Konyhalál

Ananász-kiwi smoothie

 

Hétvégente rászoktam a smoothie-zásra. És mivel a savanykás ízeket kedvelem, kiwi legtöbbször van benne. Meg persze azért is, mert jól mutat a szép zöld színe 🙂 Most nem volt otthon más gyümölcs, amivel kiegészíthettem volna, így körülnéztem a konzervek között, ahol ananászra bukkantam. A kettő együtt olyan hatású, hogy valahogy egyszerre lehet érezni savanykás és édes ízt is, finom 🙂

 

Hozzávalók:

kiwi

ananász – nálam konzerv és beleöntöttem a levét is

víz/ásványvíz

 

Elkészítés:

Én kb. egyforma arányban turmixoltam össze a kiwit és ananászt.

Ízlés szerinti mennyiségű vízzel elkeverve, behűtve fogyasztjuk.

 

 

Ha további smoothie recepteket keresel, katt ide!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Kiwizselé – egészséges gumicukor házilag

Kiwizselé

 

Bár most már megjelentek a boltokban, piacokon az első tavaszi gyümölcsök, sajnos még elég drágák. 

Viszont a télen is kaphatók ára egész alacsony, így van ez a kiwivel is. Mivel ennek is olyan jó friss, savanykás íze van, szerintem teljesen passzol tavaszra is. A hűtőmben egy-két hete már ott állt egy doboz kiwi, most gyorsan felhasználtam és isteni gumicukorpótlék készült belőle.

 

Hozzávalók:

1 kg kiwi

10 dkg cukor

1 tasak (25 g) por állagú zselatin – én a Horváth Rozisat használom, az forralható

 

Elkészítés:

A kiwiket meghámozzuk és 4-8 darabba vágjuk.

Fedő alatt feltesszük főzni.

Amikor már nagyjából megpuhult, fogjuk a botmixert és összemixeljük. Közben én levettem a tűzről, mert turmixolva nagyon “köpködött”.

Hozzáadjuk a cukrot.

Egy decinyit kb kiveszünk a kiwiből, hozzáadjuk a zselatint, majd visszaöntjük, így talán nem lesz csomós. Olvasd el, mi van a zselatin használto utasításán, ha nem forralható, akkor aszerint járj el!

Megvárjuk, míg rottyan egy-kettőt, majd sütőpapírral bélelt formába öntjük (kb 20×30 cm-esbe).

Ha kihűlt, hűtőbe rakjuk egy napra, utána szépen szeletelhető.

 

 

Ha szereted a gyümölcszseléket, próbáld ki az epreset és az almásat is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Kiwizselé

Kiwizselé

Kiwizselé

 

 

 

Kiwi-banán smoothie

Kiwi-banán smoothie

 

Bár már itt a tavasz állítólag, azért még nem múltak el a hidegek és vele együtt a megfázások, betegségek. De a szervezetnek amúgy is, minden évszakban szüksége van a vitaminra. A vitaminbevitelnek pedig az egyik legkellemesebb módja a gyümölcsök fogyasztása.

A gyümölcsöket nem csak eheted, hanem turmix vagy smoothie formájában ihatod is. Most egy “borzasztóan” (szerintem gyönyörűen) zöld változatot készítettem el, mellyel feltöltheted a C-, B, K-vitamin és káciumraktáraidat és nem mellesleg finom, tápláló ital.

 

Hozzávalók:

3 kiwi

1 banán

1 ek kókuszreszelék

ízlés szerint víz

 

Elkészítés:

Turmixold össze, tölts hozzá vizet, ha hígabban szereted és élvezd! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

kiwi-banán smoothie

 

 

Kiwilekvár

Kiwi jam kivilekvár

 

A rendszeres blogolvasók tudják, hogy a képeken itt-ott feltűnik Madárka, “aki” a blog kabalaállata. Lehet, hogy nem jön le elsőre, de ő egy kiwimadár Új-Zélandról. Így tehát a blogon sem nélkülözhetjük a kiwis recepteket, volt már kiwileves és kiwi curd, ezt a listát szeretném ezúttal egy lekvárral gazdagítani.

Nekem nagyon tetszik a kiwi harsány zöld színe, benne a sok apró fekete maggal, ez a kész lekvárban is nagyon szépen látszik. Az állaga zselés lett és nem túl édes, én pont így szeretem.

 

Hozzávalók:

1,25 kg puhább kiwi

1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)

30 dkg cukor (én csak 20 dkg-ot tettem bele)

1 citrom kifacsart leve

 

Elkészítés:

A kiwiket meghámozzuk, a belső, keményebb “csumáját”, ha van, kidobjuk és a gyümölcsöt kis darabokra vágjuk. 

Citromlével meglocsoljuk és botmixerrel pürésítjük.

Hozzáadunk 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet.

Kevergetés közben felforraljuk, hozzáadjuk a többi cukrot és még 3 percig bugyogtatjuk.

Alaposan elmosott, száraz üvegekbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és a tetejére állítjuk 5 percre.

Nagyon finom kalácsra, kuglófra kenve, kekszekhez kanalazva.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

kiwi jam kivilekvár

 

Kiwi jam kivilekvár

 

 

 

Kiwi curd (kiwikrém)

 kiw1

 

Amióta először főztem és ettem lemon curd-öt, teljesen rákattantam. Az a jó savanykás íz és a selymes krém egyvelege egyszerűen abbahagyhatatlan 🙂

A citromos után jött a narancsos, majd a szilvás-banános (volt még egy próbálkozásom a körtéssel, de az bűn rossz lett … :D). Most pedig itt a kiwis, ami azért jó, mert a megérni nem akaró, már ha csak rágondulunk, szánkat összehúzó savanyúságú kiwiket is felhasználhatjuk.

 

Hozzávalók:

1 citrom leve és lereszelt héja

6-7 db kisebb-közepes nagyságú kiwi

10 dkg cukor

10 dkg vaj

3 tojás

 

Elkészítés:

A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.

A kiwiket meghámozzuk, és ha kemény, akkor kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, ha puhább, akkor villával szétnyomkodjuk a húsát. A belső fehér részét kidobjuk.

Feltesszük főzni kb 10 percre kiwit a citrommal, amíg a kiwi meg nem puhul. Ha nem lenne elég homogén, itt botmixerrel össze lehet turmixolni.

A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat és hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén felverjük és a kihűlt kiwihez adva folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingszerűen be nem sűrűsödik a krém.

Lehűtve fogyasztjuk, akár süteményekhez lehet adni vagy öntetnek tejberizshez, nálam gyorsan fogy csak úgy magában is 🙂

A színe sajnos nem lesz az a harsogó zöld, mint a nyers kiwinek, a főzéstől és a tojástól halványodik.

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide 🙂

 

kiw3

kiw2

Nyomozz! Süss! Nyerj! 

4. Hopp, már meg is van a zöld! A kiwi curd mellett ott csücsül a kiwimadár is. És még jó néhány képen! Akkora a rajongótábora, hogy szüksége volt egy dublőrre is. Ez láthatóan megzavarja Columbot is. Keresd meg a dublőrrel kapcsolatos bejegyzést és nézd meg, mennyire hasonlítanak.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!