Konyhalál

Kölespuding gyümölcsraguval

 

Nasi a gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és azoknak is, akik mindent ehetnek 🙂

A köles semleges ízét feldobja a kókusz és persze a hozzá tálalt gyümölcsszósz, gyümölcsragu is. Ha nincs kedved azzal szórakozni, tegyél rá pár kanál lekvárt. 🙂

 

Hozzávalók:

50 g köles

2 dl kókusztej

1+1 dl víz

5 dkg cukor (vagy egyéb édesítő)

2 dkg kókuszreszelék

10 dkg gyümölcs (nálam fagyasztott meggy)

1 tk keményítő

 

Elkészítés:

A kölest 1 dl vízzel addig főzzük, amíg magába nem szívja a vizet. 

Hozzákeverünk 1 dl kókusztejet és a cukrot (édesítőt) és néhányszor megkeverve fedő alatt takaréklángon főzzünk, amíg ragacsos masszává nem válik.

Hozzáadjuk a kókusztej maradékát és a kókuszreszeléket, kevergetve tovább főzzük, amíg rottyan egyet.

Tálkákba szedjük. Ha ki akarjuk borítani tálaláskor, akkor hideg vízzel öblítsük át a tálkákat, mielőtt beleöntjük a pudingot.

A gyümölcsöt feltesszük főni 1 dl vízzel, ha már megpuhult, néhány kanál vízben elkevert keményítőt hozzákeverünk. A pudingra halmozzuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/kolespuding-erdei-gyumolccsel-ir-barat-glutenmentes-edesseg/

 

Pani popo – szamoai kókuszos kelt kalács

Pani popo

 

Bár egzotikusnak tűnik, nem kell hozzá semmi extra, tulajdonképpen az eredetileg megadott kókusztej sem, ezt tejben főtt kókuszreszelékkel helyettesítettük. Egy nagyon puha, nagyon kókuszos, az alján enyhén pudingos kalácsszerű tésztát kapunk, én imádtam!

Aki régóta követi a blogomat, annak feltűnhetett, hogy különös vonzalmat érzek a hülye nevű kaják iránt 😀 Azt hiszem, kategóriagyőztes a nyúlseggtorta, de volt egy “értekezés” a facebookon az apácafingről is – igen, ez egy süti! 🙂 Na, ez se különb, bár a neve csak utólag derült ki számomra, ezt inkább az érdekes elkészítési módja miatt választottam.

 

Hozzávalók:

tésztához:

45 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1,5 dl langyos víz

1 csipet só

1 ek olaj

2 dl kókusztej*

10 dkg cukor

sütéshez:

2 dl kókusztej*

2 ek vaníliás cukor

* a 4 dl kókusztejet 4 dl tehéntejben megfőzött 10 dkg kókuszreszelékkel helyettesítettük

 

Elkészítés:

Ha nem kókusztejet használunk, akkor 4 dl tejben kb 10 dkg kókuszreszeléket puhára főzünk és hagyjuk langyosra hűlni.

Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a cukorral és sóval elkeverjük, majd mehet hozzá az élesztős víz, az olaj és a 2 dl kókusztej. Lágy tésztát dagasztunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.

Mi jénaiban csináltuk és az kicsinek bizonyult, így én inkább a normál, kb 30×20 cm-es tepsit ajánlom hozzá, jó, ha nem alacsony az oldalfala. Ezt kivajazzuk. Eredeti recept szerint a tésztát 12 részre kell osztani, én azt javaslom, hogy legyen inkább több kisebb rész, 16 vagy 20 db, ezeket egyforma gombócokká sodorjuk. A kisebb gombócok könnyebben megsülnek, egyenletesebbek lesznek és jobban megszívják magukat a vaníliás szósszal.

A gombócokat egymás mellé rakosgatjuk a tepsiben.

10-15 percig pihentetjük.

Majd rálocsoljuk a maradék 2 dl kókusztejet és megszórjuk vaníliás cukorral. Állni fog a tejben a tészta.

180 °C-os sütőben kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha nem magas falú a tepsink, akkor érdemes egy nagyobb tepsit vagy alufóliát a sütő aljára tenni, nekünk kifutott a tej egy kis részen – jobb, ha nem a sütőt kell vakargatni utána.

Sülés közben a tészta a tej nagy részét felszívja, egy része pedig pudingos sűrűségű krémmé, szósszá alakul.

Melegen és hidegen is nagyon finom.

 

 

Hasonló, “szószos” sütik:

banános süti karamellás szósszal

csokitorta saját levében

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Pani popo

Pani popo

Pani popo

 

Forrás:

http://rozmaringeso.blog.hu/2014/09/03/pani_popo-_a_szamoai_kokusztejes_zsemle

Ötperces vaníliás-krémsajtos kókuszgolyó

Vaníliás-krémsajtos kókuszgolyó

 

Ez aztán tényleg ötperces süti!

