Konyhalál

A legegyszerűbb raffaello golyó

Raffaello

 

Nem tudom, van-e olyan, aki a raffaellot nem szereti… Tökéletesen el van találva, az íze, az állaga… ahh! Miért nincs ez kilós kiszerelésben? Ja, mert rámenne a havi fizetésem. 😀 

Mint sok más népszerű bolti édességnek, ennek is megvan a házi változata. Még gyerekkoromban a főzős-tejporos receptet használtuk, most már ezt a nagyon egyszerű és gyors változatát szoktam készíteni.

Erről ugyan már van fent recept a blogon, meglehetősen béna képpen, most ezzel próbálok meg szépíteni. 🙂

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

20 dkg porcukor

15 dkg kókuszreszelék

1 csomag vaníliás cukor

egy marék mandula

 

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, elkeverjük a porcukorral.

Hagyjuk egy kicsit állni, amíg egy kicsit folyós lesz.

Annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, hogy kézzel formázható legyen – ezt tegyük is meg, csináljunk belőle golyókat, a közepükben egy-egy szem mandulával.

Megforgatjuk a golyókat kókuszreszelékben.

Tálalásig hűtőbe rakjuk.

 

 

Ha szereted a kókuszos sütiket, nézz be ide is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Raffaello

 

Sült alma mascarpone krémmel

Sült alma mascarponekrémmel

 

 

Egyszerű, gyümölcsös és krémes desszert, melyet fogyaszthatsz forrón és hidegen is. Használj hozzá olyan gyümölcsöt, ami éppen otthon van.

 

Hozzávalók:

kb 60 dkg gyümölcs – alma, körte, barack, ananász, narancs… én most csak almát használtam

0,5-1 dl alkohol – rum, konyak, sherry…

2-3 ek porcukor

krémhez:

25 dkg mascarpone

2 ek porcukor

4 ek joghurt

1 vaníliarúd kikapart magjai

 

Elkészítés:

A gyümölcsöket egyforma méretűre (kb 2×2 cm) daraboljuk.

Egy tepsiben szétterítjük a gyümölcsöket, meglocsoljuk fél-1 dl alkohollal, megszórjuk 2-3 evőkanál poruckorral és 200 °C-os sütőben kb negyed óra alatt megsütjük.

A mascarponet összekeverjük a porcukorral, joghurttal és vaníliával és vagy a forró vagy akár a kihűlt gyümölcs tetejére halmozzuk.

Én ezt akkor készítettem, amikor a sültalma-likőrt is, így két legyet (s)ütöttem egy csapásra, készen voltak az almák, egy része ment a likőrbe, egy része pedig az édességbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Sült gyümölcs mascarponkrémmel

Sült gyümölcs mascrponekrémmel

 

 

Forrás: http://ludanyo.blogspot.hu/2009/04/sult-gyumolcs-mascarpone-kremmel.html

 

Őszi almás sajttorta

almás sajttorta

 

Mostanában rákaptam a sajttortákra, mert ugye tök finomak és az elkészítésük sem egy nagy valami. Ráadásul jól lehet variálni a különböző ízeket, hozzávalókat. Ha már ősz van, most az almát választottam ízesítésként, így egy könnyedebb desszertet kaptam.

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

12 dkg darált keksz

6 dkg vaj

krémes réteghez:

26 dkg mascarpone/krémsajt

5 dkg cukor

2 kisebb tojás

15 dkg almapüré (2-3 almából)

1 csapott tk őrölt fahéj

6 dkg tejföl

1 tk keményítő

a tetejére:

1 alma

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a forma aljába nyomkodjuk egyenletesen.

Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, apróra daraboljuk és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. Itt lehet botmixerrel pürésíteni is, én csak kicsit összenyomkodtam villával, mert szerettem volna az almadarabokat érezni evés közben.

A mascarponét, cukrot összekeverjük, majd mehetnek bele egyesével a tojások, a tejföl, a fahéj, a keményítő, majd a végén a kihűlt almapüré.

Ráöntjük a kekszes alapra.

180 °C-ra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt (a gőz azért kell, hogy ne repedjen meg a sajttorta) és a tortánkat is.

20 percig sütjük, majd kivesszük, a sütőt visszavesszük 150 °C-ra és rárakjuk a torta tetejére az almaszeleteket (lehet diót is). Én a szeleteket fektetve szerettem volna rárakni, de valószínűleg kicsit vastagok is voltak, illetve még egy kicsivel folyósabb volt a tészta, mint kellett volna, így néhány szelet befordult lefelé, aztán már az összeset hozzájuk igazítottam.

További 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe pedig enyhén remegős. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és benne hagyjuk a tortát kihűlni.

4-5 órára a hűtőbe rakjuk.

