuk. Ha esetleg nagyon száraz lenne, pár csepp (tényleg csak csepp!) vizet adjunk hozzá. Sütőpapíros tepsire szórjuk és 170 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk.

A tejet melegítjük, beleszórjuk a zselatint és felforraljuk (figyelem, olvasd el a zselatin használati utasítását, ha nem forralható, akkor csak melegítsd!). A túrót a cukorral és tejföllel kikeverjük és hozzáadjuk a tejet és a vaníliarúd kikapart magjait.

Poharakba adagoljuk a lekvárt, majd erre óvatosan kanalazzuk a túrót és hűtőbe tesszük, amíg megdermed. 

Tálalás előtt megszórjuk a tésztamorzsával (jó tanács: ne rakd ennyire tele a poharat, mint én, mert evés közben kiszóródik a morzsa, de legalább faszán néz ki :D). Viszonylag sok lesz a morzsából, fagyaszd le a maradékot és használd másik pohárkrémhez is.

 

 

Még több túrós sütire vágysz? Kattints ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Rákóczi túrós pohárkrém

Rákóczi túrós pohárkrém

 

 

Forrás: http://izeselet.hu/receptek/rakoczi-poharkrem/

 

 

Kiwilekvár

Kiwi jam kivilekvár

 

A rendszeres blogolvasók tudják, hogy a képeken itt-ott feltűnik Madárka, “aki” a blog kabalaállata. Lehet, hogy nem jön le elsőre, de ő egy kiwimadár Új-Zélandról. Így tehát a blogon sem nélkülözhetjük a kiwis recepteket, volt már kiwileves és kiwi curd, ezt a listát szeretném ezúttal egy lekvárral gazdagítani.

Nekem nagyon tetszik a kiwi harsány zöld színe, benne a sok apró fekete maggal, ez a kész lekvárban is nagyon szépen látszik. Az állaga zselés lett és nem túl édes, én pont így szeretem.

 

Hozzávalók:

1,25 kg puhább kiwi

1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)

30 dkg cukor (én csak 20 dkg-ot tettem bele)

1 citrom kifacsart leve

 

Elkészítés:

A kiwiket meghámozzuk, a belső, keményebb “csumáját”, ha van, kidobjuk és a gyümölcsöt kis darabokra vágjuk. 

Citromlével meglocsoljuk és botmixerrel pürésítjük.

Hozzáadunk 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet.

Kevergetés közben felforraljuk, hozzáadjuk a többi cukrot és még 3 percig bugyogtatjuk.

Alaposan elmosott, száraz üvegekbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és a tetejére állítjuk 5 percre.

Nagyon finom kalácsra, kuglófra kenve, kekszekhez kanalazva.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

kiwi jam kivilekvár

 

Kiwi jam kivilekvár

 

 

 

Ananászos cukkinidzsem

ananászos cukkinidzsem
 

 

Fából vaskarika? 🙂 Nem, csak cukkiniből ananászlekvár! Én szeretem az ilyen különlegességet. Volt már édes csirketorta, édes burgonyatorta, narancslekvár almából és most abszolút ananászízű dzsem nagyrészt cukkiniből. Azért kelleni fog hozzá egy doboz konzervananász is 🙂 A cukkini teljesen átveszi az ananász ízét, a lekvár mennyiséget szépen megnöveli. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! 🙂

Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 doboz konzerv ananász (340 g)
1 citrom leve
1 cs vaníliás cukor
35 dkg cukor (én egy kicsit kevesebbet tettem bele, elég volt)
1 cs 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük.
Hozzáöntjük az ananászt a levével együtt, plusz a citromlevet és feltesszük főzni, amíg meg nem puhul a cukkini.
Én itt botmixerrel átmentem rajta egy kicsit, de ezt ki is lehet hagyni.
Hozzáadjuk a cukrokat és a dzsemfixet és 5 percig forraljuk.
Üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt 🙂

 

 

ananászos cukkinidzsem

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/ananaszos-cukkinidzsem

Mákos-meggylekváros piskótatekercs

mákos-meggylekváros piskótatekercs

 

 

A piskótakercset mindig olyan bonyolult, nehéz sütinek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Sőt, elsőre úgy kezdtem, hogy meg is variáltam, a külseje szép piros pöttyös lett. Aztán nem volt megállás, szilveszterre az aktuális évszámokkal feliratoztam. Most pedig a külsejét borító mák adja a különlegességét.

 

Hozzávalók:

4 tojás

6 dkg liszt

7 dkg cukor

3 dkg darált mák + a külső szóráshoz kb 5 dkg

1 csipet fahéj

fél cs sütőpor

fél citrom reszelt héja

20-25 dkg meggylekvár (vagy más savanykás piros lekvár)

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk.

A sárgájákat a cukor felével habosra keverjük, a fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük.

A többi hozzávalókat – a lekvár kivételével – elkeverjük.

A kétféle tojásos krémet óvatosan összekeverjük, majd ehhez adagoljuk a száraz hozzávalókat.

Sütőpapíros tepsiben (én a nagy négyszögletes gáztepsiben csináltam) kb 1 cm vastagon szétkenjük és 170 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt kisütjük.

Langyosan óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla és egyenletesen megkenjük lekvárral.

Feltekerjük, majd a külsejét is megkenjük lekvárral és megszórjuk mákkal.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

meggylekváros-mákos piskótatekercs

 

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20111015/5_izgalmas_piskotatekercs/

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!