Konyhalál

Babos mártogatós – 5 perc alatt kész

 

 

Nagyon szeretem a különböző mártogatósokat, mostanában általában ilyesmivel készülök, ha baráti összejövetelre megyek. Jók sós sütikhez, kenyérhez, zöldségekhez és mi most grillezett húsokhoz ettük. Nem mellesleg nagyon egyszerűen összehozható, ezzel 5 percnél többet tuti nem kell foglalkozni.

 

Hozzávalók:

45 dkg konzerv (vagy puhára főzött) fehér bab

10 dkg krémsajt

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 ek citromlé

az eredeti recept nem írta, de tettem bele utólag kb 7 dkg reszelt trappista sajtot

 

Elkészítés:

Az összes hozzávalót késes aprítóban összekeverjük, majd utólag hozzákeverjük a reszelt sajtot is.

Pár órára a hűtőbe rakjuk.

 

 

Szereted a mártogatósokat, kencéket? Ide kattintva találsz belőlük jó párat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetéshez, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Köles körözött – túró nélkül

 

 

Körözött túró nélkül? Mi van?!

És tényleg működik, olyan az íze, hasonló az állaga, egyszóval van körözött túró nélkül. 

Mondjuk arra még nem jöttem rá, hogy ez valamiért jobb-e, mint a hagyományos változat, mert se nem olcsóbb, se nem gyorsabb, se nem lesz mentes, de egy érdekesség, érdemes kipróbálni. Annyi előnye azért van, hogy a túró talán nem alapfelszereltség a konyhában, akkor vesszük, ha kifejezetten kell valamihez, a köles meg eláll a kamrában, így hirtelen ötletként is elkészíthető. Na, de nem lebeszélni akarok (még ha úgy is tűnt az előbb 🙂 ), finom és kész, tessék kalandozni, eltérni a hagyományostól 🙂

 

 

Hozzávalók:

10 dkg köles

5 dkg vaj

1 közepes fej hagyma

1 ek tejföl

1 tk mustár

1 kk só

1 tk őrölt paprika

1 kk fűszerkömény

 

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben krémesre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A vajjal elkeverjük a fűszereket, apróra vágott hagymát, tejfölt és mustárt, majd belekeverjük a kölest.

Egy-két órát hűtőben tároljuk.

 

 

További mártogatóst, krémet,  kencét itt találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

A recepthez a kölest a Lestello termékek forgalmazója, a Bedrock Kft. biztosította.

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/koles-korozott

 

Sajtos gombakrém

sajtos gombakrem

 

Na, az van, hogy hülyülök. Voltam egy lakásavatón TEGNAP, ami egyébként csak MA lesz :-O Igazából a dátumot nem is néztem, annyira úgy voltam vele, hogy most van. Hát nem… 🙂 És ezt a gombakrémet vittem – ma is ezt fogom 🙂 Indulás előtt nem sokkal csináltam, már “felkészültem” a szabadkozásra, hogy még biztos nem értek össze az ízek, na, ez a probléma mára megoldva. Most találhatok ki más kifogást.

Egyébként nagyon kis egyszerű, gyorsan összerakható recept. Én nagyon szeretem az ilyen kencéket, kenőkéket, krémeket – ki hogy hívja – lehet enni kenyérrel, pirítóssal, szendvicsbe rakva, zöldségekkel, chipssel stb-stb.

 

Hozzávalók:

20 dkg gomba – én déli tőkegombát használtam, de akár csiperkéből is készíthető

10 dkg krémsajt

10 dkg vaj

1 csokor petrezselyem

bors

 

Elkészítés:

A gombát puhára főzzük és hagyjuk kihűlni.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót és botmixerrel összeaprítjuk-keverjük.

Ízlés szerint fűszerezzük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

sajtos gombakrem

image

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Őszintén szólva még soha nem láttam – vagy csak nem vettem észre a boltokban? – déli tőkegombát, így érdekes volt ezt is kipróbálni. Egy részét a kínai zöldséges pirított tésztához tettem, ahhoz szerintem nagyon illettek ezek kisebb, hosszúkás gombák, nagyobb részéből pedig ez a gombakrém készült.

Deli tokegomba

sajtos gombakrem

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/kaloria/sajtos-gombakrem-haziasan

 

 

Füstölt sajtos-sárgarépás szendvicskrém

Füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Hurrá, hamarosan itt a suli (na nem nekem…). Jöhet a tízóraicsomagolás a gyerekeknek. Ha már unja a felvágottas-szalámis szendvicseket – amiknek nagy része nem is túl egészséges – jöhet egy újfajta krém a kenyérre, kiflire. Kicsit édeskés-kicsit füstölt ízű-kicsit sós, így talán jobban megeszik a gyerekek a répát, de neked is üdítő lesz az íze a munkahelyen két meeting között.

Én a tüzijátéknézéshez készítettem, ettük házi kenyérrel, de chipsszel és ropival is 🙂

 

Hozzávalók:

3 kisebb-közepes répa

2 gerezd fokhagyma

10 dkg füstölt sajt (répával megegyező súlyban)

1 ek majonéz

5 ek tejföl

bors

ha krémesebbre szeretnétek, mehet bele egy fél tömlős natúr sajtkrém is – így még finomabb volt, ezt már utólag raktam bele

 

Elkészítés:

A répát, sajtot, fokhagymát lereszeljük (én nagylyukú reszelővel csináltam a répa miatt).

Hozzáadunk annyi majonézt, tejfölt, hogy krémes állaga legyen.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 

 

További kencéket, szendvicskrémeket, mártogatósakat itt találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

füstölt sajtos sárgarépás szendvicskrém

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sargarepas-szendvicskrem-fustolt-sajtosan

Karamellizált hagymás mártogatós

Karamellizált hagymás mártogatós

 

A mártogatós mindig jó ötlet vendégségre, baráti beszélgetésekhez. Meg lehet csinálni előre, kínálhatjuk simán kenyérrel, pirítóssal, sós nasival és zöldségekkel is. Ebből mindig a répa a legmenőbb, legalábbis ha van, tuti az fogy el legelőbb, próbáljátok ki 🙂

Amúgy meg a hagymával sem lehet melléfogni, kivéve, ha a kóstoló emberek mindegyike még további esti programot tervezne ;-), de szerencsére ezt általában pont mindenki pont lesza… szóval nem érdekli és eszi a hagymát. Én meg krokodilkönnyeket hullattam a készítése közben, legközelebb szerzek búvárszemüveget a hagymavágáshoz.

 

Hozzávalók:

3 dl tejföl

6 dkg camembert apró darabokra vágva

3 nagy vöröshagyma

bors

olívaolaj

 

Elkészítés:

A hagymást vékonyra szeleteljük és olívaolajon alacsony lángon 20 percig sütjük.

Ha már karamellizálódott, hozzákeverjük a többi hozzávalót.

Hagyjuk egy kicsit a hűtőben állni.

Pirítóssal vagy zöldségekkel tálaljuk.

Az eredeti recept szerint a tejföl helyett török joghurtot, a camembert helyett pedig márványsajtot használtak.

 

 

 

Próbáld ki ezeket a mártogatósokat is:

camembert sajtos mártogatós

tökmag pesto

libatepertő pástétom

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

karamellizált hagymás mártogatós

 

Forrás: http://izeselet.hu/receptek/karamellizalt-hagymas-martogato/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!