Konyhalál

Házi krémes pudingpor nélkül

Házi krémes pudingpor nélkül

 

Előre elmondom, ez nem ötperces süti. Nem bonyolult, de azért kell hozzá kis idő és készítés közben – vagy inkább utána – én is rájöttem pár dologra, hogy mivel is lehetne egyszerűsíteni, javítani. Szóval, most egy nem tökéletes süti tökéletes receptjét olvashatjátok, mellette a kommentjeimmel, hogy mire is kell figyelni, én hol rontottam el, remélem, ezáltal nektek jobban fog sikerülni. Amúgy ízre szuper, a küllemen meg még dolgozom 🙂

 

Hozzávalók:

6 tojás

6 ek liszt

20 dkg cukor

1 vaníliarúd

1 l tej

9 g zselatin

2 csomag leveles tészta (legjobb a sütőpapírra nyújtott változat)

 

Elkészítés:

A leveles tésztából az egyiket egy tepsi hátuljára tesszük a sütőpapírral együtt, alaposan megszúrkáljuk és aranybarnára sütjük.

A másikat is ugyanúgy tepsire tesszük, ezt egyforma négyzetekre vágjuk, megszúrkáljuk és megsütjük. 

Én ott rontottam el, hogy nem szúrkáltam meg eléggé, így kaptam egy nagypárnát és sok kispárnát 🙂 A nagypárna nem gáz, mert alulra kerül, nem látszik, hát, a kispárnák látszanak, ezek lesznek a krémes tetején. Szóval, alaposan szúrkáld meg villával!

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Elég nagy edényt válassz – én ezt a  részt is elbénáztam, az alján maradt fel nem verődött fehérje is, ez még kellett volna ahhoz, hogy jobban összeálljon a krém.

2 dl tejet, a lisztet, 5 dkg cukrot, a vanília kikapart magját és a tojások sárgáját mixerrel alaposan kikeverjük.

8 dl tejet felteszünk melegedni a tűzhelyre, beledobjuk az üres vaníliarudat és beleszórjuk a zselatint is (figyelem, olyan zselatint válassz, ami forralható!). Ha meleg (nem kell felforrnia), folyamatos kevergetés közben apránként adagolva hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez. Ha ez megvan, visszarakjuk a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ez jó pár percet igénybe vesz, de ne csüggedjünk, bekövetkezik 🙂

A maradék 15 dkg cukrot annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük forrni, ha forr, takaréklángon hagyjuk kicsit besűrűsödni. Amikor enyhén elkezd karamellizálódni, akkor lesz jó. Ezt óvatosan a tojásfehérje habba forgatjuk. (Őszintén szólva, nem tudom, ennek a lépésnek volt-e valami haszna nálam, de a recept írta … hmm, aki tudja, írja meg, hogy miért kell ez, én következőleg lehet, hogy kihagynám.)

Ezután a tojáshabot a sárgájás krémbe forgatjuk.

Amit szintén elrontottam: A leveles tészta lapokat úgy szabd, hogy a tepsidbe pont beleférjenek. Egy kicsivel nagyobbra kell szabni, mint a tepsi, mert sülés közben összeugranak kicsit. Az egyben levő lap megy az aljára, arra a meleg krém, majd a tetejére a kis négyzetek.

Mehet a hűtőbe, pár óra dermedés után fogyasztható.

Szóval, van rajta mit javítanom, de ízre egészen jó lett.

 

 

Aki ennél egyszerűbb krémest szeretne, az készítse el a vaníliás-kakaós csíkos kekszes krémest 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Házi krémes pudingpor nélkül

Házi krémes pudingpor nélkül

 

Forrás: http://www.limarapeksege.hu/2011/11/hazi-kremes.html

 

Sárgabarackos kekszes krémes sütés nélkül

sárgabarackos kekszes krémes sütés nélkül

Aki még nem próbálta a kekszes krémest, annak kötelező darab 🙂 Aki meg próbálta, annak szerintem eszébe jut, hogy miért nem evett ilyet régóta … Sütés nélkül készül, ideális a nyári melegben.

Már készítettem ilyet vaníliás-kakaós csíkos változatban, ezt a csíkozós “hagyományt” folytattam most barackos csíkokkal. Aztán volt márványos iskókuszos verzióban és egy “sima” gesztenyés, beledobált meggydarabokkal.  Extra finom! 🙂

 

 

Hozzávalók:

kb 30 dkg négyzet alakú háztartási keksz

1,5 cs vaníliás pudingpor

2 tojás (nekem most csak 1 volt, azzal is működik)

7 ek cukor

1 ek liszt

12,5 dkg margarin

7 dl tej

fél cs zselatin (12 g)

1 bögre sárgabarack

 

 

Elkészítés:

A pudingport, zselatint, tojássárgáját, cukrot és lisztet kevés tejjel csomómentesre keverek, majd hozzáadva a többi tejet sűrűre főzzük. 

A tűzről levéve, ameddig még forró, belekeverjük a margarint, kétfelé osztjuk, az egyik felébe az apróra vágott sárgabarackot is beletesszük és azután mindkettőbe a tojások kemény habbá vert fehérjét (felel-fele arányban).

Egy tepsi aljába egymás mellé rakjuk a kekszeket és rákanalazzuk az egyik krémet (ne öntsük, mert feljöhet a keksz), majd óvatosan a másik krémet és a tetejét is kirakjuk kekszekkel. Én most három réteget próbáltam kihozni, de talán a csak kettő látványosabban elkülönül.

