Konyhalál

Kölespuding gyümölcsraguval

 

Nasi a gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és azoknak is, akik mindent ehetnek 🙂

A köles semleges ízét feldobja a kókusz és persze a hozzá tálalt gyümölcsszósz, gyümölcsragu is. Ha nincs kedved azzal szórakozni, tegyél rá pár kanál lekvárt. 🙂

 

Hozzávalók:

50 g köles

2 dl kókusztej

1+1 dl víz

5 dkg cukor (vagy egyéb édesítő)

2 dkg kókuszreszelék

10 dkg gyümölcs (nálam fagyasztott meggy)

1 tk keményítő

 

Elkészítés:

A kölest 1 dl vízzel addig főzzük, amíg magába nem szívja a vizet. 

Hozzákeverünk 1 dl kókusztejet és a cukrot (édesítőt) és néhányszor megkeverve fedő alatt takaréklángon főzzünk, amíg ragacsos masszává nem válik.

Hozzáadjuk a kókusztej maradékát és a kókuszreszeléket, kevergetve tovább főzzük, amíg rottyan egyet.

Tálkákba szedjük. Ha ki akarjuk borítani tálaláskor, akkor hideg vízzel öblítsük át a tálkákat, mielőtt beleöntjük a pudingot.

A gyümölcsöt feltesszük főni 1 dl vízzel, ha már megpuhult, néhány kanál vízben elkevert keményítőt hozzákeverünk. A pudingra halmozzuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/kolespuding-erdei-gyumolccsel-ir-barat-glutenmentes-edesseg/

 

Köles körözött – túró nélkül

 

 

Körözött túró nélkül? Mi van?!

És tényleg működik, olyan az íze, hasonló az állaga, egyszóval van körözött túró nélkül. 

Mondjuk arra még nem jöttem rá, hogy ez valamiért jobb-e, mint a hagyományos változat, mert se nem olcsóbb, se nem gyorsabb, se nem lesz mentes, de egy érdekesség, érdemes kipróbálni. Annyi előnye azért van, hogy a túró talán nem alapfelszereltség a konyhában, akkor vesszük, ha kifejezetten kell valamihez, a köles meg eláll a kamrában, így hirtelen ötletként is elkészíthető. Na, de nem lebeszélni akarok (még ha úgy is tűnt az előbb 🙂 ), finom és kész, tessék kalandozni, eltérni a hagyományostól 🙂

 

 

Hozzávalók:

10 dkg köles

5 dkg vaj

1 közepes fej hagyma

1 ek tejföl

1 tk mustár

1 kk só

1 tk őrölt paprika

1 kk fűszerkömény

 

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben krémesre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A vajjal elkeverjük a fűszereket, apróra vágott hagymát, tejfölt és mustárt, majd belekeverjük a kölest.

Egy-két órát hűtőben tároljuk.

 

 

További mártogatóst, krémet,  kencét itt találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

A recepthez a kölest a Lestello termékek forgalmazója, a Bedrock Kft. biztosította.

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/koles-korozott

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!