 

 

Próbáljátok ki ezeket a sajttortákat is:

sajttorta 3 hozzávalóból

banános sajttorta

gesztenyepüré sajttorta

csokis sajttorta

 

 

Őszi almás sajttorta

 

 

Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/09/oszi-sajttorta-almaval.html

 

 

 

 

Gesztenyepüré sajttorta

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

 

Szereted a gesztenyepürét? És a sajttortát?

Mit szólnál a kettőhöz együtt? 🙂

Ez a torta egy játékfelhívásra készült, miszerint ha már New Yorknak van egy New York cheesecake-je, akkor Budapestnek is legyen egy Budapest cheesecake-je, erre vártak különböző megoldásokat. Szerintem a gesztenyepüré nagyon tipikus desszert Magyarországon, így találtam ki, hogy legyen a sajttorta is ilyen. Beküldtem, aztán pár nap múlva jött egy e-mail, melyben megírták, hogy a szervezőknek annyira tetszett a szervezőknek a recept és a fotó, hogy ezt tartották azon a héten a legkreatívabbnak és legínycsiklandóbbnak és ki szeretnék tenni a facebook oldalukra. Aztán nem tették ki az oldalra és a játékban az legjobb 11 közé sem került be (az első helyezettet még nem hirdették ki). Nem tudom, mi történt időközben…

A torta krémrésze mennyei gesztenyés, tényleg, mintha puha gesztenyébe harapnánk, a tetején pedig ott a “tejszínhab”, ami persze tojásból van, de jól imitálja a kis “felhőket” a gesztenyehegy tetején 🙂

 

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

6 dkg vaj

11 dkg darált keksz

gesztenyés részhez:

25 dkg krémsajt vagy mascarpone

20 dkg gesztenyepüré

1 dl tejföl

6 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 ek liszt

2 tojás

habhoz:

2 tojásfehérje

6 dkg cukor

 

Elkészítés:

A sütőformába alulra sütőpapírt teszük, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.

Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt elősütjük.

Közben a krémsajtot/mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.

Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Én nagyjából eloszlattam a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formáztam ilyen kis borzasra. A sütőbe a lenti részre raktam, hogy ne égjen meg a hab rajta. Kb 20 percig volt a sütőben, közben figyeltem, hogy ne égjen, barnuljon meg túlzottan a habréteg.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Szereted a gesztenyés sütiket? Kóstold meg ezeket is:

fekete-fehér gesztenyés torta

gesztenyés pavlova

gesztenyés-meggyes rétes

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

gesztenyés krémes sütés nélkül

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheesecake

 

 

Szedres-gesztenyés-krémsajtos blondie

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

 

 

Még az eperszezonban készítettem egy epres-krémsajtos blondie-t, ami annyira ízlett, hogy most “kissé” megvariálva újra megsütöttem. Eper már sajnos nincs, helyette most érik a szeder, plusz még találtam a fagyasztóban gesztenyepürét, azt gondoltam, az is jól passzol a szeder savanykásságával, úgyhogy került bele az is 🙂 

Egyszerűen elkészíthető, izgalmas ízvilágú krémes süti, szerintem te is újra fogod sütni! 🙂

 

Hozzávalók:

blondie-hoz:

10 dkg fehér csoki apróra vágva

10 dkg margarin

2 tojás

3 dkg cukor

8 dkg liszt (én gluténmentes lisztből készítettem, de természetesen búzalisztből is lehet)

1 csipet só

krémsajtos réteghez:

12,5 dkg mascarpone (vagy más krémsajt)

12,5 dkg gesztenyepüré (gluténmentes, ha lisztérzékeny vagy)

1 tojás

1 cs vaníliás cukor

tetejére:

egy nagy marék szeder

 

Elkészítés:

A fehér csokit és a margarint vízgőz felett felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg langyosra hűl.

A blondie-hoz a 3 dkg cukrot a 2 tojással elkeverjük, majd mehet hozzá a langyos margarinos csoki.

Végül elkeverjük az egészet a liszttel.

Egy sütőpapírral bélelt, kb 30×15 cm-es tepsibe (ez kisebb, mint a normál!) öntjük. 

A krémsajtos réteghez a hozzávalókat összekeverjük és óvatosan a krémsajtos rétegre kanalazzuk (a blondie-réteg is nyers még!). A kanál domború felével el lehet oszlatni viszonylag egyenletesen a felső réteget.

Megszórjuk szederrel.

180 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Én a tetejére a sütés kezdetekor ráborítottam egy sütőpapírt, úgy, hogy nem érjen bele a tésztába, így szép világos marad a felső réteg.

Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.

 

 

Szedres édességet ennél? Kóstold meg a szedres blondie-t, a lila vargabélest, a török kókuszos szederpudingot és a gyümölcsös-diós halavát is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt jobbra), ne maradj le semmiről!

 

 

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

szedres gesztenyés krémsajtos blondie

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!