Konyhalál

Kölespuding gyümölcsraguval

 

Nasi a gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és azoknak is, akik mindent ehetnek 🙂

A köles semleges ízét feldobja a kókusz és persze a hozzá tálalt gyümölcsszósz, gyümölcsragu is. Ha nincs kedved azzal szórakozni, tegyél rá pár kanál lekvárt. 🙂

 

Hozzávalók:

50 g köles

2 dl kókusztej

1+1 dl víz

5 dkg cukor (vagy egyéb édesítő)

2 dkg kókuszreszelék

10 dkg gyümölcs (nálam fagyasztott meggy)

1 tk keményítő

 

Elkészítés:

A kölest 1 dl vízzel addig főzzük, amíg magába nem szívja a vizet. 

Hozzákeverünk 1 dl kókusztejet és a cukrot (édesítőt) és néhányszor megkeverve fedő alatt takaréklángon főzzünk, amíg ragacsos masszává nem válik.

Hozzáadjuk a kókusztej maradékát és a kókuszreszeléket, kevergetve tovább főzzük, amíg rottyan egyet.

Tálkákba szedjük. Ha ki akarjuk borítani tálaláskor, akkor hideg vízzel öblítsük át a tálkákat, mielőtt beleöntjük a pudingot.

A gyümölcsöt feltesszük főni 1 dl vízzel, ha már megpuhult, néhány kanál vízben elkevert keményítőt hozzákeverünk. A pudingra halmozzuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/kolespuding-erdei-gyumolccsel-ir-barat-glutenmentes-edesseg/

 

Sült alma smoothie

 

 

Szeretem a smoothiekat. Mivel tejet nem iszom (nem szeretem, vagyis azt hiszem, hogy nem szeretem, mert kb 3 éves koromban ihattam utoljára, de nem hiszem, hogy lemenne a torkomon), csak a tejmentes variációkat próbáltam. Most viszont ez a sült almás nagyon csábítóan hangzott, így elkészítettem kókusztejjel. Most képzeljétek el a karamellizált alma ízét némi kókusszal vegyítve, mindezt egy selymes, melengető italban… Megvan? Na, ez ilyen 🙂

 

Hozzávalók:

2 alma

1 ek méz

1 kk őrölt fahéj

2 dl víz

2 dl kókusztej

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és kockára vágjuk.

Egy serpenyőben a forró mézre dobjuk az almát a fahéjjal, megforgatjuk, majd aláöntjük a vizet és puhára pároljuk.

Közben a kókusztejet is felmelegítjük, majd az almához öntjük és simára turmixoljuk.

 

 

Még több smoothie receptet ide kattintva találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://www.kifoztuk.hu/receptek/alkoholos-alkoholmentes-italok/item/sueltalma-smoothie-recept

Nutellás puding

Nutellas puding

 

Most egy nagyon egyszerű és gyors édességet mutatok. Pudingnak hívom, mert teljesen olyan az állaga, viszont nem pudingporból készül. Engem az íze teljesen a kókuszkockáéra emlékeztetett. 🙂

 

Hozzávalók: 

4 dl Shan’shi kókusztej

10 dkg nutella

3 ek zselatin 

 

Elkészítés:

A kókusztejet és nutellát összemelegítjük, amíg egynemű nem lesz.

A zselatinnal (forralható zselatin, pl. Horváth Rozi) összekeverjük és felforraljuk.

Vízzel kiöblített tálkákba öntjük és néhány órára hűtőbe rakjuk.

Savanykás gyümölccsel tálaljuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Nutellas puding

Nutellas puding

Nutellas puding

image

Nutellas puding

 

Forrás: http://katakonyha.blogspot.hu/2016/09/mogyorokremes-puding.html

Pani popo – szamoai kókuszos kelt kalács

Pani popo

 

Bár egzotikusnak tűnik, nem kell hozzá semmi extra, tulajdonképpen az eredetileg megadott kókusztej sem, ezt tejben főtt kókuszreszelékkel helyettesítettük. Egy nagyon puha, nagyon kókuszos, az alján enyhén pudingos kalácsszerű tésztát kapunk, én imádtam!

Aki régóta követi a blogomat, annak feltűnhetett, hogy különös vonzalmat érzek a hülye nevű kaják iránt 😀 Azt hiszem, kategóriagyőztes a nyúlseggtorta, de volt egy “értekezés” a facebookon az apácafingről is – igen, ez egy süti! 🙂 Na, ez se különb, bár a neve csak utólag derült ki számomra, ezt inkább az érdekes elkészítési módja miatt választottam.