Hűtőbe rakva 1 nap múlva megpuhul a keksz és a kekszek szélei mentén szeletelhető.

A krém állaga olyasmi, mint a cukrászdai krémesnek. Kisebb méretű tepsihez elegendő ez a mennyiség, egy gáztepsihez kb. a duplája kell.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

sárgabarackos kekszes-krémes
sárgabarackos kekszes krémes
sárgabarackos kekszes krémes
sárgabarackos kekszes krémes

10 perces krémes – leteszteltük, finom!

  Krémes  

 

Persze, tudom, hogy a krémes időigényesebb és ez “lehetetlen”, hogy 10 perc alatt elkészüljön, de ez tényleg ennyi időt vett igénybe.

Egyik este nagy sütés-főzésben voltam, csináltam almás pite-golyót, ami szuperül sikerült, aztán kipróbáltam a vajalját, ami valami rettenetes ízű lett. Nem ettem még soha, sőt, kb. egy hónappal ezelőtt hallottam először erről a hagyományos ételről, melynek a neve olyan egzotikusan hangzik, de gondolom, onnan jön a neve, hogy a vaj alja. Nem tudtam, mire számítsak az ízével kapcsolatban, de nekem nem jött be, így fel sem került a blogra.

Lehet, hogy ennek ellensúlyozására még bennem volt, hogy valamit még jó lenne csinálni, éjjel fél 1-kor álltam neki, 3/4 1-re már mindennel kész is voltam, az edények elmosogatásával együtt.

Nem húzom tovább az időt, egy korábbi nyereményemet, a Dr. Oetker házi krémesport használtam. A “tesztcsapatnak” nem mondtam meg előre, hogy porból van, mindenki odáig volt, hogy hű, meg há, milyen fasza szuper krémest tudok én csinálni. Aztán persze elárultam, de ezután sem változott a véleményük. Szóval be lehet vele sok dícséretet zsebelni és tök kezdőként sem lehet elrontani. Tényleg olyan lesz, mint a cukrászdai krémesek. (Aki idegenkedik a félkész/kész dolgoktól, az nyilván nem fogja kipróbálni.)  

 

Hozzávalók:

Dr. Oetker házi krémes por

800 ml tej leveles tészta (hogy tényleg 10 perces legyen, érdemes a kinyújtott, feltekert változatot választani).  

 

Elkészítés:

A leveles tésztából kivágunk két, kicsivel nagyobb méretű (érdemes 2-3 cm-t ráhagyni, mert sütés közben kicsit összeugrik a tészta) darabot, mint a tepsink/formánk, amiben össze akarjuk állítani. Az egyiket egyben hagyjuk, a másikat négyzetekre daraboljuk. Sütőpapíron gáztepsin előmelegített sütőbe helyezzük és aranyszínűre sütjük.

Amikor már majdnem kész, kezdhetjük a krémet keverni. Habverővel a tejhez adjuk a port, pár perc keverés után kész is.

Az egyben sütött lapot a forma aljába helyezzük (ez valószínűleg magasra fel fog emelkedni, de majd a krém lenyomja), erre kanalazzuk a krémet, egyenletesen eloszlatjuk és rárakosgatjuk a tésztanégyzeteket.

Kis, hűtőben való – pihentetés után szépen szeletelhető.  

 

Krémes

 

Lehetetlen pite

lehetetlen pite konyhalál
Nem gondoltam volna, hogy az intelligens krémest még tovább lehet egyszerűsíteni, de kiderült, hogy mégis:
Hozzávalók:
75 g liszt
110 g cukor
100 g kókuszreszelék
4 tojás
1 tk vaníliakivonat
125 g olvasztott vaj
0,5 l tej
reszelt citromhéj
Elkészítés:
Mindent összekeverek (nem kell felverni a tojást) kivajazott tepsibe öntöm és 170 °C-os sütőben kb 45 perc alatt kisütöm (amikor nem hullámzik a teteje mozgatásnál, akkor van kész). Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.
3 réteg képződik, felülről lefelé: kókuszos, krémes és egy keményebb pudingszerű.
Van, aki darált mandulával (40 g mandula és 60 g kókuszreszelék) készíti, én darált dióval is kipróbáltam, anélkül jobban ízlett.
Ez a mennyiség egy kb 18×25 cm-es tepsire elegendő.
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
Itt pedig a meggyes lehetetlen pite!
lehetetlen pite konyhalál

Intelligens krémes

intelligens krémes konyhalál
Hozzávalók:
8 tojás
12 ek liszt
15 dkg margarin
30 dkg cukor
4 cs vaníliáscukor
1 l tej
Elkészítés: 
A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a margarinnal, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet. Végül összeforgatjuk a felvert tojásfehérjékkel.
Kivajazott, kilisztezett normál méretű tepsibe öntjük (én itt rontottam el első két alkalommal, mert lehetőleg mindenhez sütőpapírt használok, hogy minél kevesebbet kelljen mosogatni :), de azzal itt nem szilárdult meg eléggé a süti alja).
Hideg sütőbe tesszük, 200 °C-on kb fél órát (nekem kissé túlzottan megsült a teteje), majd 100 °C-on még 1-1 és negyed órát sütjük, addig, amíg megmozgatva már nem hullámzik.
Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk (ezt még eddig egyszer sem sikerült megvárnom :D).
3 rétegnek kell elkülönülnie, alul egy keményebb pudingszerű, középen egy krémes, felül egy szivacsos habos réteg lesz. 
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
intelligens krémes konyhalál
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!