 

Anonim Mascarponefüggők gyűlése:

– “Hello! Linda vagyok és mascarponefüggő.”

– “Hello, Linda!”

Szóval, az van, hogy rászoktam. Pedig elsőre nem is gondoltam volna, mondták, hogy tök jó és nagy kanállal eszik, meg minden, hát, ezt nekem is ki kellett próbálnom. És nem volt jó! Aztán ment hozzá egy kis gyümölcs, egy kis édes íz, fahéj vagy akármi és hipp-hopp, már vettem is a következő dobozzal 🙂

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb sütés nélküli süti.

 

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone

16 dkg kókuszreszelék

5 dkg cukor

fél rúd vanília kikapart magjai

 

Elkészítés:

A mascarponét, cukrot és vaníliamagokat habverővel alaposan elkeverjük. 

Hozzáadunk kb 12 dkg kókuszreszeléket. Ha túl lágy lenne, rakjunk még bele kókuszt.

Golyókat formálunk belőle és a maradék kókuszba forgatjuk.

Hűtőben tároljuk tálalásig.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Vaníliás-krémsajtos kókuszgolyó

 

 

A legegyszerűbb raffaello golyó

Raffaello

 

Nem tudom, van-e olyan, aki a raffaellot nem szereti… Tökéletesen el van találva, az íze, az állaga… ahh! Miért nincs ez kilós kiszerelésben? Ja, mert rámenne a havi fizetésem. 😀 

Mint sok más népszerű bolti édességnek, ennek is megvan a házi változata. Még gyerekkoromban a főzős-tejporos receptet használtuk, most már ezt a nagyon egyszerű és gyors változatát szoktam készíteni.

Erről ugyan már van fent recept a blogon, meglehetősen béna képpen, most ezzel próbálok meg szépíteni. 🙂

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

20 dkg porcukor

15 dkg kókuszreszelék

1 csomag vaníliás cukor

egy marék mandula

 

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, elkeverjük a porcukorral.

Hagyjuk egy kicsit állni, amíg egy kicsit folyós lesz.

Annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, hogy kézzel formázható legyen – ezt tegyük is meg, csináljunk belőle golyókat, a közepükben egy-egy szem mandulával.

Megforgatjuk a golyókat kókuszreszelékben.

Tálalásig hűtőbe rakjuk.

 

 

Ha szereted a kókuszos sütiket, nézz be ide is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Raffaello

 

Egyszerű kókuszos-meggyes tejespite

gluténmentes kókuszos-meggyes tejespite

 

 

Már megint tejespite! Lassan nem lesz olyan ízkombináció, amit még nem próbáltam.

Leírtam többször is talán, hogy azért szeretem, mert egyszerű, csak összekeverős süti, nincs igazi tészta, hanem az egész olyan kissé pudingos állagú (annál azért sűrűbb). Most ezek mellett azért is esett rá a választásom, mert gluténmentes sütit szerettem volna és még igazából kísérletezem a gluténmentes liszttel, ebbe a sütibe meg kevés kell belőle, tehát úgy gondoltam, nem fogja elrontani. És így is lett 🙂 Talán így egy kicsit szemcsésebb az állaga, mint sima búzaliszttel.

 

 

Hozzávalók:

2 tojás

12 dkg nyírfacukor (lehet sima cukor is)

5 dl tej

8 dkg liszt (én rizslisztet használtam, hogy gluténmentes legyen, de búza finomlisztből is készülhet)

3 ek kókuszreszelék

2 csipet só

5 dkg magozott meggy

 

Elkészítés:

A tojásokat a sóval és cukorral elkeverjük.

A lisztet és kókuszreszeléket a tojáshoz adjuk.

A tejet fokozatosan hozzáöntve csomómentesre keverjük.

Szilikon formába öntjük, nekem kb 25 cm átmérőjű van. Ha szilikon formánk van, ne felejtsük el még a tészta beleöntése előtt egy nagyobb tepsibe rakni, mert a tészta nagyon folyós, amúgy nem tudjuk átrakni a sütőbe. Ha nincs szilionos formátok, akkor kiolajozott formában is lehet sütni.  

180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Ha jót akarsz magadnak és családodnak, barátaidnak, megsütöd a túrósat, epreset, meggyes-mákosat, csokis-cseresznyéset és a banánosat is! 🙂

 

 

Tetszett a bejegyzés? Akkor csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

gluténmentes kókuszos-meggyes tejespite

gluténmentes kókuszos-meggyes tejespite

gluténmentes kókuszos-meggyes tejespite

gluténmentes kókuszos-meggyes tejespite

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-reform-kokuszos-meggyes-tejes-pite

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!