 

Hozzávalók:

tésztához:

45 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1,5 dl langyos víz

1 csipet só

1 ek olaj

2 dl kókusztej*

10 dkg cukor

sütéshez:

2 dl kókusztej*

2 ek vaníliás cukor

* a 4 dl kókusztejet 4 dl tehéntejben megfőzött 10 dkg kókuszreszelékkel helyettesítettük

 

Elkészítés:

Ha nem kókusztejet használunk, akkor 4 dl tejben kb 10 dkg kókuszreszeléket puhára főzünk és hagyjuk langyosra hűlni.

Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a cukorral és sóval elkeverjük, majd mehet hozzá az élesztős víz, az olaj és a 2 dl kókusztej. Lágy tésztát dagasztunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.

Mi jénaiban csináltuk és az kicsinek bizonyult, így én inkább a normál, kb 30×20 cm-es tepsit ajánlom hozzá, jó, ha nem alacsony az oldalfala. Ezt kivajazzuk. Eredeti recept szerint a tésztát 12 részre kell osztani, én azt javaslom, hogy legyen inkább több kisebb rész, 16 vagy 20 db, ezeket egyforma gombócokká sodorjuk. A kisebb gombócok könnyebben megsülnek, egyenletesebbek lesznek és jobban megszívják magukat a vaníliás szósszal.

A gombócokat egymás mellé rakosgatjuk a tepsiben.

10-15 percig pihentetjük.

Majd rálocsoljuk a maradék 2 dl kókusztejet és megszórjuk vaníliás cukorral. Állni fog a tejben a tészta.

180 °C-os sütőben kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha nem magas falú a tepsink, akkor érdemes egy nagyobb tepsit vagy alufóliát a sütő aljára tenni, nekünk kifutott a tej egy kis részen – jobb, ha nem a sütőt kell vakargatni utána.

Sülés közben a tészta a tej nagy részét felszívja, egy része pedig pudingos sűrűségű krémmé, szósszá alakul.

Melegen és hidegen is nagyon finom.

 

 

Hasonló, “szószos” sütik:

banános süti karamellás szósszal

csokitorta saját levében

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Pani popo

Pani popo

Pani popo

 

Forrás:

http://rozmaringeso.blog.hu/2014/09/03/pani_popo-_a_szamoai_kokusztejes_zsemle

Kókusztejes chia puding málnával

chia puding

 

 

A chia mag már régóta izgatta a fantáziámat. Egy csomó jó dolgot írnak róla, mint például hogy nagyon jó fehérjeforrás, telítettségérzetet ad, csökkenti az étvágyat, gluténmentes, magas a kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma, csökkenti a koleszterinszintet és az érrendeszeri megbetegedések rizikóját (bár ezek nem 100 %-osan bizonyítottak), de igazából engem csak úgy érdekeltek ezek a fura kis fekete magok, melyek a folyadék hatására megduzzadnak és megpuhulnak, muszáj volt kipróbálni 🙂 

Úgy önmagában a kókusztej+chia mag kombo nem ízlett, kis cukorral már igen, sok málnával meg nagyon igen! 🙂

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes.

 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

400 ml kókusztej

5 ek chia mag

1-2 ek nyírfacukor (vagy kristálycukor)

200 g málna

Beszerzés: kókusztejet olcsóbban az Aldiban láttam, egyébként az ázsiai élelmiszerboltokban tutira kapható, chia mag főként bioboltokban található vagy interneten rendelhető. Ebből 100 g-ot én olyan 800 ft körül vettem (biztos lehet olcsóbban is), viszont kevés fogy belőle egyszerre.

 

Elkészítés:

A kókusztejet, chia magot, cukrot összekeverjük és 8 órán keresztül (de minimum másfél órán át) a hűtőben tároljuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük.

A végén hozzákeverjük a málnát. Ki lehet próbálni szederrel, ribizlivel vagy eperrel is.

A végeredmény egy pudingszerű édesség lesz, nekem annál kicsit azért folyósabb lett, de olyan remegős állagú.

 

 

Ha további gluténmentes ÉS laktózmentes édességekre vágysz, próbáld ki ezeket is:

egyszerű gesztenyetorta

banánpalacsinta, avagy paleocsinta

banánkenyér

barackos-mákos-hajdinás nassolnivaló

gluténmentes mákos muffin

 

 

Játssz Netpincér kuponokért vagy rendelj féláron! Részletek: itt

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

chia puding málnával

Chia puding málnával

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/chia-puding-malnaval

http://www.nosalty.hu/ajanlo/chia-mag-legujabb-szupersztar

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!