Konyhalál

Sült édesburgonya

 

 

Eddig csak egyszer ettem édesburgonyát egy főzőtanfolyamon, de akkor nem igazán ízlett. Most viszont valamiért úgy gondoltam, hogy eljött a pillanat, hogy újabb próbát tegyek vele és örülök, hogy megtettem, mert most viszont nagyon bejött. Az íze tényleg kicsit édeskés, nekem valahol a sütőtök és a krumpli között van.

Ehetjük mártogatóssal magában, önálló köretként vagy más zöldségekkel kombinálva.

Egyre többször látom a boltokban akciósként, úgyhogy ki lehet próbálni, hátha nektek is megtetszik.

 

Hozzávalók:

édesburgonya

bors

olaj

 

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk és 6-7 mm-es hasábokra vágjuk.

Sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk és kb egy evőkanálnyi olajjal átfröcsköljük.

180 C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/koretek/4120-sult-edesburgonya-recept.html

 

 

 

Cukkinis krumplilepény

Cukkinis krumplilepény

 

Avagy mit kezdjünk a maradék főtt krumplival és a kertben megállíthatatlanul burjánzó cukkinivel?

Aki nem szívesen eszik zöldséget, cukkinit, szerintem annak is ízleni fog ilyen formában, a krumpli íze dominál, de azért mégis fel lehet benne fedezni itt-ott egy kis másféle állagot, zamatot is.

Hamar elkészül és ennyiből egy család vacsorája is kijön.

 

Hozzávalók:

60 dkg főtt krumpli összetörve

30 dkg nyers cukkini nagylyukú reszelőn lereszelve, megsózva, leve kinyomkodva

kb 20 dkg liszt

oregánó

bazsalikom

 

Elkészítés:

A cukkini a sótól levet ereszt, ezt kissé kinyomkodjuk kézzel. 

Összekeverjük a tört krumplival, oregánóval és bazsalikommal és kb 20 dkg-nyi liszttel. Lisztből minél kevesebbet használjunk, a massza legyen kézzel formázható.

Kb másfél diónyi masszából gombócot gyúrunk, megforgatjuk lisztben, majd kezünkkel ellapítjuk 7-8 mm vastagra és nagyjából kerekre formázzuk.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

 

 

Kóstold meg ezeket a cukkinis ételeket is:

palacsintatésztában sült cukkini

cukkinis csokis süti

ananászos cukkinidzsem

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Cukkinis krumplilepény

 

 

Ecetes krumplisaláta

ecetes krumplisaláta

 

A krumplisaláta egyszerű köret a húsok mellé. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, így vendégség esetén sem kell ezzel is kapkodni.

Én nyárig – egészen pontosan idáig azt hittem, hogy az ecetes változatot nem szeretem, csak a majonézeset, abból is főleg a málnásat (WTF?! málna a krumplisalátában?). De annyira jól esett az ecetes-hagymás is, hogy nekem is el kellett készítenem. A fényképen meg pont csak a lényeg, az ecetes cucc nem látszik :D, én enni úgy szeretem, ha nem tocsog mellette a lé.

 

Hozzávalók:

0,5 kg krumpli (legjobb a kisméretű, az enyémek túl nagyok voltak)

1 közepes fej vöröshagyma

3 ek ecet 20 %-os

3 ek cukor

3 dl víz

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, majd ha kihűlt, meghámozzuk és karikára vágjuk.

A hagymát felkarikázzuk, a krumpli tetejére halmozzuk, megsózzuk és egy kicsi állni hagyjuk.

A salátaléhez a cukrot, ecetet és vizet összekeverjük, amíg elolvad a cukor.

Ráöntjük a krumplira és hideg helyen állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

ecetes krumplisaláta

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/ecetes-krumplisalata

Ropogós almás-répás krumplisaláta

ropogós almás-répás krumplisaláta

 

A krumplisaláta mindig jól esik. Nagyszerű hidegtálakhoz, de a meleg húsokhoz, sültekhez is. És a krumplin kívül rengeteg dologgal ízesítheted, turbózhatod, amit csak otthon találsz.

Nyári melegben is imádom a hűvösségét és könnyedségét.

Ebben a változatban a felváltva harapunk a puha krumplikra, a savanykás almákra és a roppanós, friss répákra.

 

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli (apróbb-közepes méretű)

1 alma

2-3 szál sárgarépa

40 dkg tejföl

1 dl majonéz

2 ek mustár

bors

 

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk és felkockázzuk.

Az almát felkockázzuk (nem kell meghámozni).

A répát megpucoljuk és gyufaszál vékonyságúra vágjuk, 2-3 cm-es hosszban.

A tejfölt, majonézt, mustárt, sóg, borsot összekeverjük, majd mehet hozzá a krumpli, alma, répa. Kóstolgassuk, ha nem elég ízes, adjunk még hozzá a sóból, mustárból stb.

Pár órára rakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

 

Ropogós almás-répás krumplisaláta

 

 

 

Paprikás-hagymás krumplipüré – ha másfajta köretre vágysz

paprikás-hagymás krumplipüré

 

Ha valamilyen krumplis köretet szeretnénk, legegyszerűbb a krumplipüré. Egy idő után azonban kissé unalmassá válhat. Dobjuk fel egy kis pirospaprikával és hagymával!

Az egész tulajdonképpen egy tészta nélküli krumplis tészta 🙂 Én imádom, és a krumplis tésztámat is inkább tésztás krumplinak hívhatjuk az arányok miatt 🙂 

 

Hozzávalók:

kb 1 kg krumpli

1 ek pirospaprika

1 nagy fej hagyma

só (kb 1 csapott ek)

kb 2 ek zsír vagy 3-4 ek olaj

 

Elkészítés:

A zsíron/olajon megfonnyasztjuk a kockákra vágott hagymát.

Közben a meghámozott krumplit is kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Ha megfőtt, a levet leöntjük róla, hozzákeverjük a zsírral/olajjal együtt a hagymát és a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük.

Ha kell, fűszerezzük tovább paprikával, sóval, esetleg majorannát is lehet hozzáadni.

 

 

Ha egyéb – nem annyira hétköznapi – krumplis köretre vágysz, kóstold meg a joghurtos krumplilepényt, a görög citromos csirkét citromos krumplival, a svéd burgonyát és a majonézes krumplisalátát málnával is! 

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

paprikás-hagymás krumplipüré

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!